Instanţă centenară şi 400 de ani de istorie dobrogeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Volum şi expoziţie foto-documentară. La Biblioteca Judeţeană

Instanţă centenară şi 400 de ani de istorie dobrogeană

Cultură 31 Mai 2014 / 00:00 853 accesări

O expoziţie centenară, „File din istoria instanţelor constănţene”, şi un volum special, care surprinde Dobrogea în arhivele româneşti pe parcursul a aproape patru veacuri, din 1597 şi până în 1989, s-au aflat în centrul atenţiei, vineri, la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman”. Ambele activităţi culturale, iniţiate de Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale (SCJAN), s-au desfăşurat în colaborare cu BJ „Ioan N. Roman” şi Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius” Constanţa.

„FILE DIN ISTORIA INSTANŢELOR CONSTĂNŢENE” Expoziţia „File din istoria instanţelor constănţene” este dedicată împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea Curţii de Apel Constanţa şi poate fi vizitată până pe 13 iunie. Ea surprinde o serie de documente din arhivele tomitane, inclusiv portrete de magistraţi şi avocaţi constănţeni din rândul cărora se distinge patronul spiritual al bibliotecii-gazdă, Ioan N. Roman. Nu lipsesc din „galeria” de portrete imagini ale ginerelui său, magistratul Traian Lăzărescu, şi nici ale unor avocaţi musulmani, printre care cadiul judecător al tribunalului mahomedan din judeţul Constanţa, Imbram Cadîr-Muedin. „Călătoria” printre documentele de epocă a fost ghidată de arhivistul Constantin Cheramidoglu. Expoziţia foto-documentară „File din istoria instanţelor constănţene” va putea fi vizitată până pe 13 iunie.

O expoziţie de carte, registre tematice şi extrase din presa vremii, realizată de bibliograful Ionel Alexe, a completat imaginea de ansamblu a instanţelor tomitane.

„DOBROGEA ÎN ARHIVELE ROMÂNEŞTI 1597-1989” Volumul „Dobrogea în Arhivele româneşti 1597-1989”, coordonat de dr. Virgil Coman, reuneşte în paginile sale documente esenţiale pentru istoria pământului dintre Dunăre şi Mare, care reflectă realităţile vieţii sociale, economice, politice şi culturale din perioada menţionată. Sunt surprinse, în cele peste 1.000 pagini ale tomului, documente în română, dar şi în turco-osmană, în alfabet chirilic, greacă, engleză, germană şi franceză. Pentru realizarea acestui volum, şeful SJCAN, dr. Virgil Coman, a solicitat documente colegilor de la Arhivele centrale, serviciile judeţene, dar şi mărturii din patrimoniul Serviciului Istoric al Armatei şi al Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. Volumul a fost elaborat în perioada 2011-2013, fiindu-i dedicat unui mare slujitor al muzei Clio pe tărâm dobrogean, prof. univ. dr. Stoica Lascu, la împlinirea a 60 de ani. „Acesta este un volum de importanţă capitală pentru cercetători (...) şi va sta pe masa mea de lucru permanent”, a spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Amfitrioana dublei manifestări culturale a fost şef serviciu la BJ „Ioan N. Roman”, Corina Apostoleanu.



12