Nepotul preşedintelui Mihai Ghimpu, noul guvernator al Băncii Naţionale din R. Moldova

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mulţi Ghimpi la Chişinău

Nepotul preşedintelui Mihai Ghimpu, noul guvernator al Băncii Naţionale din R. Moldova

Externe 02 Octombrie 2009 / 00:00 404 accesări

Corneliu Ghimpu, nepotul preşedintelui interimar al R. Moldova, va fi numit guvernator al Băncii Naţionale, comuniştii acuzîndu-l pe Ghimpu de nepotism, relatează presa moldoveană. Corneliu Ghimpu este prim-vicepreşedinte al băncii comerciale VictoriaBank. Mihai Ghimpu, care este şi preşedinte al Parlamentului, a confirmat că nepotul său, fiul fratelui său decedat Gheorghe Ghimpu, este candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE) pentru acest post. Noul Guvernator ar urma să fie numit în funcţie la şedinţa de astăzi a Legislativului, succedîndu-i fostului guvernator Leonid Tălmaci, al cărui mandat a expirat în urmă cu cîteva zile şi care a condus Banca Centrală încă de la întemeierea acesteia, în anii \'90. Prim-ministrul moldovean, Vlad Filat, a comentat candidatura AIE pentru acest post astfel: ”Dacă mă apuc să argumentez acest lucru, atunci ar trebui să explic şi de ce primarul capitalei este nepotul lui Mihai Ghimpu. Totuşi, dacă acest candidat are capacităţi, de ce nu ar fi? În prim-plan este profesionalismul şi nu gradul de rudenie”.

Comuniştii l-au acuzat pe preşedintele Legislativului de nepotism. Mihai Ghimpu susţine că nu Partidul Liberal este formaţiunea care a înaintat această candidatură, dar nu a precizat cine anume a propus-o. Asociaţia Parlamentul \'90 a remis, joi, o declaraţie prin care se arată îngrijorată de faptul că unele formaţiuni din Alianţă promovează în funcţii-cheie persoane loiale comuniştilor, fără a oferi însă şi nume concrete.

Mişcarea Acţiunea Europeană cere retragerea R. Moldova din CSI

Mişcarea Acţiunea Europeană susţine că R. Moldova trebuie să se retragă din Comunitatea Statelor Independente (CSI), întrucît direcţia strategică a ţării este integrarea euro-atlantică. Cererea ar trebui depusă odată cu predarea preşedinţiei CSI Federaţiei Ruse, cu prilejul summit-ului CSI care se va desfăşura la 8-9 octombrie, la Chişinău. ”Constatăm că prezenţa R. Moldova în cadrul CSI frînează procesele integraţioniste europene. Am constatat că CSI a fost creată în scopul salvării fostului Imperiu Sovietic, dezmembrat în 1991, proiectele aprobate în cadrul acesteia nu s-au concretizat, iar mecanismele comunitare sînt amorfe. Ceea ce este viabil în cadrul CSI sînt relaţiile bilaterale între componentele comunităţii”, precizează textul semnat de liderul formaţiunii, Anatol Petrencu. Unele partide politice care au acces în Parlament după scrutinul din iulie 2009 pledează pentru menţinerea R. Moldova în CSI, în timp ce alte ţări postcomuniste au devenit deja membre ale UE. ”Această politică duplicitară, inconsecventă provoacă neîncrederea partenerilor occidentali”, precizează documentul.

În opinia lui Anatol Petrencu, CSI şi UE reprezintă două procese integraţioniste distincte, chiar contradictorii, iar Chişinăul va fi nevoit să aleagă, în cele din urmă între cele două. ”Cerem noii guvernări să demonteze sîrma ghimpată de la frontiera cu România la Prut, simbol al Războiului Rece şi împărţirii neamului. Solicităm Guvernului Filat să abandoneze ideea semnării unui Tratat de bază bilateral cu România, o concepţie comunistă perimată şi propunem semnarea unui tratat de fraternitate şi integrare europeană”, potrivit aceluiaşi text. Mişcarea cheamă totodată opinia publică moldovenească să participe activ la dezbaterile pe această temă, iar în zilele reuniunii CSI la Chişinău va organiza mitinguri în acest sens.

Rusia vrea relaţii constructive şi de bună vecinătate cu noua administraţie de la Chişinău, dar nu intenţionează să îşi schimbe atitudinea privind extinderea NATO, a declarat purtătoarea de cuvînt a preşedintelui rus, Natalia Timakova. “Respectăm orice decizie a poporului moldovean”, a declarat aceasta. Totodată, în ceea ce priveşte declaraţiile Chişinăului legate de o eventuală aderare la NATO, Timakova a precizat că poziţia Moscovei faţă de extinderea Alianţei este foarte bine cunoscută. “Sperăm în relaţii bune şi constructive cu R. Moldova şi ne aşteptăm ca aceste tendinţe pozitive să se menţină în viitor”, a afirmat Timakova.



12