Noul Guvern moldovean a fost învestit de Parlament

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Noul Guvern moldovean a fost învestit de Parlament

Externe 26 Septembrie 2009 / 00:00 496 accesări

Parlamentul de la Chişinău a votat, vineri, cu 53 de voturi pentru din totalul de 101, învestirea noului Guvern moldovean, condus de Vlad Filat. Guvernul va cuprinde patru funcţii de vicepremier: pentru reintegrarea ţării (Victor Osipov, AMN), pentru integrarea europeană (Iurie Leancă, PLDM), pentru dezvoltarea economică (Valeriu Lazăr, PDM) şi pentru probleme sociale (Ion Negrei, PL); un ministru de Stat (Victor Bodiu) şi 16 ministere. Dintre acestea, cinci revin Partidului Liberal Democrat, cîte patru Partidului Liberal şi Partidului Democrat şi trei Alianţei Moldova Noastră.

Premierul desemnat al R. Moldova, Vlad Filat, le-a prezentat, vineri, deputaţilor proiectul programului de guvernare ce conţine cinci priorităţi. Programul, intitulat ”Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare”, cuprinde cinci priorităţi şi anume: integrarea R. Moldova în UE, reintegrarea ţării, supremaţia legii, depăşirea crizei economice, dar şi descentralizarea şi asigurarea autonomiei locale. Vlad Filat a declarat că va instituţionaliza colaborarea cu societatea civilă, pe care o va implica în elaborarea, implementarea şi evaluarea politicilor publice şi va reforma justiţia, prin instruirea magistraţilor şi sancţionarea celor care încalcă legea. El a promis, de asemenea, achitarea la timp şi integral a pensiilor şi salariilor, relansarea economiei, îmbunătăţirea calităţii educaţiei, precum şi atragerea tinerilor plecaţi din ţară. Premierul desemnat s-a referit şi la problema transnistreană, afirmînd că noul Guvern îşi propune un parteneriat cu Federaţia Rusă, ca să poată soluţiona conflictul transnistrean, cu respectarea suveranităţii R. Moldova şi a promis cooperarea cu opoziţia parlamentară.

Fosta guvernare comunistă din R. Moldova se arată sceptică faţă de componenţa noului Guvern, fostul preşedinte Vladimir Voronin apreciind că noul Cabinet a fost format în grabă. Referindu-se la componenţa Cabinetului de Miniştri, fostul premier Zinaida Greceanîi a afirmat că a fost o numire pe criterii politice şi nu profesionale. ”Ce să mai spunem, dacă avem un doctor în fruntea Ministerului Transporturilor?”, a întrebat ea. Deputatul PCRM Igor Dodon, fost prim-vicepremier şi ministru al Economiei şi Comerţului, a declarat că nu a reuşit să studieze minuţios programul, pentru că acesta a fost prezentat abia joi după-amiază. PCRM nu a acordat votul său de încredere noului Guvern, abţinîndu-se de la vot.

UE a salutat vineri instalarea unui premier pro-european în R. Moldova, exprimînd dorinţa începerii cît mai curînd a negocierilor pentru aprofundarea relaţiilor cu Chişinăul. ”UE este pregătită să susţină Moldova în eforturile sale şi reafirmă voinţa de aprofundare şi consolidare a relaţiilor cu Moldova, inclusiv în cadrul Parteneriatului Estic”, adaugă documentul.

Şeful serviciilor de informaţii din R. Moldova a fost înlocuit

Parlamentarii moldoveni au aprobat, vineri, demiterea directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Artur Reşetnicov şi înlocuirea lui cu Mihai Gheorghe. După reluarea şedinţei parlamentare au revenit în sală doar trei comunişti, iar deputaţii Alianţei pentru Integrare Europeană au aprobat demisia lui Reşetnicov. Ulterior, preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, l-a propus ca înlocuitor al acestuia pe Mihai Gheorghe, votat de toţi cei 53 de parlamentari ai coaliţiei. Acesta va avea un mandat de cinci ani. ”Este un om inteligent. Este un om care cunoaşte acest minister şi care a lucrat în diferite funcţii. El înţelege că drepturile fundamentale ale omului trebuie respectate. Oamenii vor putea vorbi liber la telefon”, a declarat Ghimpu.

Ameliorarea relaţiilor cu România, între priorităţile noului Guvern moldovean

Consolidarea relaţiei bilaterale cu România reprezintă unul dintre principalele obiective ale Guvernului de la Chişinău, care vrea, de asemenea, edificarea unor parteneriate strategice în spirit european cu România şi Ucraina, potrivit programului de guvernare prezentat Parlamentului. ”R. Moldova consideră prioritară intensificarea relaţiilor bilaterale şi multilaterale, dar şi promovarea raporturilor de bună vecinătate şi edificarea unor parteneriate strategice cu UE, Ucraina, Rusia şi SUA”. În relaţiile cu România, Guvernul condus de Vlad Filat mizează pe valorificarea potenţialului existent în rapoartele bilaterale, prin instituţionalizarea dialogului politic şi a consolidării cooperării economice, dar şi cultural-umanitare.



12