Ne pasc inflaţia şi supraimpozitarea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Economişti. Estimări sumbre

Ne pasc inflaţia şi supraimpozitarea

Economie 26 Iunie 2010 / 00:00 508 accesări

VARIANTE. Guvernul Boc a fost pus încă o dată la pământ de Curtea Constituţională a României (CCR), prin declararea ca neconstituţionale a unor articole din legile Guvernului privind reducerea deficitului bugetar, făcându-le inaplicabile. Analiştii economici susţin că decizia CCR va avea un impact negativ la nivel macroeconomic şi că, în lipsa tăierii pensiilor, majorarea taxelor ar putea deveni inevitabilă. Senior economist al ING Bank România, Nicolae Alexandru Chidesciuc, spune că, dacă nu se va face o ajustare fiscală, echilibrarea situaţiei va fi făcută de forţele pieţei, adică ceea ce s-a întâmplat în anul 2008, când piaţa a făcut ajustarea şi a condus la o depreciere semnificativă a leului, crescând inflaţia. O altă variantă susţinută de specialişti ar fi tăierea cheltuielilor cu bunurile sau reducerea investiţiilor. Economistul şef al UniCredit Ţiriac Bank, Rozalia Pal, este de părere că decizia va avea un impact macroeconomic negativ. “Momentan, aspectele negative ale acestei decizii a CC sunt legate de întârzierea implementării măsurilor de austeritate, ce poate duce la derapaje fiscale”, a declarat Rozalia Pal. Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, susţine că o eventuală creştere a taxelor şi impozitelor va avea efect pe termen scurt, dar nu va putea ţine deficitul în ţinta negociată cu FMI, de 6,8%.

EFECTE. Oamenii de afaceri şi reprezentanţii patronatelor consideră că o eventuală creştere a TVA şi a cotei unice de impozitare ar conduce la majorarea preţurilor în toate domeniile economiei, la scăderea puterii de cumpărare, la inflaţie şi la creşterea şomajului. Proprietarul grupului Eurolines, Dragoş Anastasiu, crede că majorarea TVA şi a cotei unice va face ca \"toată lumea\" să aibă de suferit. “Puterea de cumpărare va scădea şi economia nu se va mai revigora niciodată. Mai degrabă s-ar aduna bani prin reducerea taxelor, şi nu prin majorarea lor”, a spus Anastasiu. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentarã (FSI), Dragoş Frumosu, consideră că aceste măsuri ar putea diminua piaţa produselor alimentare cu până la 40%. De asemenea, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc, Gheorghe Caruz, crede că majorarea cotei unice şi a TVA ar putea face ca aproximativ 25% dintre firmele din domeniu să se închidă şi să crească preţurile.

RATING. De cealaltă parte, reprezentantul agenţiei de rating Moody\'s, Kenneth Orchard, susţine că ratingul de ţară al României va fi sub presiune dacă deficitul bugetar nu se va încadra în ţinta fixată cu FMI pentru acest an, de 6,8% din PIB. El mai spune că, în aceste condiţii, instituţia financiară va amâna probabil aprobarea virării tranşei a cincea din acord. Orchard a menţionat că, cel mai probabil, Guvernul va lua măsuri de remediere a situaţiei, posibil prin majorarea taxelor, ceea ce va însemna continuarea acordului cu FMI. Moody\'s subliniază că situaţia lichidităţii Guvernului este în prezent suficientă şi nu depinde de virarea următoarei tranşe de la FMI, care va intra la BNR. “Transferul tranşei de la UE, destinată finanţării deficitului bugetar, este aşteptat peste câteva luni, iar Moody\'s anticipează că problemele fiscale ar trebui să fie rezolvate până atunci”, a spus Orchard.



12