„Iohannis continuă să se afle în afara Constituţiei“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Primele reacţii din PSD după respingerea remanierii cerute de Dăncilă: „Iohannis continuă să se afle în afara Constituţiei“
Politică 12 Septembrie 2019 / 18:20 1686 accesări 6 comentarii
Senatorul PSD Şerban Nicolae: „Nu există în atribuţiile preşedintelui să ceară Guvernului să îşi verifice periodic susţinerea parlamentară“

Senatorul PSD Şerban Nicolae: „Nu există în atribuţiile preşedintelui să ceară Guvernului să îşi verifice periodic susţinerea parlamentară“

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, joi, că preşedintele Iohannis continuă să încalce Constituţia, prin refuzul de a numi miniştri. El a adăugat că nu şeful statului controlează Guvernul, aceasta fiind atribuţia Parlamentului, şi că Iohannis nu ar mai trebui să vină cu somaţii publice.

„Poate totuşi cineva îi va spune domnului Iohannis că nu e bătaie de joc. Că vorbitul sacadat şi la oră fixă nu ţine loc de argumente şi nu scuteşte de răspunderea constituţională. Din punctul meu de vedere domnul Iohannis continuă să se afle în afara Constituţiei, oricât ar da vina pe consilieri. Oricât ar da vina pe lipsa de înţelegere, pe faptul că nu are pregătire de specialitate, jurământul de a respecta Constituţia în mandat îl obligă să o citească, să o înţeleagă şi să o aplice. Cu ocazia asta o să afle că nu există în Constituţie mesaje transmise premierului prin intermediul declaraţiilor de presă, că nu există în atribuţiile preşedintelui să ceară Guvernului să îşi verifice periodic susţinerea parlamentară, că nu există refuzul de exercitare a atribuţiilor. Poate o să înţeleagă faptul că are obligaţii faţă de cetăţeni şi faţă de poziţia pe care o are. Nu e o glumă, nu e cu joaca politică atunci când vorbeşti de Constituţie şi de instituţiile fundamentale ale statului, dar nu îi pot face educaţie la vârsta asta”, a spus Şerban Nicolae, în Parlament. Senatorul social-democrat a afirmat că CCR va admite că şeful statului a încălcat Constituţia refuzând să numească miniştrii interimari.

„Mai întâi a încălcat-o atunci când a refuzat să numească interimarii. Dacă ar fi citit Constituţia ar fi văzut că este obligat. Eu îmi permit să anticipez decizia CCR şi să vă spun de acum că a încălcat Constituţia pentru că în toate ipotezele când se vacantează un loc de membru al Guvernului, în afară de cazul când primul-ministru cere revocarea, obligaţia preşedintelui este să numească interimari la propunerea premierului pentru cel mult 45 de zile. Aici nu e chestiune de opţiune - dacă vreau, dacă îmi place, dacă propunerea este motivată sau nu. Este obligat. Dacă citim cu atenţie Constituţia şi Codul administrativ, se spune că premierul este obligat să înceapă demersurile de înlocuire cu un nou membru al Guvernului înăuntrul celor 45 de zile. E evident că există un interimat, că cele 45 de zile trebuie să curgă şi că asta este procedura de urmat”, a adăugat Şerban Nicolae.

Totodată, el a susţinut că dacă Iohannis crede că remanierea propusă de PSD modifică structura Guvernului, atunci şeful statului ar trebui să solicite Parlamentului să se pronunţe. „Faptul că domnul Iohannis a inventat somaţia publică prin declaraţii de presă prin care Guvernul trebuie să îşi verifice periodic susţinerea parlamentară este şi neconstituţional, dar este şi ilogic. Nu preşedintele controlează politic Guvernul, ci Parlamentul. În general jocul politic ar trebui să nu încalce Constituţia. Sunt de acord că domnul Iohannis este candidatul unui partid, că îşi doreşte un nou mandat de vacanţă de cinci ani la Cotroceni, dar nu pot să admit faptul că se joacă cu instituţiile statului şi cu Constituţia doar de dragul voturilor.Constituţia e clară - nu discut de modificarea structurii decât dacă am o propunere de remaniere. Dacă domnul Iohannis constată că propunerea de remaniere modifică structura sau compoziţia guvernului nu are decât să ceară Parlamentului să se pronunţe asupra aprobării remanierii. Nu există restructurare a Guvernului, Constituţia vorbeşte despre remaniere”, a mai spus Şerban Nicolae.

Florin Iordache: Iohannis face orice să blocheze activitatea Guvernului. Să precizeze ce e neconstituţional

Florin Iordache a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis face tot posibilul să blocheze activitatea Guvernului. Deputatul PSD îi cere şefului statului să precizeze ce este neconstituţional în propunerile de miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă. „E o declaraţie de campanie. Face orice să blocheze activitatea Guvernului. A spus că este o mişcare neconstituţională. Să precizeze domnul Iohannis ce este neconstituţional în condiţiile în care nominalizările făcute de primul ministru respectă configuraţia politică, respectiv PSD-ALDE. Credeam că măcar acum la final de mandat poate să fie echidistant şi să nu încerce blocarea Guvernului”, a declarat Florin Iordache, pentru MEDIAFAX.

Social-democratul a adăugat că sesizarea Vioricăi Dăncilă la CCR privind un conflict între Adminsitraţia Prezidenţială şi Guvern nu va rămâne fără obiect, fiind invocate mai multe chestiuni. „Conflictul are mai multe chestiuni. Era în primul rând chestiunea cu interimatul. Conflictul pe care l-a invocat Guvernul a fost legat de faptul că prin plecarea a unor miniştri şi nedesemnarea altora pentru 45 de zile nu a făcut decât să blocheze activitatea. Am ajuns aici pentru că preşedintele nu a dorit să deblocheze activitatea ministerelor. Aşteptăm să vedem ce va spune şi Curtea”, a afirmat Iordache.

Dumitru Buzatu: Iohannis exercită presiuni asupra Guvernului în speranţa că va abandona

Liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că preşedintele Klaus Iohannis încearcă să exercite presiuni permanente asupra Guvernului în speranţa că va abandona guvernarea. El a adăugat că Executivul îşi va alege singur data la care se va prezenta în Parlament. "Ideea este ca preşedintele încearcă persuasiv să exercite presiuni permanent asupra guvernului în speranţa că guvernul va abandona guvernarea. Preşedintele Iohannis, care a fost preşedintele PNL şi exercită o mare influență acolo, poate cere să se introducă moţiunea de cenzură dacă domnia sa va considera că nu mai avem majoritate în Parlament", a declarat Dumitru Buzatu, joi, pentru MEDIAFAX, după ce Klaus Iohannis a respins propunerile de miniştrii interimari.

Social-democratul a adăugat că întru-cât nu există un termen prevăzut în Constituţie pentru prezentarea Guvernului în Parlament, Executivul se va prezenta în Parlament la o dată stabilită de aceştia. "Dincolo de asta, este important ca Guvernul să se comporte în raport cu prevederile constituţionale, în mod legal. Întru-cât nu există o formulă care să conţină termene foarte precise vom alege noi data la care să ne prezentăm în Parlament, nu când va vrea preşedintele Iohannis", a mai spus Buzatu.

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că respinge remanierea cerută de premierul Viorica Dăncilă, spunând că o consideră nepotrivită.

Loading...

6 comentarii

Nicu duru 20:28:18 / 12 Septembrie 2019
Placute suedeze la slugi..

........//.........///

Allison Howart 04:04:39 / 13 Septembrie 2019
Dragoste

Bună ziua, eu sunt Allison Howarts După ce am fost în relație cu Anderson ani de zile, s-a despărțit de mine, am făcut tot posibilul să-l aduc înapoi, dar totul a fost în zadar, l-am dorit atât de mult din cauza iubirii pe care o am pentru el, L-am implorat cu tot, am făcut promisiuni, dar el a refuzat. I-am explicat problema mea prietenului meu și ea mi-a sugerat că ar trebui să contactez mai degrabă o casetă de vrajă care m-ar putea ajuta să arunc o vrajă pentru a-l readuce, dar eu sunt tipul care nu a crezut niciodată în vraja, nu am avut de ales decât să-l încerc, eu i-a trimis caseta vraja și mi-a spus că nu este nicio problemă că totul va fi bine înainte de trei zile, că fostul meu se va întoarce la mine înainte de trei zile, a aruncat vraja și surprinzător în a doua zi, era în jurul orei 16.00. Fostul meu m-a sunat, am fost atât de surprins, am răspuns la apel și tot ce a spus a fost că îi pare atât de rău pentru tot ce s-a întâmplat, încât a vrut să mă întorc la el, încât mă iubește atât de mult. Eram atât de fericit și m-am dus la el încât așa am început să trăim din nou fericiți împreună. De atunci, mi-am făcut promisiune că oricine știu că are o problemă de relație, aș fi de ajutor unei astfel de persoane, referindu-l la ea singura casă de vrăji reală și puternică care m-a ajutat cu propria mea problemă. e-mail: ogagakunta@gmail.com puteți să-i trimiteți un e-mail dacă aveți nevoie de asistența sa în relația dvs. sau în orice alt caz sau WhatsApp, la +2348069032895 1) Vrăji de dragoste 2) Vrăji de dragoste pierdute 3) Vrăji de divorț 4) Vrăji de căsătorie 5) Vraja de legare. 6) Vrăji de rupere 7) Alungă un iubit trecut 8.) Doriți să vă promovați în vraja dvs. de birou / Loterie 9) doriți să vă satisfaceți iubitul Contactați acest om grozav dacă aveți vreo problemă pentru o soluție de durată ogagakunta@gmail.com

ady 07:52:54 / 13 Septembrie 2019
au inceput sa iasa din gauri ,au prins curaj iara

Sobolanii astia au inceput sa iasa din nou la lumina,credeam ca lumea lor s-a sfirsit odata cu Dragnea dar ne-am inselat odata cu semnalele bune primite de la Bruxelles odata cu greseala enorma de a o nominaliza pe Plumb pe post de comisar european ,majoritatea din Senat prin alegerea fosilei comuniste pe post de sef,degringolada opozitiei ,timpul,uitatarea duc la reaparitia in spatiul public a acestor monstri care ne reamintesc ce putem pati daca revenim la dictatura : institutii ale statului complet corupte ,ultima imagine cu interlopul eliberat ptr buna purtare care petrecea cu sampanie si ameninta rivalii la poarta inchisorii,eliberarea lui Borcea de la sanatoriul de odihna si recreere si alde sfidari directe spre populatia asta care asteapta cu nerabdare sa scape de banditii astia, sint elocvente.

Adi...minune !!!? 15:06:50 / 13 Septembrie 2019
CE BLESTEM OE POPORUL ROMÂN !!!!!

După 10 ani in care am avut la conducerea țării în preș care sa DOVEDIT că a fost SI ESTE colaborator al securității , ACUM avem un preș PENAL TRĂDĂTOR de țară care a fost dovedit în instanță că un HOȚ de CAse !!!!!.SI totuși cu acest DOSAR PENAL a fost ajutat sa ajungă preș al României de un sistem ticăloșit pe care la CREAT Petrov , Alis Traian Băsescu . PERFORMANTA GUVERNULUI ROMÂNIEI in conducea PSD ȘI ALDE este cu atât mai mare având în spate un astfel de preș TRĂDĂTOR care la blocat mereu in speranța că programul de guvernare nu va fi ........ Realizat !!!!!..În ce țară să mai întâmplat ce se întâmplă la noi in... Romanika lui PORTOCALĂ !!??..Unde un guvern spune că sunat BANII pt pensii ai salarii iar preșul ...Că NU !!!!!!!....CU UN ASTFEL DE IDIOT CARE A ÎNCERCAT DIN RĂSPUTERI SA AIBĂ GUVERNUL SĂU ... ACEST GUVERN TREBUIE FELICITAT ....

nicu duru 15:46:09 / 13 Septembrie 2019
Limbricul oligofren..

Impusca-te dobitocule.. Este sansa ta.. Esti un oligofren agreat de slugile din redactie...

Nelu 14:06:05 / 14 Septembrie 2019
Ce gurist , ce latrau , din hazna ...

Parlitule , marlanule , fatalaule , cretinule PSD-ALDE , iara ai evadat de la ospiciu , precum haimanalele lui Tariceanu din curtea PSD-ului ciumat si lepros ? MORTI MATI HAI SICTIR JEGOSULE !

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.Ştiri recomandate

Pagina a fost generata in 0.1819 secunde