Libanul, ultima ţară arabă care va face pace cu Israelul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Autorităţile de la Beirut speră ca la conferinţa donatorilor internaţionali, ce se va desfăşura în capitala Suediei în cursul săptămînii, să se strîngă fonduri de 500 de milioane de dolari. Conferinţa a fost convocată de Ministerul suedez al Afacerilor Externe, suma necesară fiind evaluată de Guvernul libanez şi de Naţiunile Unite. Comisia Europeană a promis un ajutor iniţial de 42 milioane de euro drept contribuţie la lansarea reconstrucţiei post-război a Libanului. Fondurile oferite de Executivul european ridică la 100 de milioane de euro ajutorul total promis Libanului de la începutul conflictului, sumă ce include şi asistenţa umanitară. Guvernul libanez a estimat că în cele cinci săptămîni de atacuri israeliene infrastructura a suferit pagube de circa 3,6 miliarde de dolari.

Libanul, ultima ţară arabă care va face pace cu Israelul

Externe 31 August 2006 / 00:00 782 accesări

Premierul libanez, Fuad Siniora, a promis că ţara sa va fi ultima ţară arabă care va semna un acord de pace cu Israelul, subliniind că autorităţile de la Beirutul nu au avut nici un contact direct sau indirect cu statul evreu. Omologul său israelian, Ehud Olmert, îşi exprimase, miercuri, dorinţa de a stabili "contacte directe" cu Guvernul libanez. "Poporul Israelului nu este în conflict cu Guvernul libanez şi speră într-o modificare rapidă a condiţiilor, care să permită permite contacte directe între guvernul Israelului şi cel al Libanului, în vederea încheierii unui acord între cele două state", a precizat acesta. În pofida încetării ostilităţilor, la 14 august, după 34 de zile de confruntări cu mişcarea şiită Hezbollah, Israelul menţine blocada martimită şi aeriană asupra Libanului, încălcînd Rezoluţia 1.701 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Această măsură a fost catalogată ieri drept "o atingere la adresa suveranităţii Libanului", de către secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, aflat în vizită în Israel. În repetate rînduri, autorităţile israeliene au anunţat că vor ridica blocada maritimă după ce navele de război sub egida Naţiunilor Unite vor sosi la faţa locului, pentru a împiedica reînarmarea Hezbollah. Ministrul israelian al Afacerilor Externe, Tzipi Livni, a cerut şi adoptarea unei noi rezoluţii a Naţiunilor Unite, care să împiedice livrarea de armament iranian către gruparea libaneză Hezbollah. "Blocada maritimă este menită să împiedice reînarmarea Hezbollah şi va fi ridicată atunci cînd comunitatea internaţională, Germania, Danemarca şi alte state vor fi acolo pentru a impune respectarea embargo-ului asupra armamentului".

Pe de altă parte, primii 800 de militari italieni din cadrul Forţei Intermediare a Naţiunilor Unite din sudul Libanului au părăsit de marţi Italia, pentru o misiune despre care autorităţile de la Roma au avertizat că va fi "de durată şi riscantă". Portavionul Garibaldi s-a alăturat unui grup de alte patru nave ale Marinei în portul Brindisi, pentru a demara oficial operaţiunea, iar militarii vor ajunge în Liban, vineri. Italia va trimite, în total, 3.000 de militari, fiind cel mai mare contributor la forţa Naţiunilor Unite. Armata italiană este implicată în 28 de misiuni în 19 state.

În lipsa unui stat palestinian, în Orientul Mijlociu nu va fi pace

Preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, a apreciat, miercuri, că, în lipsa unui stat palestinian independent, în Orientul Mijlociu nu vor fi instaurate pacea şi stabilitatea. "Securitatea şi stabilitatea vor fi instaurate doar prin acordarea drepturilor palestinienilor, prin aplicarea rezoluţiilor internaţionale, crearea unui stat palestinian independent şi suveran cu capitala la Ierusalim şi soluţionarea problemei refugiaţilor", a afirmat liderul palestinian după o întîlnire cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan. Acesta a mai precizat că în cursul viitoarei reuniuni a Adunării Generale a Naţiunilor Unite, programată în septembrie, va prezenta o nouă iniţiativă pentru relansarea procesului de pace.

Armata israeliană a descoperit un tunel săpat între Fîşia Gaza şi terminalul rutier Karni, ce permite accesul pe teritoriul statului evreu, a anunţat, miercuri, un purtător de cuvînt militar. Tunelul lung de 150 de metri, săpat din dreptul unei case din cartierul Choujyiya, în Gaza şi pînă la terminalul Karni era folosit cel mai probabil pentru transportul mărfurilor între Fîşia Gaza şi Israel. Tunelul urma să fie utilizat chiar şi pentru organizarea unui atentat împotriva terminalului. Totodată, liderul ramurii militare a Jihadului Islamic în Cisiordania, Hossam Jaradat, rănit la 23 august în timpul unei tentative de eliminare a sa de către armata israeliană, a decedat miercuri la spitalul din Nablus, au anunţat surse din cadrul serviciilor de securitate. Armata israeliană a încercat să-l elimine pe Hossam Jaradat, de 40 de ani, în timpul unei operaţiuni efectuate de o unitate specială în tabăra de refugiaţi de la Jenin, în nordul Cisiordaniei. Militarii israelieni, îmbrăcaţi în civil şi deplasîndu-se la bordul unei maşini cu număr de înmatriculare palestinian, au deschis focul asupra lui Jaradat, rănindu-l cu mai multe gloanţe, în special în zona capului. Hossam Jaradat, pe care Israelul îl consideră responsabil pentru mai multe atentate, a fost internat într-un spital din Nablus, în stare critică.



12