O săptămînă sub imperiul poeziei, la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

O săptămînă sub imperiul poeziei, la malul mării

Cultură 24 Martie 2009 / 00:00 797 accesări

Festivalul „Primăvara poeţilor“, ajuns la cea de-a III-a ediţie, la Constanţa, s-a deschis, ieri, la sediul Filialei Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România (USR). La această manifestare de suflet, aşa cum a caracterizat-o preşedintele USR Dobrogea, scriitorul şi publicistul Ovidiu Dunăreanu, au luat parte oameni ai culturii, poeţi, profesori, tineri, precum şi artiştii plastici Constantin Grigoruţă şi Corin Munteanu. Directorul Bibliotecii Centrale Universitare şi al editurii „Ex Ponto“, Ioan Popişteanu, prezent la eveniment, a salutat prezenţa tinerilor la deschiderea „Primăverii poeţilor“, subliniind că a sprijinit dintotdeauna Filiala Dobrogea a USR.

„Scopul fundamental al festivalului este acela de a promova poezia şi poetul şi de a ajunge cu textul liric în cît mai multe spaţii, acolo unde se află elevi şi studenţi, dar şi în spaţii mai puţin convenţionale, cum ar fi penitenciarele sau căminele de bătrîni“, a specificat Amelia Stănescu, coordonatorul principal al amplei manifestări ajunsă la cea de-a V-a ediţie, în România şi la a XI-a, în Franţa. În deschidere, preşedintele Filialei Dobrogea a USR, Ovidiu Dunăreanu, a spus că oraşul Constanţa poate fi definit drept o capitală a poeziei. Afirmaţia este susţinută de două repere fundamentale, unul dintre ele fiind poetul Ovidius, care ne obligă să avem o poezie de înaltă ţinută artistică, iar cel de-al doilea - Mihai Eminescu, care şi-a lăsat testamentul spiritual în oraşul de la malul mării. Acestor „argumente“, Ovidiu Dunăreanu le-a adăugat şi prezenţa unor reviste de cultură precum „Ovidius“, „Analele Dobrogei“, „Litoral“, „Tomis“, „Ex Ponto“ sau „Agora“, care cultivă în paginile lor ideea poetului de la ţărmul mării.

În cadrul primei zile a festivalului a avut loc un maraton poetic, deschis de Tudor Costache cu un poem din volumul „Scrisori dintr-o livadă cu cireşi“. „Primăvara poeţilor“ este un omagiu adus nu doar poeziei, ci artei, în general. În acest context, a fost deschisă şi o expoziţie de pictură, semnată de artistul plastic dobrogean, profesor la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, Constantin Grigoruţă. Cele 16 lucrări de mare rafinament şi fineţe au tematică muzicală şi florală. „Multe dintre aceste lucrări ar putea face obiectul ilustrării unor coperţi sau interioare de carte“, a specificat Ovidiu Dunăreanu. Artistul plastic Constantin Grigoruţă a mărturisit că sprijină proiectele iniţiate de scriitorii dobrogeni, încă de la naşterea revistei „Ex Ponto“. De asemenea, profesorul este iniţiatorul şi coordonatorul proiectului „Întîlniri cu scriitori dobrogeni“, care se desfăşoară la Colegiul de Arte.

Astăzi, la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria“, de la ora 13.00, în sala „Miron Bibu“, are loc manifestarea „Despre poezie în dialog cu Iulia Pană şi Amelia Stănescu“. Cu acest prilej va fi lansat şi volumul de versuri „Contrasecunde“, semnat de Iulia Pană şi publicat la Editura Brumar. La manifestare participă profesorul Constantin Grigoruţă, prof. Victoria Dorobanţiu şi prof. Angela Doicescu-Ciurea, cadre didactice implicate în derularea proiectului de parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Dobrogea şi prof. Cătălina Gherase de la catedra de limba română a Colegiului de Arte. De asemenea, de la ora 19.00, la Galeria Hotelului Palace este organizată „Noaptea devoratorilor de poezie şi arte vizuale“, maraton condus de Iulia Pană. Galeria Palace găzduieşte expoziţia pictorului Corin Munteanu.

Filiala Dobrogea a Uniunii Scriitorilor din România este organizatoarea evenimentelor culturale din cadrul Festivalului „Primăvara poeţilor“, care se desfăşoară în Constanţa, Mangalia, Ovidiu, Techirghiol şi Medgidia. Manifestările vor continua pînă pe data de 28 martie. Coordonatori de proiect sînt scriitorii Amelia Stănescu, Ovidiu Dunăreanu şi Iulia Pană.



12