Ministrul Agriculturii face apel la fermieri! Vezi ce le spune!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 4.000 de agricultori constănțeni au depus cereri

Ministrul Agriculturii face apel la fermieri! Vezi ce le spune!

Social 29 Mai 2015 / 00:00 695 accesări

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit până în prezent peste 7,4 miliarde euro din Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2007 - 2013 pentru proiecte de investiții și pentru decontarea plăților directe către fermieri. Prin plățile efectuate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), România a ajuns la un grad de absorbție a fondurilor europene acordate pentru agricultură și dezvoltare rurală de peste 83%. Totodată, s-au accesat pentru plăți directe către fermieri aproape 8 miliarde de euro, a precizat ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la Constanța. Iar pentru că a început Campania de primire a cererilor unice de plată pentru 2015 în agricultură, cu această ocazie, ministrul s-a adresat fermierilor care nu au depus încă cererea de plată pentru a primi plățile directe de la Agenția de Plați și Intervenție pentru Agricultură (APIA). ”Fac un apel către fermieri să depună cererile până la 15 iunie, fără penalități, și la încă 25 de zile după 15 iunie, cu penalizări”, a declarat ministrul. Potrivit directorului executiv adjunct al APIA Constanța, Dumitru Mergeani, pentru fiecare zi de întârziere a fermierilor, se va reține 1% din totalul subvenției solicitate. ”Este primul an în care fermierul nu mai trebuie să meargă la APIA pentru a depune o cerere pentru fiecare plată care i se cuvine. În acest an el merge o singură dată și depune cererea atât pentru sectorul vegetal, cât și pentru cel animal. De aceea lucrurile au mers ceva mai greu, însă sunt convins că prin efortul celor de la APIA, care lucrează de la 1 mai în toate weekend-urile, până la 15 iunie, vom reuși să dăm șansa tuturor fermierilor să aplice pentru aceste fonduri, care sunt importante și au însemnat mult pentru agricultura românească”, a spus Constantin. Potrivit lui Dumitru Mergeani, până ieri, 4.256 de fermieri s-au prezentat la sediul APIA de la noi din județ pentru a depune cererile, pentru o suprafață totală de 72.000 de hectare. În total, la Constanța sunt așteptați la APIA peste 10.000 de fermieri. Beneficiarii plăţilor sunt fermierii activi persoane fizice şi/sau persoane juridice care desfășoară o activitate agricolă în calitate de utilizatori legali ai suprafețelor de teren agricol și/sau deținători legali de animale, potrivit legislației în vigoare.

În cazul concesionării/închirierii unei suprafețe de pajiști de către o asociație de crescători de animale, beneficiarii plăților sunt membrii asociației care asigură încărcătura cu animale pentru suprafața concesionată sau închiriată. ”Precizăm că sunt eligibile la plată exploataţiile cu suprafaţa de cel puţin un hectar, formate din parcele agricole cu suprafaţa de cel puţin 0,3 hectare. În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole sau al arbuştilor fructiferi, suprafaţa parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 hectare și/sau, după caz, să dețină un număr minim de animale. În cazul serelor și solariilor, suprafața minimă a exploatației trebuie să fie de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelelor de 0,1 ha”, potrivit reprezentanților APIA.

CE DOCUMENTE TREBUIE SĂ PREZENTAȚI? La depunerea cererii unice de plată, fermierul trebuie să prezinte toate documentele necesare care dovedesc utilizarea legală a terenului agricol, inclusiv a terenurilor care conțin zone de interes ecologic, precum și a animalelor. Aceste documente trebuie să fie încheiate înaintea depunerii cererii unice de plată și trebuie să fie valabile cel puțin până la data de 1 decembrie a anului de cerere. Pentru mai multe informații, dar și pentru a vedea care sunt schemele de plată, precum și măsurile de sprijin, puteți accesa http://www.apia.org.ro/files/news_files/CP_Depunere_cerere_unica_de_plata_Campania_2015_09.04.2015.pdf.



12