Mamutul, provocarea supremă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Mamutul, provocarea supremă

Monden 29 Aprilie 2013 / 00:00 394 accesări

Cercetători geneticieni din întreaga lume lucrează la clonarea de animale care au dispărut în urmă cu zeci de mii de ani, notează presa germană. Astfel, la sfârşitul lunii martie, oameni de ştiinţă de la Universitatea din New South Wales, Australia, au reuşit să recreeze genomul unei specii rare de broască, dispărută în totalitate de pe continent, la începutul anilor ’80, potrivit cotidianului ”Die Welt”. Este adevărat că embrionii obţinuţi s-au dovedit neviabili, la fel cum s-a întâmplat şi cu capra sălbatică de munte din specia Pyrenaica, clonată în 2009 şi care a murit la doar câteva minute de la naştere. Cu toate acestea, oamenii de ştiinţă nu-şi pierd speranţa şi mizează pe un grabnic progres în clonarea de specii dispărute.

Oamenii de ştiinţă niponi intenţionează să readucă la viaţă, înainte de 2017, mamutul. Planuri asemănătoare au şi colegii lor sud-coreeni. Singurul lucru de care au nevoie este un fragment de ţesut dintr-o specie dispărută cu un ADN bine păstrat. ”Pentru clonare se va potrivi foarte bine un ADN chiar şi cu vârsta de 200.000 de ani”, explică ”Die Welt”. După cum notează jurnalistul Moritz Gatman în articolul ”Blestemul mamutului”, publicat în revista germană ”Focus”, în regiunea rusă Iakutia, zonă a îngheţului veşnic, uriaşul ”congelator” ce ascunde un mare număr de forme de viaţă uitate, a început o adevărată vânătoare pentru rămăşiţele conservate ale unor specii de animale dispărute. Uneori, această vânătoare devine cu adevărat sângeroasă, pentru că, pe lângă grupurile finanţate de stat, care se ocupă de căutări în scopuri ştiinţifice şi care confiscă tot ce descoperă fără niciun fel de recompensă, concurează unii cu alţii şi un mare număr de ”vânători de mamuţi”.

Un singur colţ de mamut bine conservat poate să-i aducă fericitului care îl descoperă un câştig cât pentru mai mulţi ani. Preţul unei perechi de colţi în bună stare se poate ridica la circa 75.000 de euro. În afară de aceasta, după ce în 1990 a fost interzis comerţul cu colţi de elefant, colţii de mamut, din care sunt sculptate cele mai diverse lucruri - începând cu piese de şah şi terminând cu bijuterii, s-au scumpit şi mai mult. După cum precizează ”Focus”, chiar şi Prima Doamnă a SUA, Michelle Obama, ar deţine un colier din fildeş provenit din colţi de mamut.

Taguri articol


12