Oamenii străzii secătuiesc bugetul Spitalului şi al Ambulanţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Zeci de oameni fără adăpost ajung zilnic în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Oamenii care îi văd zăcînd pe stradă, cheamă în ajutor ambulanţa care îi duce la spital, unde beneficiază de tratamente şi medicamente gratuite. Această gratuitate este însă în detrimentul unităţii medicale care nu primeşte decontări de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru analizele efectuate acestora, deoarece oamenii străzii nu lucrează şi nici nu au acte de identitate. Astfel, atît Serviciul de Ambulanţă, cît şi Spitalul Judeţean trebuie să suporte costurile celor care nu au nevoie de un pat de spital, ci de un adăpost.

Oamenii străzii secătuiesc bugetul Spitalului şi al Ambulanţei

Social 24 Iulie 2006 / 00:00 1170 accesări

La fiecare colţ de stradă, în mijloacele de transport în comun, în faţa bisericilor sau a instituţiilor medicale pot fi văzuţi cei care, din diferite motive, au rămas pe drumuri. Pentru aceştia străzile şi gurile de canalizare au devenit "acasă". Oamenii fără adăpost şi fără nicio sursă de venit îşi îneacă amarul cu băutură ieftină, cumpărată din banii cîştigaţi din cerşit, sau cu aurolac. S-au obişnuit să fie judecaţi pentru că nu muncesc şi nu îi dor cuvintele pe care societetea le-a ales ca să-i caracterizeze. "Boschetarii" sau "aurolacii" cum mai sînt cunoscuţi, beau pînă îşi pierd cunoştinţa şi se prăbuşesc pe unde apucă. Cum mirosul pe care îl emană este insuportabil, dar îndemnaţi şi de milă, numeroşi constănţeni, anunţă Serviciul de Ambulanţă al Judeţului Constanţa că în faţa casei, a blocului sau undeva în apropierea locuinţei "zace de cîteva ore un om al străzii". "Ni s-a întîmplat ca săptămîna aceasta să fim chemaţi pentru un om fără adăpost care căzuse, din cauza băuturii, în faţa unui bloc în zona CET. Bărbatul ne-a spus că nu vrea să fie dus la spital şi a semnat că refuză ajutor medical specializat. În acea zi am fost de trei ori la acelaşi caz, deoarece ne-au chemat persoane diferite. În momentul în care plecăm la un bolnav, nu ştim dacă este acelaşi ca cel dinainte şi nici nu putem refuza dreptul cuiva de a trăi şi de a fi îngrijit", a declarat directorul adjunct al SAJ Constanţa, dr. Aurora Broască.

În momentul în care unul dintre aceste persoane acceptă să fie luată de ambulanţă, acesta ajunge la Spitalul Clinic Judeţean Constanţa, în Unitatea de Primire Urgenţe. Aici este tratat la fel ca oricare alt pacient: îi sînt efectuate analizele medicale şi, în funcţie de diagnostic, primeşte tratamentul corespunzător sau este internat în una dintre clinicile unităţii medicale. Dar înainte de aceste operaţiuni, infirmierele trebuie să îi spele şi să îi deparaziteze. "Pe lîngă faptul că miros îngrozitor, aceştia constituie un focar de infecţie pentru ceilalţi pacienţi. Trebuie să îi spălăm şi să le omorîm păduchii sau viermii pe care îi au. Le dăm mîncare, avem grijă de ei. De cele mai multe ori, analizele sînt bune şi nu necesită internarea, dar nu îi putem trimite înapoi pe stradă", a spus Alina Matei, una dintre asistentele Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean Constanţa. Asistentele spun că oamenii străzii nu zăbovesc prea mult în salonul special amenajat pentru cazurile sociale, deoarece preferă să iasă "afară, la cerşit".

Mai bine la cerşit, decît la spital

Acest drum al oamenilor fără adăpost la spital şi ţinerea lor nejustificată sub observaţie medicală provoacă pagube la nivelul bugetului SAJ. "Transportul acestora la spital nu este decontat de către Casa de Asigurări de Sănătate, deoarece majoritatea nu au acte de identitate. Astfel, benzina consumată şi celelate cheltuieli pe care le implică o deplasare nu pot fi acoperite", a declarat dr. Aurora Broască. Şi în ceea ce priveşte unitatea sanitară, situaţia este aceeaşi. "Din cauza faptului că cei mai mulţi dintre ei nu au buletine şi nu lucrează, CJAS nu decontează analizele sau asistenţa medicală de care au dispus în perioada în care au stat la spital. Astfel, banii pe care îi primim de la CJAS pentru diferite cheltuieli şi achiziţii trebuie drămuiţi pentru a putea acoperi şi cheltuielile cu oamenii străzii. Această situaţie nu este nouă. La fel se întîmplă şi iarna, cînd spitalul se transformă în adăpost", a declarat directorul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, dr. Tiberiu Ioan Tofolean.

Cu toate acestea, unii dintre cei care stau pe stradă, desconsideră ajutorul pe care-l primesc. Este cazul unui tînăr de 25 de ani, care poate fi văzut zilnic în faţa spitalului Judeţean, cerşind şi avînd picioarele bandajate. "Spune că îl cheamă Marinică. Are răni la picioare, dar de fiecare dată cînd ajunge la noi, stă pînă îl bandajăm, după care fuge pe stradă, îşi sfîşie pansamentele şi îşi pune praf pe răni, ca să poată impresiona", a povestit Ana-Maria Radu, o altă asitentă din cadrul Urgenţei.



12