Justiţia şi disperarea ipocrit-băsesciană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Uite pactu’, nu e pactu’...

Justiţia şi disperarea ipocrit-băsesciană

Politică 04 Octombrie 2013 / 00:00 417 accesări

ADEVĂRATUL MOTIV Procurorul Lucian Papici, fost şef al secţiei I a DNA, a devenit brusc şi peste noapte mărul discordiei dintre premier şi preşedinte. De ce? Răspunsul îl aflăm de la Traian Băsescu, care leagă încetarea mandatului lui Papici ca şef al secţiei I a DNA de dosarul referendumului în care este cercetat şi vicepremierul Liviu Dragnea. Vă mai amintiţi de acest dosar? E cel în care procurorii îi puneau pe oameni să jure cu mâna pe Biblia aflată pe capota maşinii că au votat cum scrie la carte la referendum. E acel dosar în care 7,4 milioane de români l-au trimis acasă pe Băsescu, deşi fusese ales cu doar 5 milioane de voturi. Ce nu spune Băsescu este că Papici îşi consumase cele două mandate la care avea maxim dreptul prin lege. Punct. O altă problemă este că Băsescu se laudă că l-a sunat pe procurorul-şef pentru a-i atrage atenţia că nu a luat decizia corectă, încălcând, prin acest gest (şi nu e prima oară!), desigur, orice agendă a Constituţiei României! De ce e interesat Băsescu atât de mult de DNA, încât ameninţă că va rupe pactul de coabitare? E simplu. La Secţia I a DNA se află „Dosarul Flota”, din pricina căruia şi-a început mandatul de preşedinte, în 2005, în calitate de inculpat, cu dosar pe rol la Înalta Curte.

UNDE E INGERINŢA? Procurorul Papici cere acum Consiliului Superior al Magistraturii să-i apere reputaţia profesională în urma declaraţiilor premierului, care a spus că acesta a făcut dosare politice. Ponta, însă, îşi menţine declaraţia: „Dosarele celor care au votat la referendum sunt dosare politice pornite de către Daniel Morar, Lucian Papici şi toată trupa”. Premierul spune că i-a cerut de două ori lui Papici să fie audiat ca martor în dosarul referendumului, dar acesta i-ar fi spus că nu îl interesează probele?!? În privinţa ameninţării lui Băsescu, prim-ministrul a spus că el nu va denunţa pactul de coabitare, deşi şeful statului l-a încălcat de sute de ori până în prezent, şi arată că gestul şefului statului de a discuta cu procurorul general reprezintă o brutală ingerinţă în justiţie. „Tot acest circ pe care îl face preşedintele este, de fapt, disperarea lui Băsescu că nu mai controlează în totalitate zona în care erau domnul Morar şi toţi ceilalţi“, a adăugat Ponta. Şi purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan, consideră că ar fi ridicol ca tocmai Traian Băsescu să denunţe acum pactul de coabitare, după ce l-a încălcat în nenumărate rânduri.

ROCADĂ ÎNCÂLCITĂ În locul lui Papici, procurorul general Tiberiu Niţu a delegat-o pe procuroarea Iuliana Bendeac, iar în locul adjunctei acestuia, Mariana Alexandru, l-a numit pe procurorul Viorel Cerbu, considerat de mulţi jurişti drept un procuror compromis. Ciudată rocadă, dar nu comentăm noi decizii de acest gen. Putem spune însă că Iuliana Bendeac a dat drumul, cu o zi înainte, dosarului care îi trimite în faţa justiţiei pe Dan Voiculescu şi pe fiica acestuia, Camelia, în procesul în care directorul general al Antena TV Group SA, Sorin Alexandrescu, este acuzat de şantajarea administratorului RCS & RDS, Ioan Bendei. O făcătură de dosar. Dovada că dosarul nu a fost deschis la plângerea administratorului RCS & RDS şi că acesta a fost pus să facă plângere la DNA o constituie mandatul de siguranţă naţională menţionat în rechizitoriu. Mandatul, emis de ICCJ, la cererea SRI, a fost dat cu 45 zile înainte de denunţ!?! Mai mult, SRI a acţionat după ce acelaşi Băsescu, care se dă acum mare apărător al justiţiei, a catalogat presa, cu predilecţie Antenele, drept o vulnerabilitate la siguranţa naţională. Acestea sunt cauzele pentru care, în bătălia politică, justiţia a ajuns din nou subiect de scandal pentru Băsescu. Vrem, nu vrem, asistăm la ultimul film din superproducţia „Ori ca mine, ori deloc”, o dramă fără sare şi piper a „celebrei” case de filme „Băsewood”.

PROCURORII FAC POLIŢIE POLITICĂ În acest context, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a declarat ieri, la finalul şedinţei CJC: „Dacă mă întrebaţi pe mine, eu pe ăia de la DNA i-aş da pe toţi afară mâine, pentru că fac poliţie politică în loc să facă anchete profesionale“. El a precizat că DNA a cheltuit miliarde de lei pentru înregistrarea cetăţenilor, dar că dosarele realizate de aceştia în ceea ce priveşte oamenii politici nu au ca finalitate în instanţă condamnarea acestora. „Ştiţi un caz de corupţie anchetat de DNA, vorbesc de oameni politici, care s-a finalizat cu închisoarea şi cu confiscarea averii? Ştiţi cât cheltuieşte DNA pe an ca să înregistreze şi să ne filmeze, inclusiv ce vorbim acum noi toţi? Miliarde şi miliarde de lei cheltuieşte. Câţi au fost condamnaţi? Şi funcţionează din 2003, au trecut zece ani. Câţi în zece ani? Tot ajungeai la o finalitate dacă era ceva. Înseamnă că procurorii ceilalţi sunt nişte proşti, că ăia au finalizat cazuri de corupţie, au condamnat, ceilalţi procurori normali de la parchetele care nu sunt DNA. De aia v-am spus că ăia sunt poliţie politică, eu, dacă aş decide, i-aş desfiinţa mâine, ieri“, a afirmat Constantinescu. El a mai precizat că procurorii DNA sunt şantajabili. El consideră că dosarul în care Liviu Dragnea este anchetat de DNA este realizat de poliţia politică DNA - Traian Băsescu. „Sută la sută este un dosar al poliţiei politice DNA - Traian Băsescu, aşa cum s-a întâmplat în toate dosarele politice pe care le-a făcut, inclusiv mie, inclusiv primarului Mazăre, acest DNA politic. Acelaşi lucru îl face şi în cazul colegului meu de partid Liviu Dragnea. Pentru că, dacă în alte speţe poţi să aştepţi decizia instanţei, în speţa asta a referendumului nu există un cetăţean responsabil în România să nu ştie care este adevărul. Cum adică nu am voie eu, ca partid, să militez ca militanţii şi simpatizanţii să iasă la vot, păi ăsta e rolul partidelor politice“, a mai spus Nicuşor Constantinescu.



12