La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre cele două vaccinuri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

La cat timp se face rapelul daca ne-am infectat cu COVID-19 intre cele două vaccinuri

Sănătate 03 Mai 2021 / 10:06 4239 accesări

Sunt destule persoane în România care s-au infectat cu noul coronavirus exact în intervalul dintre cele două doze de vaccinare.

Valeriu Gheorghita, coordonatorul campaniei nationale de vaccinare, a facut cateva precizari cu privire la intervalul dintre cele doua doze de vaccinare in cazul infectarii cu COVID-19. Acesta sustine ca cei care si-au facut prima doza de vaccin si s-au imbolnavit, intre timp, de COVID-19, si-ar putea face rapelul la doua saptamani de la momentul vindecarii.

„Daca persoana respectiva este cu stare generala buna, este afebrila, debarasata de virus, avand test negativ, se poate vaccina oricand in acest interval dupa vindecare, insa este bine sa lasam imediat dupa vindecare o perioada de circa 10-14 zile, perioada de convalenscenta, in care este important sa se definitiveze, sa se remita toata reactia inflamatorie de dupa boala si sigur, ulterior, persoana respectiva se poate vaccina.

Deci un interval de circa doua saptamani de la momentul vindecarii este rezonabil pentru a se vaccina, a precizat medicul Valeriu Gheorghită.

In Romania, aproximativ 1.100 de persoane care au facut si a doua doza de vaccin s-au infectat cu SARS-CoV-2, adica 0,2% din numarul total al celor complet imunizati.

Vaccinurile anti-COVID-19 dezvoltate de alianţa Pfizer-BioNTech şi compania Moderna reduc cu 80% riscul de infectare cu noul coronavirus la două săptămâni după administrarea primei doze, potrivit datelor obţinute dintr-un studiu realizat în timpul campaniei de vaccinare din Statele Unite.

Riscul de infectare cu SARS-CoV-2 a scăzut cu 90% la două săptămâni după administrarea dozei de rapel, au adăugat autorii cercertării realizate pe un grup de aproape 4.000 de persoane vaccinate în Statele Unite, care au făcut parte din rândul personalului medical şi al profesiilor aflate în prima linie de luptă împotriva pandemiei de COVID-19.



12