O constănțeancă este reprezentantul studenților din Scoția

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premiată pentru implicarea în activități de voluntariat

O constănțeancă este reprezentantul studenților din Scoția

Eveniment 20 Noiembrie 2014 / 00:00 866 accesări

A învățat până în clasa a XII-a la Constanța, la Colegiul Național Pedagogic ”Constantin Brătescu”, însă și-a dorit mai mult de la viață, așa că și-a luat inima în dinți și a plecat la studii peste hotare. Ana-Maria Bogdan, o tânără de 22 de ani din Constanța, este deja în anul patru la specializarea Events Management de la Universitatea „Robert Gordon“ din Aberdeen, Scoția, și spune că a făcut cea mai bună alegere atunci când a hotărât să studieze în străinătate. S-a decis în clasa a XII-a că vrea să învețe în Scoția, după ce a vizitat orașul Aberdeen, unde se stabilise deja de doi ani împreună cu familia iubitului ei, Alexandru. El era deja student la Universitatea „Robert Gordon“. ”Din momentul în care am vizitat orașul și am aflat mai multe despre sistemul lor de învățământ, am hotărât să fac tot ce-mi stă în putință să studiez Events Management, unul din programele Universității „Robert Gordon“, care m-a atras foarte mult”, a declarat, pentru ”Telegraf”, Ana-Maria. Constănțeanca a povestit că procesul de aplicare a fost destul de anevoios, pentru că a aplicat la cinci programe de studii și nu a avut ajutorul unei firme care să se ocupe de dosarele ei, însă spune că oricine s-ar putea descurca şi fără acest ajutor. ”Aplicațiile la orice universitate sunt coordonate de un website, deci e foarte ușor să aplici. Îți oferă multe detalii despre ce documente ai nevoie”, a spus Ana-Maria. Tânăra a fost acceptată la toate cele cinci instituții.

STATUL SCOȚIAN ACOPERĂ COSTURILE PENTRU STUDII ALE TINERILOR DIN UE Ea a povestit că studiile pentru studenții din UE sunt acoperite de Students Award Agency Scotland, așa că familia ei a scăpat de costurile facultății. ”Cu cazarea și costurile de zi cu zi am fost foarte norocoasă să fiu înconjurată de oameni minunați. Părinții mei, în primul rând, m-au ajutat cât au putut. Îmi trimit regulat bani, pachete, ce se poate. Dar trebuie să spun că nu aș fi reușit să ajung aici fără Alexandru și familia lui. M-au primit în casa și la masa lor din primul moment cu inima deschisă”, povestește constănțeanca. Pentru a se întreține, tânăra s-a angajat, programul permiţându-i să ajungă și la cursuri. Ana-Maria lucrează în echipa de Publicity, Marketing, PR, Events și Design a North East Scotland College, liceu care face parte din grupul Universității „Robert Gordon“. ”În ultimii ani am fost foarte activă în domeniul charity-urilor, adică am făcut voluntariat pentru diverse organizații caritabile și la evenimentele pe care le-au organizat, de la strângeri de donații și evenimente de promovare la lansări de mascote, banchete, festivaluri”, a spus Ana-Maria. Ea a adăugat că anul trecut a fost aleasă ca reprezentant pentru anul și cursul său la nivelul consiliului de studenți, activitatea ei fiind chiar premiată cu ”Student Contribution and Involvement Award”.

ROMÂNII, APRECIAȚI DE ANGAJATORII SCOȚIENI Deși a ajuns într-o țară pe care nu o cunoștea, tânăra este bucuroasă că nu a fost privită ca o intrusă și spune că românii sunt, în general, bine văzuți de scoțieni. ”Sunt angajatori care preferă să lucreze cu noi în loc să angajeze localnici, deoarece avem o etică de muncă superioară, suntem foarte respectuoși, dornici de progres, suntem recunoscători pentru locul de muncă și nu avem pretenții prea mari”, a constatat tânăra în cei câțiva ani de când trăiește printre scoțieni. Ea recomandă tuturor tinerilor să încerce să studieze în străinătate. Cu toate că trăiește cu dorul de familia și prietenii de acasă, tânăra spune că experiența în străinătate îți lărgește perspectivele. ”Deja mă uit la joburi plătite cu zeci de mii de lire sterline pe an, ceea ce în țară nu aș avea nicio șansă să găsesc. Asta nu înseamnă totuși că umblă pe undeva câinii cu covrigi în coadă. Este muncă foarte multă, timp petrecut în bibliotecă, nu în cluburi, citit tot timpul, adormit cu capul pe dicționare, ieșit din casă pe orice fel de vreme pentru a ajunge la cursuri, însă merită!”, a concluzionat Ana-Maria.

Taguri articol


12