O curte de apel din SUA a aprobat interceptarea comunicaţiilor fără mandat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Preşedintele Bush a acuzat opoziţia democrată că şi-a păstrat aceeaşi viziune asupra lumii ca şi înainte de 11 septembrie 2001 şi că refuză să le asigure americanilor mijloacele pentru apărarea împotriva teroriştilor. Acesta s-a referit la ascultarea unora dintre convorbirile telefonice şi urmărirea comunicaţiilor electronice, pe care a autorizat-o, la scurtă vreme după atentate, fără mandat din partea justiţiei, printr-o decizie considerată de democraţi drept abuz de putere. Preşedintele Bush a adoptat un discurs mult mai dur împotriva democraţilor înaintea alegerilor legislative parţiale din 7 noiembrie, lansînd atacuri directe în cele trei zile de campanie în statele Nevada, California, Arizona şi Colorado.

O curte de apel din SUA a aprobat interceptarea comunicaţiilor fără mandat

Externe 06 Octombrie 2006 / 00:00 734 accesări

O curte federală de apel din SUA a autorizat continuarea interceptărilor comunicaţiilor în absenţa unui mandat judiciar pînă la examinarea în apel a fondului problemei. Judecătorul Anna Diggs Taylor, din cadrul tribunalului federal din Detroit, din statul Michigan, sesizat de mai multe asociaţii de apărare a libertăţilor civile, a decis, pe data de 17 august, că preşedintele Bush şi-a depăşit prerogativele autorizînd interceptările fără mandat şi a ordonat suspendarea lor imediată. Administraţia americană a declarat apel, cerînd suspendarea interdicţiei. Judecătorul Taylor a respins cererea, săptămîna trecută, acordînd un termen de cîteva zile pentru ca instanţa de apel să se pronunţe. Ulterior, Curtea Federală de Apel din Cincinnati, din statul Ohio, competentă să judece cazul din Michigan, a dat cîştig de cauză administraţiei Bush, suspendînd interdicţia. Pînă în prezent, justiţia nu a stabilit niciun termen pentru examinarea fondului în apel. Curtea a acordat părţilor termen pînă la finalul lunii decembrie pentru a-şi prezenta în scris argumentele. Instanţa nu va pronunţa decizia pînă anul viitor.

Instituit după atentatele din 11 septembrie 2001, programul interceptărilor extrajudiciare permite Agenţiei pentru Securitate Naţională să monitorizeze convorbirile telefonice şi corespondenţa electronică a cetăţenilor americani în absenţa unui mandat din partea justiţiei. Securitatea reprezintă principala temă a campaniei electorale în alegerile legislative parţiale din luna noiembrie. În campanie s-a implicat întreaga administraţie Bush, pe fondul mai multor scandaluri de corupţie şi pedofilie, care au afectat serios imaginea Partidului Republican. Preşedintele Bush va efectua vizite pe teritoriul întregii ţări, în următoarele cinci săptămîni pentru a sublinia "diferenţa fundamentală" între democraţi şi republicani cu privire la limitarea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti în lupta împotriva terorismului.



12