Irakul declanșează ofensiva la Tikrit, împotriva Statului Islamic!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Irakul declanșează ofensiva la Tikrit, împotriva Statului Islamic!

Eveniment 03 Martie 2015 / 00:00 1887 accesări

AJUTOR NESPERAT DIN IRAN Circa 30.000 de soldați irakieni, cu sprijinul câtorva mii de luptători kurzi și al aviației internaționale coordonate de SUA, au pornit în cea mai mare operațiune militară declanșată de oficialii de la Bagdad împotriva milițiilor Statului Islamic (SI). De altfel, în ultimele luni, armata irakiană și-a desfășurat operațiunile militare cu precădere în nordul țării, după rușinoasa înfrângere din luna iunie a anului trecut, când combatanții SI au preluat controlul unor regiuni extinse, ceea ce a aproape că a stopat exporturile petroliere ale țării. Nu este prima oară când se încearcă recucerirea orașului Tikrit, dar de această dată nu pare să mai fie cale de întoarcere, ofensiva fiind anunțată la nivel oficial de înșuși premierul Haider al-Abadi. Totodată, în premieră, există un front comun între forțele irakiene și milițiile al-Qods, unitate de elită a Gărzilor Revoluționarilor. De la Teheran a fost trimis în mod special comandantul Qassem Soleimani, pentru a coordona amplele operațiuni militare ce vor viza întreaga provincie Salaheddin. În plus, emisarul ONU, Staffan de Mistura, a obținut din partea regimului Bashar al-Assad oprirea acțiunilor militare pentru a permite rebelilor să se repoziționeze împotriva milițiilor SI, ceea ce le atrage automat un loc la masa negocierilor, pentru a pune capăt celor peste patru ani de război civil în Siria.

Ofensiva a început în trombă, dar populația locală nu este deloc liniștită. Provincia Salaheddin este locuită în principal de sunniți, care se tem că abuzurile și atrocitățile comise de combatanții SI se vor răsfrânge și asupra populației civile. Luptătorii SI s-au dedat la violențe greu de descris față de kurzi sau șiiți și chiar față de populația sunnită, care nu i-a primit cu brațele deschise. Tikrit este orașul natal al lui Saddam Hussein, iar populația locală încă este fidelă formațiunii Baath, care a anunțat front comun cu SI, pentru a răzbuna pe fostul dictator și trădarea SUA, care au lăsat țara în mâna partidelor și milițiilor comunităților șiite și kurde.

VIOLENȚE ÎN EGIPT Comandații SI par a fi sesizat schimbarea de forțe înregistrată în Siria. Astfel, gruparea extremistă sunnită Stat Islamic (SI) a eliberat, duminică, 19 asirieni deţinuţi ostatici în Siria, a anunţat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO). Jihadiştii din cadrul SI au eliberat 17 bărbaţi şi două femei, a anunţat OSDO. 220 de sirieni au fost răpiţi de SI în cursul săptămânii trecute, în 11 sate din zona Tal Tamer. Până acum, SI a ucis numeroşi membri ai minorităţilor religioase care nu au jurat credinţă faţă de califatul pe care l-a înfiinţat în teritorii din Siria şi Irak. Luna trecută, SI a difuzat o înregistrare video în care prezenta decapitarea a 21 de copţi egipteni răpiţi în Libia. De atunci se înregistrează dese operațiuni ale armatei egiptene în țara vecină, împotriva milițiilor SI. Rezultatele nu sunt deocamdată evidente. O bombă a explodat duminică seară în orașul Assuan, în Egiptul de Sus, provocând moartea a două persoane. Este vorba despre primul atentat la Assuan, oraș frecventat de numeroși turiști, de la declanșarea atacurilor grupărilor jihadiste ce vizează în special armata și forțele de ordine, după destituirea președintelui islamist Mohamed Morsi, în iulie 2013. Bomba, amplasată în apropierea unui comisariat, a rănit de asemenea cinci persoane, printre care un polițist, au precizat responsabili din cadrul poliției, adăugând că forțele de securitate acționează în sectorul respectiv pentru a verifica dacă există și alte dispozitive explozive.

Armata egipteană a anunțat că a ucis cel puțin 172 de jihadiști în operațiuni comune cu poliția întreprinse în februarie în peninsula Sinai, teatrul a numeroase atentate împotriva forțelor de ordine. De la destituirea, în iulie 2013, a fostului președinte islamist Mohamed Morsi de către fostul șef al armatei Abdel Fattah al-Sissi, actualul președinte al Egiptului, autoritățile au lansat o vastă campanie militară în nordul peninsulei Sinai, unde jihadiștii și-au intensificat atacurile sângeroase împotriva forțelor de securitate. Operațiunile întreprinse în februarie în orașele Al-Arich, Cheikh Zoueid și Rafah, în apropiere de frontiera cu Israel și Fâșia Gaza, au permis arestarea a 229 de presupuși jihadiști și distrugerea a 85 de ascunzători jihadiste, potrivit unui comunicat al armatei.

ADOLESCENTE DORNICE DE LUPTĂ Popularitatea de care se bucură SI în rândul musulmanilor care provin din țări occidentale este incredibil de mare. Aproximativ 20 de adolescente au mers în Siria pentru a se alătura SI în ultimul an, după ce au fost ”atent pregătite” pentru călătorie şi pentru a nu atrage atenţia, a dezvăluit un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor britanice antiterorism. Coordonatorul naţional pentru combaterea terorismului din cadrul Poliţiei Metropolitane, Helen Ball, a declarat că numărul tinerelor britanice care călătoresc către Siria reprezintă o problemă în creştere şi le-a cerut autorităţilor să fie vigilente. Helen Ball susţine că 22 de tinere au călătorit către Siria în ultimul an, dintre care 18 au vârste mai mici de 20 de ani. Ultimele cinci au vârste de 15 sau 16 ani, iar numărul total al femeilor şi fetelor care s-au alăturat pe această cale SI a ajuns la 60. ”Este o problemă tot mai mare şi este una cu adevărat îngrijorătoare. Cu cât toată lumea implicată înţelege această problemă şi poate fi alertată şi vigilentă, cu atât mai bine. În cea mai mare parte a cazurilor este vorba despre nivelul de vigilenţă al persoanelor care lucrează în industrie şi înţelegerea faptului că unele dintre aceste femei şi fete sunt foarte atent pregătite pentru călătorie, astfel încât să nu atragă atenţia. Se folosesc rute neobişnuite şi este foarte dificil să fie remarcate”, a explicat oficialul britanic. Intervenţia sa a avut loc după apariţia unor imagini surprinse de camerele de supraveghere ce înfăţişează trei eleve londoneze trecând printr-o staţie de autobuz din Istanbul, Turcia, în drum spre sud-estul ţării.

Autorităţile turce au precizat că fetele care apar în înregistrare sunt elevele dispărute Shamima Begum şi Amira Abase, ambele de 15 ani, şi Kadiza Sultana, de 16 ani. Imaginile au fost înregistrate în dimineaţa zilei de 18 februarie. Cele trei adolescente au ajuns în Turcia la 17 februarie, după ce au luat un avion pe ruta Londra - Istanbul, de la aeroportul Gatwick, şi se crede că au trecut graniţa în Siria, la scurt timp după aceea, potrivit unor surse din cadrul poliţiei.



12