Interpol a dat în urmărire şase persoane, între care doi foşti oficiali FIFA

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Fotbal / După ce președintele FIFA a demisionat

Interpol a dat în urmărire şase persoane, între care doi foşti oficiali FIFA

Sport 04 Iunie 2015 / 00:00 695 accesări

Interpolul a anunţat ieri, pe site-ul oficial, că a dat în urmărire şase persoane, între care se află şi foştii oficiali FIFA Jack Warner (fost vicepreşedinte al FIFA și al CONCACAF) şi Nicolas Leoz (preşedintele CONCACAF, fost membru FIFA şi fost preşedinte CONMEBOL), în cadrul scandalului de corupţie care a zguduit forul fotbalistic mondial. „La cererea autorităţilor americane, Interpol a emis şase alerte roşii vizând doi foşti oficiali FIFA şi patru conducători de firme sportive pentru fapte de corupţie”, a anunţat Interpol. Săptămâna trecută, justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate arestări într-un hotel din Zurich. Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat_„vinovat“ în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă electronică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat, de asemenea, „vinovat“ în acest caz. Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi primirea de alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină. Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.

BLATTER A DEMISIONAT

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, este vizat de o anchetă a justiţiei americane în cadrul scandalului de corupţie care afectează instanţa fotbalului mondial, a anunţat presa americană. „New York Times“ susţine că Blatter a „încercat de câteva zile să se distanţeze de scandal”, dar autorităţile speră să obţină cooperarea unor responsabili FIFA inculpaţi pentru corupţie. De asemenea, ABC News susţine că o anchetă FBI îl vizează direct pe Blatter, citând surse anonime din cadrul Biroului Federal de Investigaţii. Marți seară, elveţianul Joseph Blatter a anunţat, într-o conferinţă de presă, că demisionează din funcţia de preşedinte al FIFA, după ce a fost reales, vineri, pentru a cincea oară. Un Congres Excepţional al FIFA va avea loc în perioada următoare pentru desemnarea succesorului. Joseph Blatter a câştigat, la 29 mai, la Zurich, un al cincilea mandat la preşedinţia FIFA, după ce, în urma voturilor din primul tur de scrutin, contracandidatul său, prinţul iordanian Ali bin Al Hussein, s-a retras din cursă. Ales prima oară preşedinte al FIFA în 1998, Blatter a încercat să extindă „imperiul fotbalului” în toate colțurile lumii, suscitând şi polemici legate de scandaluri financiare sau de luările sale de poziţie.

Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că respectă decizia lui Blatter de a demisiona de la conducerea FIFA şi şi-a exprimat satisfacţia pentru „reformele necesare” pe care elveţianul a spus că le va face. Blatter este membru CIO din 1999, urmând să piardă şi această funcţie când va pleca de la FIFA.



12