Moaştele Sf. Gheorghe - aduse, la Constanţa, din Italia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”

Moaştele Sf. Gheorghe - aduse, la Constanţa, din Italia

Justiție 23 Aprilie 2014 / 00:00 2413 accesări

Sute de credincioşi, şi mai tineri, şi mai în vârstă, au venit, ieri, la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe” din Constanţa (str. N. Iorga nr. 12), pentru a-l întâmpina pe Înaltpreasfinţitul (IPS) Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, care a adus spre închinare racla cu moaştele Sfântului Gheorghe. Relicvele au fost aduse din Italia, fiind donate de către cardinalul Dionisie Tettamanzi, în prezent arhiepiscop emerit de Milano (Italia), şi vor rămâne definitiv în lăcaşul de cult constănţean. Biserica „Sf. Gheorghe” este cunoscută în rândul credincioşilor şi datorită faptului că pictura este realizată de marele artist Nicolae Tonitza. Arhiepiscopul Tomisului a spus că moaştele reprezintă un dar nepreţuit pentru Biserica „Sf. Gheorghe“ „cea mai armonioasă ca arhitectură şi atât de frumoasă ca pictură restaurată de Tonitza”. Moaştele au fost aduse prin mai multe mijlociri. „Ele au fost un dar primit de către părintele vicar Nicolae Brânzea de la Argeş. Am considerat că nici la catedrală, nici în altă parte n-ar fi fost mai potrivite ca la Biserica „Sf. Mare Mucenic Gheorghe“. Nădăjduim că biserica, după ce se va restaura, va încuraja credincioşii să vină în număr mai mare”, a declarat IPS Teodosie. El a spus că Sfântul Gheorghe este Făt-Frumos din poveşti: cel ce biruieşte orice. „De la Sfântul Gheorghe s-au inspirat povestitorii şi au scris acele poveşti pentru copii, pentru că el era tânăr, frumos, viteaz, bogat dar le-a dat pe toate pe bogăţia cununii cereşti”, a spus IPS Teodosie. La rândul său, părintele paroh al Bisericii „Sf. Mare Mucenic Gheorghe”, Lucian Săftescu, a spus că, prin 2009, lăcaşul de cult a mai primit moaştele Sf. Gheorghe aduse de prin părţile Iaşului, care au stat două zile. „Este o bucurie fantastică să le avem, o minune în sine. După 1.700 de ani, reuşim să aducem o părticică din moaştele Sf. Gheorghe în Constanţa. Este o împlinire a rugăciunilor credincioşilor”, a spus părintele Lucian. În Dobrogea, în nicio altă biserică nu se mai găsesc moaşte ale Sf. Mare Mucenic Gheorghe.

CE SPUN CREDINCIOŞII Oamenii prezenţi la aducerea moaştelor au zis că au venit să se roage pentru sănătate, dar şi pentru cei plecaţi peste hotare. „Vin des la biserică pentru că mă ajută să trec peste momentele grele din viaţă. Prin mine, biserica este un sprijin şi pentru cei apropiaţi mie. Mă rog să le fie bine copiilor şi nepoţilor mei”, a spus o bătrână. O alta a spus că a vrut să vină la biserică când se aduc moaştele Sfântului Gheorghe pentru că are persoane dragi care îşi sărbătoresc onomanstica. Astăzi, de Ziua Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, biserica din strada Nicolae Iorga îşi va sărbători hramul şi, cu acest prilej, ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi. Tot astăzi, de la ora 14.00, Ierarhul Tomisului îi va binecuvânta pe credincioşii din Saraiu, localitate al cărei aşezământ de cult este ocrotit de Sfântul Gheorghe. Astăzi, aproape 900.000 de români îşi sărbătoresc onomastica, dintre care peste 700.000 sunt bărbaţi, majoritatea purtând numele de Gheorghe sau Ghiorghe.

CINE A FOST SF. GHEORGHE? Sfântul Gheorghe s-a născut în secolul al III-lea, în părţile Nicomidiei, din părinţi evlavioşi. A fost atras în mod deosebit de mânuirea armelor şi a ajuns, la treizeci de ani, la rangul de tribun. El a fost apreciat de împăratul Diocleţian pentru victoriile pe care le adusese în lupte. Dacă, din punct de vedere profesional, omul de arme a avut o carieră bine conturată, odată cu prigoana împotriva creştinilor comandată de împărat în anul 303, Sf. Gheorghe a renunţat la tot şi şi-a mărturisit credinţa în Dumnezeu în faţa lui Diocleţian. În cele câteva zile de la mărturisirea credinţei până la naşterea în lumea celor drepţi, Sf. Gheorghe a făcut minuni şi a îndurat cu stoicism multe chinuri greu de imaginat. Toate acestea au dus la convertirea multor păgâni, printre care şi împărăteasa Priscila, cea care a primit numele Alexandra la botez, omorâtă şi ea la porunca împăratului Diocleţian. Sfântul Gheorghe a fost ucis prin decapitare cu sabia şi este sărbătorit de Biserică în fiecare an pe 23 aprilie.



12