O fetiţă care s-a născut cu 800 de grame a fost salvată de medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O fetiţă care s-a născut cu 800 de grame a fost salvată de medicii de la Spitalul Judeţean Constanţa

Eveniment 11 Mai 2022 / 08:52 1134 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Un bebeluș de doar 800 de grame, care a primit nota 1 la naștere, a fost salvat de medicii constănțeni. După patru luni de îngrijiri și supraveghere non stop, fetița a putut pleca acasă cu mama ei. Acesta nu este cel mai mic nou născut pentru care specialiștii constănțeni au făcut minuni, bebeluși chiar și de 450 de grame fiind salvați aici. Special la acest caz este că mama e la rândul ei o copilă, de doar 15 ani, care a fost ținută în spital până a învățat să aibă grijă de bebeluș. România se clasează pe primul loc în Europa la numărul de mame minore, iar medicii spun că vârsta fragedă este una dintre cauzele nașterii premature.

Fetița de doar 800 de grame și 35 de centimetri a venit pe lume la începutul anului și a primit numele Ioana, după sfântul sărbătorit în ziua nașterii. Nu respira, dar câteva bătăi firave ale inimii i-au făcut pe medicii de la Spitalul de Urgență Constanța să lupte pentru viața ei. Șefa Secției de Neonatologie, dr. Livica Frățiman.

S-a născut pe 7 ianuarie, la ora 06.00 dimineața, avea o vârstă de gestație de 27 de săptămâni. Știți că o sarcină ar trebui să aibă 39 – 40 de săptămâni, deci era undeva la jumătatea sarcinii. A primit scorul Apgar 1 la naștere, pentru că nu respira, doar îi bătea foarte puțin inima. A fost resuscitată, a intrat în Terapie Intensivă și a primit îngrijiri timp de patru luni”.

Orice manevră, de la cele medicale până la cele aparent banale care presupun hrănirea sau igiena, sunt extrem de complicate și delicate în cazul unui copil de sub un kilogram. Din fericire, pe lângă specialiști buni și dedicați, Spitalul de Urgență Constanța are și aparatura necesară, grație unei sponsorizări, spune medicul primar neonatolog Livica Frățiman.

Spre bucuria noastră, de când am renovat Terapia Intensivă și am echipat-o, avem cu ce să îngrijim asemenea copii în condițiile cele mai bune, adică incubator, ventilator, monitoare cu ajutorul cărora poate fi supravegheat și de la distanță, și de lângă copil. Avem medicație potrivită pentru bebeluși foarte mici, medicație scumpă.

E nevoie de foarte multă supraveghere și foarte multă îngrijire lângă copil. Non-stop a fost monitorizată, cu senzori puși pe ea, senzori pentru inimă, pentru respirație, pentru tensiune, pentru tot. La un copil atât de mic totul este complicat:și să îl hrănești, și să îi faci baie, și să îi cureți tegumentele, orificiile, buricelul, totul este complicat, dar este o mare satisfacție în care copilul crește și îl vezi că este bine, te recunoaște cu privirea și își recunoaște mama”.

Aproape 500 de bebeluși s-au născut prematur în 2021, la Spitalul Județean Constanța.

Compartimentul de Terapie Intensivă Neonatală a fost complet reabilitat și dispune de cele mai moderne echipamente din sud estul țarii.



Ştiri recomandate

12