Munchen, dispus să-i primească pe uigurii de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Munchen, dispus să-i primească pe uigurii de la Guantanamo

Externe 07 Februarie 2009 / 00:00 462 accesări

Oraşul Munchen, unde se află cea mai mare comunitate de uiguri din lume în afara Chinei, este dispus să-i primească pe cei 17 membri ai acestei miniorităţi chineze musulmane închişi la Guantanamo din 2002. Consiliul municipal al capitalei bavareze a adoptat o moţiune în acest sens, devenind, astfel, unul dintre primele oraşe din lume care se declară dispus să-i primească pe aceşti prizonieri, care riscă să fie ucişi dacă se întorc în China. Primarul social-democrat Christian Ude a spus că vrea astfel să transmită un mesaj Guvernului american, în cazul în care Berlinul ar primi o cerere oficială de la administraţia Obama. Eventuala primire a acestor prizonieri în Germania este totuşi departe de a se bucura de unanimitate, iar decizia finală trebuie luată de cancelarul Angela Merkel. Ministrul de Externe, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat favorabil primirii de prizonieri, cu anumite condiţii, dar ministrul de Interne, Wolfgang Schäuble, se opune. Soarta celor 17 prizonieri uiguri este un caz aparte în dosarul prizonierilor de la Guantanamo, în condiţiile în care ei au fost exoneraţi de justiţia americană şi nu sînt consideraţi inamici combatanţi, dar nu au fost trimişi în China, pentru că acolo riscă să fie torturaţi sau ucişi. Circa 500 de membri ai minorităţii uigure trăiesc la Munchen. În total, 4.000 de uiguri trăiesc în exil în Europa şi 2.000 în SUA.

Pe de altă parte, se relatează că judecătorul care prezidează tribunalele extraordinare de la Guantanamo a retras acuzaţiile împotriva sauditului Abd al-Rahim al-Nashiri, principalul suspect în atentatul împotriva vasului USS Cole, întrerupînd astfel procedura judiciară, aşa cum dorea preşedintele Barack Obama. Decizia era foarte aşteptată, după ce un judecător militar de la Guantanamo a refuzat în 29 ianuarie să suspende procedura, aşa cum solicitase acuzarea la cererea lui Obama, formulată în decretul semnat în 22 ianuarie privitor la închiderea Guantanamo. Retragerea acuzaţiilor este un act de procedură care permite Pentagonului să se confromeze decretului prezidenţial pentru a se asigura că nicio procedură judiciară nu va avea loc imediat la Guantanamo. Al-Nashiri, un saudit de 43 de ani, era judecat pentru implicarea sa în atentatul împotriva vasului american USS Cole din 12 octombrie 2000, în Yemen, în care au murit 17 americani şi au fost răniţi alţi 50. El trebuia să compară luni în faţa judecătorului militar James Pohl, pentru a anunţa cum pledează. Tribunalele militare extraordinare de la Guantanamo sînt foarte criticate pentru nerespectarea dreptului la apărare, iar Obama a promis că nu le va păstra, cel puţin nu în forma actuală. Încă din seara învestiturii, în 20 ianuarie, el a cerut, prin intermediul secretarului Apărării, Robert Gates, suspendarea procedurilor în toate procesele în curs la Guantanamo. 21 dintre cei 245 de deţinuţi de la Guantanamo sînt în prezent inculpaţi, iar 14 au compărut deja în faţa unui judecător, potrivit Pentagonului. Joi, Asociaţia Americană pentru Protecţia Libertăţilor Civile (ACLU) l-a criticat pe secretarul Apărării pentru că nu ar susţine politica preşedintelui Obama.

Al-Nashiri este unul dintre cei şase deţinuţi de la Guantanamo care riscă pedeapsa cu moartea şi unul dintre cei trei pe care CIA a recunoscut că i-a supus la tehnici de interogare precum simularea înecului, considerată o formă de tortură. El este acuzat că a ajutat doi extremişti islamişti care au lansat o barjă cu explozibili în coca USS Cole, în portul Aden din Yemen. Arestat în 2002, el a fost deţinut de CIA într-un loc necunoscut, înainte de a fi transferat la Guantanamo în 2006.

Taguri articol


12