Microsoft, victimă în scandalul spionajului industrial?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA acuză! China joacă tare!

Microsoft, victimă în scandalul spionajului industrial?!

Monden 23 Mai 2014 / 00:00 493 accesări

PIAŢĂ CU PROBLEME Oficialii de la Beijing au interzis utilizarea pe calculatoarele guvernamentale a programului Windows 8, cel mai recent sistem de operare Microsoft, o lovitură pentru compania americană, care s-a luptat mult timp cu vânzările ilegale din această ţară. Oficialii chinezi au emis interdicţia de a instala Windows 8 pe calculatoarele Guvernului chinez, ca parte a unui anunţ cu privire la... economisirea energiei. Interdicţia a fost de a asigura securitatea calculatoarelor după ce Microsoft a încheiat suportul pentru sistemul de operare Windows XP, folosit pe larg în China. Agenţia de presă Xinhua nu oferă detalii dacă această interdicţie va duce la economisirea de energie sau va creşte securitatea calculatoarelor. Conducerea Microsoft nu şi-a ascuns uimirea faţă de această decizie. “Microsoft a lucrat în mod proactiv cu Guvernul central şi alte agenţii guvernamentale pentru a ne asigura că produsele şi serviciile noastre îndeplinesc toate cerinţele de achiziţii publice. Vom continua să oferim Windows 7 pentru clienţii guvernamentali. În acelaşi timp, continuăm evaluarea privind trecerea la programul Windows 8 pentru agenţiile guvernamentale”, se arată în comunicatul de presă al gigantului IT.

China a fost dintotdeauna o piaţă supărătoare pentru Microsoft. Fostul director executiv al companiei, Steve Ballmer, afirma în 2011 că, din cauza pirateriei, Microsoft a câştigat mai puţin în China decât în Olanda, chiar dacă vânzările de computere au cifre asemănătoare celor din SUA. Luna trecută, Microsoft a anunţat că suprimă suportul pentru programul Windows XP, vechi de 13 de ani, pentru a încuraja adoptarea unor versiuni mai sigure şi mai noi de Windows. Acest lucru i-a făcut vulnerabili pe utilizatorii de XP la viruşi şi atacuri informatice.

JOACA DE-A SPIONII! Decizia oficialilor de la Beijing are loc pe fondul unei aprige dispute cu SUA, care au formulat acuzaţii de spionaj informatic la adresa a cinci ofiţeri militari chinezi. Inculparea nu a fost deloc bine primită în China, care a acuzat SUA de fabricarea dovezilor, dar şi de ipocrizie, făcând referire la amplul program de supraveghere a telecomunicaţiilor desfăşurat de Agenţia Naţională pentru Securitate (NSA). Ministerul chinez al Afacerilor Externe a ameninţat că acest incident va afecta cooperarea chino-americană şi încrederea reciprocă, iar de câteva zile, Windows 8 este interzis pe calculatoarele guvernamentale. ”China este un apărător ferm al securităţii pe internet, iar Guvernul chinez, personalul militar şi cel asociat nu au comis niciodată furturi online ale unor secrete comerciale”, se arată în comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe. Justiţia americană a inculpat, pentru prima dată, cinci ofiţeri ai armatei chineze, pentru piraterie informatică şi spionaj economic împotriva a şase companii americane specializate în energie nucleară sau solară ori în metalurgie. Printre aceste firme se numără Westinghouse, US Steel, Allegheny Technologies, Alcoa, precum şi filiale ale societăţii SolarWorld. Inculpările, iniţiate de un mare juriu din statul Pennsylvania, vizează fapte comise, între 2006 şi 2014, de membri ai Unităţii 61398 din Al Treilea Departament al Armatei de Eliberare a Poporului, denumirea oficială a armatei chineze.

Directorul FBI, James Comey, a apreciat că, foarte mult timp, Guvernul chinez a utilizat spionajul informatic într-o manieră neruşinată, pentru a obţine avantaje economice pentru industriile de stat. Virulenţa afirmaţiilor unor responsabili americani în această afacere reflectă nivelul de preocupare atins în SUA faţă de amploarea spionajului informatic chinez, sursă de tensiune între cele două ţări, în ultimele luni. La rândul său, regimul de la Beijing se plânge de atacuri informatice comise împotriva sa de către SUA, în special în urma dezvăluirilor făcute de fostul consultant Edward Snowden privind amploarea colectării de informaţii pe internet de către NSA, agenţie americană de informaţii însărcinată cu interceptarea comunicaţiilor.



12