Marioara Murărescu, înmormântată cu onoruri militare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Slujba - oficiată şi de ÎPS Teodosie, alături de corala Armonia

Marioara Murărescu, înmormântată cu onoruri militare

Cultură 05 Februarie 2014 / 00:00 754 accesări

Cea mai cunoscută şi îndrăgită realizatoare de emisiuni folclorice din România, Marioara Murărescu, care a adus satul tradiţional pe micul ecran - mărturie stau ediţiile uneia dintre cele mai longevive emisiuni ale Televiziunii Române, „Tezaur folcloric” -, a fost condusă, ieri, pe ultimul drum. Sute de persoane, apropiaţi, artişti, telespectori şi colegi de la TVR au dorit să-şi ia „rămas bun“ de la ambasadoarea folclorului românesc, fiind prezenţi la slujba de înmormântare care a avut loc la Mănăstirea Cernica de lângă Bucureşti. Sicriul a fost scos din biserică în aplauzele celor prezenţi, după care realizatoarea TV a fost înmormântată la cimitirul mănăstirii, lângă părinţii săi, conform dorinţei sale testamentare. Ea a fost înmormântată cu onoruri militare, fiind decorată, în 2009, cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler.

Printre cei care au dorit să o conducă pe ultimul drum pe Marioara Murărescu s-a aflat şi Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a venit la Cernica însoţit de patru diaconi constănţeni şi de multipremiata corală Armonia. Acesta a oficiat slujba de prohodire, alături de Preasfinţitul Varsanufie Prahoveanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, delegat de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel.

„ÎI FĂCEA PE CÂNTĂREŢI SĂ CÂNTE ŞI CU INIMA” „Marioara Murărescu te primea întotdeauna cu un zâmbet şi cu blândeţe. Ca profesionist, era o persoană foarte intransigentă. Nu făcea niciodată rabat de la calitate. Nu iubea doar muzica, ci şi ceea ce trebuia să constituie ambientul muzical. Era deopotrivă severă şi atentă atât la interpretare, cât şi la veşmântul interpreţilor. De aceea, va rămâne în amintirea tuturor ca o persoană de referinţă, unică în peisajul românesc. Îi făcea pe cântăreţi să cânte şi cu inima, să simtă legătura cu înaintaşii şi să ofere cântul din adâncimea timpurilor de demult, cu versurile autentice, cu muzica cea originală şi atât de necesară pentru a exprima vechimea, amprenta naţională şi armonia muzicală”, a spus, pentru cotidianul „Telegraf”, ÎPS Teodosie.

O PRIETENIE DE 19 ANI Ierarhul tomitan a mai precizat că îl leagă de Marioara Murărescu o prietenie de 19 ani, din 1995, când a slujit la slujba de înmormântare a mamei sale. Marioara Murărescu a fost unanim apreciată de personalităţi de toate rangurile şi din toate domeniile, atât din cel muzical, cât şi din domeniul politic şi cel religios. Era o persoană foarte credincioasă, foarte respectuoasă cu Biserica şi vedea în folclor valorile autentice ale neamului stăpânit de credinţă. Priorităţile ei erau televiziunea şi familia şi când spunea „televiziune” se gândea la „Tezaur folcloric”, fără de care TVR nu ar mai fi fost o televiziune naţională”, a mai declarat Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Acesta a mai spus că Marioara Murărescu urmărea la televizor slujbele de Bobotează şi de la Înviere, de la malul Mării Negre, şi primea întotdeauna agheasmă de la Constanţa.

Printre cei care au condus-o pe ultimul drum pe regretata realizatoare TV s-au aflat: Iuliana Tudor, Elise Stan, Maria Butaciu, Gheorghe Turda, Nicolae Furdui-Iancu, Geta Postolache, Elisabeta Turcu, Florentina şi Petre Giurgi.

Marioara Murărescu s-a stins în noaptea de 30 spre 31 ianuarie, la Spitalul „Sfântul Pantelimon” din Bucureşti. Avea 66 de ani şi de câţiva ani se lupta cu o maladie necruţătoare, cancer mamar, şi cu o tumoare la coloana vertebrală.



12