O seară magică de neuitat, cu Harry Tavitian & friends

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În mrejele jazz-ului

O seară magică de neuitat, cu Harry Tavitian & friends

Cultură 02 Decembrie 2011 / 00:00 1804 accesări

Harry Tavitian şi invitaţii săi i-au „ademenit” pe constănţeni în mrejele fascinante ale jazz-ului - decorul, o plasă cu ochiuri mari, fantasmagorică sub luminile scenei a sugerat acest lucru, dar şi specificul spaţiului natal -, miercuri seară, de Sfântul Andrei. Jazzman-ul, numit cetăţean de onoare al municipiului Constanţa, titlu care i-a fost înmânat, pe scena Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, de viceprimarul Decebal Făgădău şi de un alt cetăţean de onoare al Constanţei, graficianul Ion Tiţoiu, le-a dăruit „fiilor Dobrogei” un spectacol special şi de neuitat. Un concert care a respectat tradiţia întâlnirilor jazzistice, consacrate de pianistul armean la malul mării: o sală arhiplină, în care admiratorii au preferat să stea în picioare - astfel încât au blocat intrarea în sala de spectacole - bucuroşi să ia parte la un eveniment irepetabil.

EMOŢIE, CULOARE, MUZICĂ O pianistă de renume, constănţeancă la origini, Delia Pavlovici, un critic de artă reputat, Doina Păuleanu, un grafician consacrat Ion Tiţoiu, un percuţionist fără egal, Corneliu Stroe, unul dintre cei mai mari saxofonişti europeni Anatoly Vapirov, istoricul Sorin Antohi şi fiica, Aida Tavitian, i-au fost alături lui Harry Tavitian. Publicul a fost... pregătit pentru întâlnirea cu jazz-ul, printr-o expoziţie originală, deschisă în foaierul TNOB, purtând semnătura unui nume consacrat al graficii tomitane, maestrul Ion Tiţoiu.

IMNURI ŞI COLINDE Odată cu întunericul, în sală s-a aşternut şi tăcerea, întreruptă doar de respiraţia spectatorilor. Apoi, Harry Tavitian a păşit pe scenă, în aplauzele publicului său drag de la Constanţa. Încă de la primele acorduri ale pianului, magia s-a instaurat, pentru trei ore, în sala teatrului devenită neîncăpătoare. Seara s-a deschis cu o piesă a lui Anton Pann - un model moral pentru Harry -, „La sânul maicii mele”, care mai târziu, pe versurile lui Andrei Mureşan, a devenit imnul naţional „Deşteaptă-te, române!”. Iar pentru că evenimentul a avut loc chiar în noaptea de Sfântul Andrei, în program a fost inclus şi un cântec religios armean din secolul al XIII-lea, iar mai târziu, fragmente din Cantata de Crăciun.

„Primul meu invitat din seara aceasta, cu care sărbătoresc zece ani de la primul şi singurul, sper eu, concert interzis în Constanţa, este Anatoly Vapirov”, a spus Harry Tavitian, care şi-a acompaniat prietenul saxofonist la pian. Unul câte unul, prietenii lui Harry au urcat pe scenă oferindu-le celor prezenţi în sală, dar şi pe scenă, unde au fost aşezate scaune, momente unice din prea-plinul trăirilor lor. Pianista Delia Pavlovici a făcut o incursiune în istoria jazz-ului, pornind de la „regele ragtime”-ului Scott Joplin, trecând prin muzica lui Debussy şi ajungând până la părintele jazz-ului simfonic, George Gershwin. Tot pe scenă şi-a lansat cartea-document criticul de artă Doina Păuleanu, un impresionant volum despre un simbol al Constanţei, „Cazinoul. Boemă, loisir şi patrimoniu european la Marea Neagră”.

IN MEMORIAM JOHNNY RĂDUCANU Un moment deosebit a constat în „duet”-ul închinat regretatului Johnny Răducanu, care, ieri, pe 1 decembrie, ar fi împlinit 80 de ani. Pentru că Johnny s-a dus în ceruri la un jam session cu îngerii, discipolii săi, Harry Tavitian şi percuţionistul Corneliu Stroe, obişnuiţi „locatari” ai garsonierei din Banu Manta, după cum a spus cu nostalgie istoricul şi eseistul Sorin Antohi, i-au dedicat un moment de neuitat.

În încheiere, toţi invitaţii au fost invitaţi pe scenă, în aplauzele dezlănţuite ale publicului, iar seara a continuat în foaierul TNOB cu o sesiune de autografe.



12