NATO, extrem de împăciuitoare cu Rusia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pe cine să mai credem?!

NATO, extrem de împăciuitoare cu Rusia

Externe 29 Noiembrie 2014 / 00:00 1171 accesări

Directorul Biroului de informaţii al NATO în Rusia, Robert Pszel, a făcut ieri declarații foarte împăciuitoare cu privire la relația cu oficialii de la Moscova. NATO vrea să revină la relaţii normale cu Moscova și nici nu caută o confruntare, este poziția oficialului NATO exprimată într-un intereviu acordat presei ruse. Reprezentantul Alianţei a subliniat însă că în prezent are loc „una dintre crizele cele mai importante, dacă nu cea mai importantă, în relaţiile dintre NATO şi Rusia”.

TEHNICI DE SUPRAVIEȚUIRE... În contextul crizei ucrainene, NATO şi-a intensificat patrulele aeriene deasupra ţărilor baltice şi a trimis întăriri în Marea Baltică şi Marea Mediterană. Avioane de recunoaştere ale NATO survolează în mod regulat Polonia şi România. SUA intenţionează să staţioneze aproape 150 de tancuri şi vehicule blindate în state NATO, iar o parte dintre acestea vor fi trimise în Europa de Est pentru a participa la exerciţii.

Este bine că vorbim totuși despre normalitate... Nave de război ale Marinei ruse au intrat vineri în Marea Mânecii pentru exerciții navale. Potrivit site-ului Russia Today (RT), escadra Flotei de Nord, condusă de nava antisubmarin Severomorsk, a trecut prin Strâmtoarea Pas-de-Calais și se află acum în apele neutre ale Golfului Senei, așteptând să se domolească o furtună. „În timpul ancorării, echipajul întreprinde o serie de exerciții privind modul de reacție la infiltrarea de submarine și exersează tehnicile de supraviețuire în caz de inundații sau incendii”, se afirmă într-un comunicat al Flotei de Nord. Marina rusă nu a putut fi contactată pentru comentarii, iar Ministerul rus al Apărării a refuzat să facă vreun comentariu în legătură cu informațiile. În schimb, Marina franceză a confirmat locul unde se află navele, spunând că nu este ceva neobișnuit prezența unor nave de război rusești în Marea Mânecii.

CINE-I MAI TARE? Armata rusă „și-a arătat mușchii” recent, NATO relatând despre mai multe incursiuni întreprinse de avioane de vânătoare și bombardiere rusești. Suedia s-a repezit să găsească un submarin, în ceea ce localnicii au spus în glumă „Vânătoarea de revoluționari roșii din octombrie”. Manevrele rusești au loc după luni de zile de tensiuni crescânde în legătură cu Ucraina, de la care Rusia a ocupat și anexat Peninsula Crimeea la începutul acestui an și unde îi susține pe separatiștii proruși înarmați care luptă împotriva guvernului de la Kiev. Majoritatea țărilor din flancul de nord-vest al Rusiei au în vedere o creștere a cheltuielilor militare, contrar reducerilor drastice din ultimii ani, după ce criza ucraineană a reaprins tensiunile Războiului Rece.

În efortul planetar de a reechilibra situația în estul Europei, Canada va trimite tone de bluzoane, cizme şi mănuşi pentru a echipa pentru perioada iernii aproximativ 30.000 de militari ucraineni care luptă împotriva separatiştilor proruşi din estul Ucrainei. În plus, armata canadiană va livra Ucrainei echipamente de comunicare, lunete termice şi aparate de vedere pe timp de noapte. Toate echipamentele enumerate, în valoare de 11 milioane de dolari canadieni, au început să fie livrate de joi. De asemenea, la începutul anului viitor, Canada intenţionează să aducă pe cale maritimă un spital de campanie şi echipamente de deminare. Anterior, în august, autoritățile de la Ottawa au livrat deja armatei ucrainene căşti, lunete de luptă, veste antiglonţ, truse de prim ajutor, corturi şi saci de dormit. Conflictul din estul Ucrainei, ocupat de separatiştii proruşi, s-a soldat cu peste 4.300 de morţi de la lansarea „operaţiunii antiteroriste” ucrainene la mijlocul lunii aprilie.



12