Nu se mai raportează afecţiunile sezonului rece!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Teritorial

Nu se mai raportează afecţiunile sezonului rece!

Sănătate 20 Februarie 2014 / 00:00 576 accesări

Specialiştii Ministerului Sănătăţii (MS) au cerut ca direcţiile de sănătate publică judeţene să nu mai raporteze public, pe site-urile proprii, numărul afecţiunilor sezonului rece, aşa cum s-a întâmplat până acum, ci toate raportările să fie făcute direct către Institutul Naţional de Sănătate Publică. Trebuie menţionat că, la ultima videoconferinţă (ianuarie 2014) la care a participat în calitate de ministru al Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a subliniat că, oricum, incidenţa bolilor specifice sezonului rece este nesemnificativă, astfel că tot atunci a decis şi oprirea campaniei de vaccinare antigripală a populaţiei. Anunţul a fost făcut atunci când Agenţia Naţională de Medicamentului nu a dat avizul de intrare pe piaţă a vaccinului (400.000 de doze) antigripal produs de Institutul „Cantacuzino”, pe motiv că există o depăşire faţă de limita normală a endotoxinei, o substanţă care poate produce reacţii adverse severe.

AM SCĂPAT UŞOR!? La finalul acestui sezon rece, datele statistice de până acum arată că am scăpat cât se poate de uşor. Mai exact, gripele, pneumoniile şi infecţiile acute ale căilor respiratorii superioare şi inferioare nu au dat mari bătăi de cap medicilor, chiar dacă numărul persoanelor vaccinate antigripal nu a fost cel din anii trecuţi. De exemplu, Constanţa a primit doar 32.500 de doze de vaccin, deşi necesarul anunţat de Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) era de aproape 100.000 de doze. Şi nici cele 32.500 de doze de vaccin antigripal ajunse la Constanţa nu au fost epuizate. Directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, a declarat că în depozitul Direcţiei nu mai există nicio doză, dar medicii de familie ar mai avea aproximativ o mie de doze. Cum valabilitatea vaccinului este până în iunie 2014, iar primăvara este ca şi instalată în multe zone ale ţării, cel mai probabil, dozele rămase vor fi distruse. „Nu credem că vor mai fi doritori să se vaccineze antigripal. Aşa că medicii de familie trebuie să ne readucă dozele de vaccin rămase, iar noi le vom distruge”, a declarat dr. Dina.

PESTE 28 DE MII DE INFECŢII RESPIRATORII, PESTE 13 MII DE PNEUMONII Potrivit raportărilor DSPJ Constanţa, începute în 7 octombrie 2013 şi finalizate (public pe site-ul www.dspct.ro) în 19 ianuarie 2014, medicii au raportat 28.585 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare şi 13.254 cazuri de pneumonii. Reprezentanţi ai DSPJ au precizat că numărul îmbolnăvirilor din acest an a fost aproximativ egal cu cel din anul trecut. Nici la capitolul gripe, la Constanţa nu au fost semnalate statistici îngrijorătoare. Raportările medicilor arată că în tot acest timp au fost înregistrate şapte suspiciuni clinice de gripă, dintre care un singur caz a fost confirmat, însă fără probleme.

DECES O femeie de 57 de ani din Oradea, diagnosticată cu gripă de tip AH1N1, a murit, în noaptea de marţi spre miercuri (18 spre 19 februarie), la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal, după ce s-a întors dintr-o excursie în Ungaria. Ea a fost internată săptămâna trecută, cu tuse, febră, dureri puternice de cap, muşchi şi articulaţii. Conform medicilor de la secţia de Boli infecţioase a spitalului din Oradea, femeii i-au fost recoltate probe de sânge, care au fost trimise la Institutul „Cantacuzino“ din Bucureşti, acesta confirmând că este vorba despre gripă de tip A/H1N1. Pacienta a fost izolată, iar în ultimele zile, starea ei de sănătate s-a agravat. În noaptea de marţi spre miercuri, femeia a decedat la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Municipal. “Este vorba de o femeie decedată, nevaccinată, toate informaţiile vor fi publicate mâine (astăzi - n.r.), pe site-ul Institutului Naţional de Sănătate Publică (www.insp.gov.ro). Spitalul a urmat toate protocoalele, pacienta era izolată. S-au făcut toate demersurile necesare”, a precizat Daniela Rahotă, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.



12