Lewis şi Waltz fac istorie la Oscaruri

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
O ceremonie sub semnul surprizelor

Lewis şi Waltz fac istorie la Oscaruri

Monden 26 Februarie 2013 / 00:00 505 accesări

Marea sărbătoare anuală a filmului, gala premiilor Oscar s-a desfăşurat duminică noapte la Teatrul Dolby din Los Angeles. A 85-a ediţie a premiilor Academiei americane de Film a intrat în istorie ca una dintre cele mai palpitante, până în ultimul moment fiind imposibil de ghicit câştigătorii. Este şi o ediţie a premierelor istorice care i-au lăsat însă un gust amar lui Steven Spielberg şi echipei sale. Din 12 nominalizări, lungmetrajul său „Lincoln” nu a confirmat decât un premiu, câştigat de actorul britanic Daniel Day-Lewis, care intră astfel în istorie cu nu mai puţin de trei premii Oscar, toate pentru roluri principale. Daniel Day-Lewis a câştigat premiul Oscar în 1990 cu filmul „My Left Foot” şi în 2008 pentru „There Will Be Blood”. Istorie a făcut şi Christoph Waltz, care a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar masculin cu interpretarea din filmul lui Quentin Tarantino „Django Unchained / Django dezlănţuit”. Este pentru a doua oară când Christoph Waltz câştigă premiul Oscar pentru Cel mai bun rol secundar după prestaţia sa din „Inglourious Basterds / Ticăloşi fără glorie”, tot în regia lui Quentin Tarantino. Cu vocea gâtuită de emoţie, acesta i-a mulţumit personajului său din „Django Unchained”, dar şi „creatorului acestui personaj şi al lumii extraordinare în care trăieşte acest personaj, Quentin Tarantino”.

În categoria surprizelor s-a încadrat şi Ang Lee, marele câştigător al premiului pentru regie pentru „Life of Pi / Viaţa lui Pi”. În vârstă de 58 de ani, Ang Lee, originar din Taiwan, este la cel de-al doilea Oscar din carieră, după cel câştigat în 2005 cu filmul „Brokeback Mountain”, când devenea primul regizor de origine asiatică recompensat cu Oscar. Şi Jennifer Lawrence la cei 22 de ani ai săi a fost o câştigătoare-surpriză graţie rolului văduvei dependente de sex din producţia independentă „Silver Linings Playbook / Scenariu pentru final fericit”. Punctul culminant a fost însă intervenţia-surpriză a Primei Doamne care a anunţat premiul pentru Cel mai bun film, care a revenit lungmetrajului „Argo” în regia lui Ben Affleck, un outsider norocos care a tranşat în favoarea sa competiţia pe parcursul întregului sezon de premii. Co-producţia francezo-austriacă „Amour” a câştigat premiul pentru Cel mai bun film străin. „Brave” a câştigat premiul pentru Cea mai bună animaţie de lungmetraj, iar producţia „Paperman” a obţinut Oscarul pentru Cel mai bun scurtmetraj de animaţie.

MOMENTE UNICE În mod sigur Jennifer Lawrence nu are noroc cu ţinutele la marile evenimente. La câteva săptămâni după ce i s-a rupt rochia când s-a dus să îşi primească trofeul acordat de Sindicatul Actorilor, la Oscar a căzut pe scările spre scena unde urma să i se înmâneze premiul pentru Cea mai bună actriţă în rol principal, sub ochii celor mai mari vedete din lume şi ai milioanelor de telespectatori, dar cel puţin rochia i-a rămas întreagă. Îmbrăcată din nou într-o creaţie marca Dior, se pare că a călcat pe rochie când urca scările spre statuetă şi spre Jean Dujardin, care era pregătit să îi dea premiul. După un scurt moment de stânjeneală, actriţa, în lacrimi, a ajuns la premiu. „Este stânjenitor”, a recunoscut ea la microfon, înainte să rostească cu emoţie câteva mulţumiri.

Şi pentru Adele seara Oscarurilor a fost una mai mult decât specială. Cântăreaţa britanică a plecat acasă cu premiul pentru Cel mai bun cântec. Adele a fost năpădită de emoţii, fiind la un pas de a plânge. Gala premiilor Academiei americane de Film nu a însemnat pentru Adele doar seara în care şi-a trecut în palmares cel de-al 105-lea premiu din carieră, ci şi seara în care a cântat pentru prima oară pe o scenă, după naşterea fiului ei, Angelo James, în octombrie 2012.

La polul opus, Prima Doamnă a SUA a uimit nu numai prin prezenţa sa în cadrul ceremoniei, dar şi prin omagiul adus filmelor care „înalţă spiritul şi ne lărgesc modul de a gândi”, după care i-a felicitat pe toţi cei nominalizaţi la categoria Cel mai bun film. Michelle Obama, extrem de angajată în programe privind copiii, a reamintit importanţa artelor în educaţia tinerilor, pentru „a le deschide imaginaţia, pentru ca ei să aibă vise cât mai mari şi să lupte pentru a-şi atinge aceste vise”. Câteva clipe mai târziu, Michelle Obama a dat asigurări pe contul său de Twitter că „experienţa a fost formidabilă” şi a felicitat din nou echipa „Argo”. Mesajul a fost imediat distribuit şi de soţul său. Actorul şi regizorul Ben Affleck a recunoscut apoi, întrebat de presă, că a fost halucinant să o vadă pe Prima Doamnă anunţându-i victoria. „Acest lucru m-a bulversat, a fost o onoare enormă, a fost super”, le-a spus acesta jurnaliştilor.

ADEVĂRATĂ PARADĂ A MODEI Rochiile diafane şi fără bretele şi coafurile ondulate au oferit defilării de pe covorul roşu de la gala premiilor Oscar de duminică seara un aer de glamour al vechiului Hollywood. Iar criticii au fost unanimi, nu existat niciun rateu în acest an.

Jennifer Lawrence a impresionat cu rochia ei albă, fără bretele, semnată Christian Dior Couture, la care a asortat un lung colier. Actriţa, care este imaginea brandului Miss Dior de la Christian Dior şi care a purtat creaţiile acestui designer la toate ceremoniile de până la Oscar, a spus că a fost singura rochie pe care a încercat-o pentru eveniment. O altă reprezentantă a brandului Dior, Charlize Theron, a purtat la rândul său o rochie albă şi fără bretele din partea casei de modă franceze. Ţinutele cu spatele gol au fost un trend popular pe covorul roşu, în contextul în care starurile feminine au optat pentru siluete lungi şi slabe în acest an. Amanda Seyfried, vedeta din „Les Miserables”, a ales o rochie cu spatele gol, gri deschis, semnată Alexander McQueen, în timp ce o altă vedetă feminină din film, Anne Hathaway, premiată pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar, a primit critici amestecate pentru rochia sa roză din satin, fără bretele şi cu spatele gol, semnată Prada.

Amy Adams, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă într-un rol secundar pentru „The Master”, a uimit cu o rochie din tul gri, fără bretele şi lungă până la pământ, semnată Oscar de la Renta. În contrast cu ţinutele albe au fost actriţele care au ales culori aurii, gri închis şi strălucitoare. Jessica Chastain, nominalizată la categoria Cea mai bună actriţă pentru „Zero Dark Thirty”, a abordat stilul glamour al Hollywodului din epoca de aur, cu o rochie aurie din paiete şi fără bretele, creaţie Armani Prive.

Strălucirea metalică a fost un alt trend pe covorul roşu, având-o în frunte pe Naomi Watts, nominalizată la categoria cea mai bună actriţă pentru „The Impossible”, care a purtat o rochie cu aspect de gri închis prinsă de un singur umăr, creaţie Giorgio Armani. O bună impresie au făcut şi Catherine Zeta Jones, într-o rochie aurie din paiete semnată Zuhair Murad, şi Halle Barry, cu o rochie Versace mulată, cu dungi argintii şi negre. O apariţie aparte a fost cea a Primei Doamne, Michelle Obama, care, dintr-o înregistrare video de la Casa Albă, a anunţat câştigătorul la categoria Cel mai bun film, purtând o rochie argintie Naeem Khan.

Lista completă a laureaţilor Oscar 2013:

Cel mai bun film: „Argo” în regia lui Ben Affleck

Cea mai bună regie: Ang Lee pentru „Life of Pi”

Cel mai bun actor: Daniel Day-Lewis pentru „Lincoln”

Cea mai bună actriţă: Jennifer Lawrence pentru „Silver Linings Playbook”

Cel mai bun actor în rol secundar: Christoph Waltz pentru „Django Unchained”

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Anne Hathaway pentru „Les Miserables”

Cel mai bun film străin: „Amour” în regia lui Michael Hanneke

Cel mai bun scenariu adaptat: Chris Terrio pentru „Argo”

Cel mai bun scenariu original: Quentin Tarantino pentru „Django Unchained”

Cel mai bun design de producţie: „Lincoln”

Cea mai bună imagine: „Life of Pi”

Cel mai bun mixaj sonor: „Les Miserables”

Cea mai bună editare sunet (la egalitate): „Skyfall” şi „Zero Dark Thirty”

Cea mai bună coloană sonoră originală: Mychael Danna pentru „Life of Pi”

Cea mai bună piesă originală: „Skyfall” din „Skyfall”, semnată de Adele Adkins şi Paul Epworth.

Cel mai bun montaj de film: „Argo”

Cele mai bune costume: „Anna Karenina”

Cel mai bun machiaj şi coafură: „Les Miserables”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Searching for Sugar Man”

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „Inocente”

Cel mai bun lungmetraj de animaţie: „Brave”

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Paperman”

Cel mai bun scurtmetraj: „Curfew”

Cele mai bune efecte speciale: „Life of Pi”

Premiul Umanitar Jean Hersholt i-a fost atribuit lui Jeffrey Katzenberg. Premiul Oscar onorific pentru întreaga activitate le-a fost oferit lui Hal Needham, D.A. Pennebaker şi George Stevens Jr.. Premiul de Merit a revenit producătorului de lentile pentru aparatele de filmat Cooke Optics.



12