Noi cazuri de gripă de tip H7N9

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
China în alertă

Noi cazuri de gripă de tip H7N9

Monden 03 Aprilie 2013 / 00:00 343 accesări

SUPRAVEGHERE STRICTĂ Patru persoane din provincia chineză Jiangsu au fost infectate cu gripa aviară de tip H7N9 şi sunt în stare gravă. Virusul H7N9 a apărut recent, pentru prima dată la om, în Shanghai, unde a cauzat moartea a două persoane, în luna martie. Noile cazuri de infectare, identificate în patru oraşe din provincia Jiangsu, ridică la şapte bilanţul îmbolnăvirilor cu această tulpină, la nivelul ţării, în afară de cele două decese din Shanghai, o femeie fiind spitalizată în stare critică. Dintre cele patru noi cazuri, doar o persoană a avut contact cu păsări în activitatea sa. Autorităţile din Shanghai au anunţat întărirea nivelului de alertă sanitară în metropolă, desemnând un spital pentru primirea şi izolarea bolnavilor care au contractat virusul şi pentru a comunica zilnic noile cazuri apărute.

Un bărbat de 87 de ani din Shanghai s-a îmbolnăvit pe 19 februarie şi a decedat pe 4 martie. Altul, tot din Shanghai, a prezentat simptomele bolii pe 27 februarie şi a murit pe 10 martie, potrivit comisiei naţionale pe probleme de sănătate şi planificare familiară. O femeie de 35 de ani din provincia Anhui din estul ţării s-a îmbolnăvit pe 9 martie şi în prezent se află în stare critică. Autorităţile sanitare din Shanghai au cerut spitalelor să-i supravegheze în mod deosebit pe pacienţii care suferă de afecţiuni respiratorii.

La începutul lunii martie, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a indicat că gripa aviară a provocat moartea a peste 360 de persoane în întreaga lume, din 2003. Virusul H5N1, cel mai comun, se transmite în prezent de la animal la om, dar oamenii de ştiinţă se tem ca nu cumva o mutaţie a lui să permită contaminări de la om la om, ceea ce ar putea declanşa o pandemie. Totuşi, OMS a minimalizat riscurile privind un val de gripă aviară după apariţia cazurilor din China. Cercetătorii OMS au subliniat însă importanţa de a afla cum de a fost posibil ca virusul în cauză să contamineze oameni.

EXPUNERE LA EPIDEMII China este una dintre ţările cele mai vulnerabile, deoarece deţine pe teritoriul său cel mai mare număr de păsări din lume şi, în numeroase sate, populaţia intră în contact direct cu înaripatele. China are mari deficienţe şi în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Cazul celor peste 20.000 de porci morţi care au fost aruncaţi luna trecută în râul Huangpu din China, sursă de apă potabilă pentru Shanghai, a condus şi la descoperirea că în acest oraş s-a vândut, de-a lungul anilor, carnea porcilor morţi în urma unor boli sau a frigului.

Potrivit presei locale, anii trecuţi s-a dezvoltat un adevărat comerţ ilegal practicat de grupuri infracţionale care tranşau şi vindeau carnea porcilor morţi, carnea fiind tratată cu nişte coloranţi, pentru a-i disimula proasta calitate. Unele grupuri au fost descoperite de poliţie, şeful unuia dintre ele fiind condamnat recent la închisoare pe viaţă, pentru procesarea şi vânzarea cărnii a 78.000 de porci morţi. Cum nu mai aveau cui să vândă porcii, ca urmare a destructurării acestor grupuri, agricultorii s-au debarasat de porci, aruncându-i în apele râului. Aveau totuşi posibilitatea să predea porcii autorităţilor, dar plătind echivalentul a circa 6,2 euro, sumă importantă pentru un agricultor chinez. Aşa că au preferat să-i vândă mafiilor locale, la un preţ de circa 12 eurocenţi pentru fiecare jumătate de kilogram de carne.

Taguri articol


12