Norvegia, prima ţară din lume care va renunţa la radiourile FM

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Norvegia, prima ţară din lume care va renunţa la radiourile FM

Externe 21 Aprilie 2015 / 00:00 709 accesări

Norvegia va deveni prima ţară din lume care va renunţa la posturile de radio FM, începând din 2017. Ministerul Culturii din Norvegia a anunţat că renunţarea la posturile radiofonice FM va începe pe plan naţional în 2017, în cadrul unui proces ce va permite acestei ţări să îşi finalizeze tranziţia către radioul digital. Standardul Digital Audio Broadcasting (DAB) va oferi ascultătorilor norvegieni un conţinut radiofonic mult mai diversificat. Acest standard este utilizat deja de 22 de posturi naţionale din Norvegia, în condiţiile în care standardul FM este folosit doar de cinci posturi naţionale. Potrivit unui studiu realizat de TNS Gallup, 56% dintre norvegieni ascultă în fiecare zi programe emise de posturi de radio digitale.

În contextul în care Norvegia va deveni prima ţară care va renunţa la standardul FM, şi alte ţări din lume, în special din Europa şi Asia de Sud-Est, se află în plin proces de tranziţie către implementarea standardului DAB. Modulaţia în frecvenţă sau FM este un sistem de transmisie radio patentat în 1933, în care unda purtătoare este modulată astfel încât frecvenţa sa variază în funcţie de semnalul audio transmis. Potrivit unui studiu realizat în 2012 de Pew Research Center, deşi peste 90% dintre americani continuă să asculte posturile de radio AM şi FM cel puţin o dată pe săptămână, tot mai mulţi ascultători din această ţară aleg în fiecare an să renunţe la radioul analog în favoarea posturilor cu transmisie exclusiv online.

Radioul digital reprezintă cea mai spectaculoasă îmbunătăţire de la introducerea standardului FM pentru radiodifuziune. HD Radio, DAB şi DRM sunt principalele trei tipuri de transmisiuni digitale folosite în prezent.

Taguri articol


12
Pagina a fost generata in 0.2399 secunde