Obama anunţă o nouă abordare a apărării antirachetă în Europa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
SUA au renunţat la scut

Obama anunţă o nouă abordare a apărării antirachetă în Europa

Externe 18 Septembrie 2009 / 00:00 374 accesări

Preşedintele american a anunţat o nouă abordare a apărării antirachetă în Europa, renunţînd la proiectul precedent promovat de administraţia Bush. Această revizuire a fost realizată pe baza recomandărilor unanime ale secretarului Apărării, Robert Gates şi ale şefilor de Stat Major, a declarat Obama, precizînd că măsura are la bază două aspecte: pe de o parte, informaţiile actualizate privind programul balistic iranian, iar pe de alta, dezvoltarea tehnologiei americane de apărare antirachetă. Astfel, noul proiect va folosi tehnologie testată, a cărei funcţionare a fost dovedită şi care este mai eficientă din punctul de vedere al costului. Obama a dat asigurări că noul sistem de apărare antirachetă este mai amplu decît precedentul, precizînd că programul balistic iranian rămîne o ameninţare. Washingtonul intenţionează să amplaseze, în 2015, în Polonia şi Cehia, rachete SM-3, concepute pentru a distruge rachetele cu rază de acţiune scurtă şi medie, în cadrul noului lor sistem antirachetă, a anunţat secretarul american al Apărării. Robert Gates a declarat, de asemenea, că ”ameninţarea reprezentată de rachetele iraniene cu rază lungă de acţiune nu este atît de imediată cum se preconizase anterior, pentru a justifica renunţarea la proiectul actual de scut antirachetă american în Europa”.

Preşedintele american, Barack Obama, l-a anunţat prin telefon pe premierul ceh, Jan Fischer, că Washingtonul renunţă la proiectul privind instalarea unui scut antirachetă în Europa Centrală. O delegaţie americană a discutat despre acelaşi subiect, joi dimineaţă, la Varşovia, la Ministerul polonez al Afacerilor Externe. Oficiali americani au informat, joi după-amiază, ţările NATO în legătură cu decizia luată de SUA privind viitorul proiectului scutului antirachetă în Polonia şi Cehia. În 2008, Varşovia şi Washingtonul încheiaseră un acord în legătură cu mobilizarea, pînă în 2013, în Polonia, a zece interceptoare de rachete balistice cu rază lungă de acţiune, cuplate cu un puternic radar în Cehia, generînd nemulţumirea Moscovei. Acordul a fost însoţit de mobilizarea în Polonia a unei baterii de rachete americane sol-aer Patriot, ceea ce a nemulţumit şi mai mult Rusia.

Anunţul făcut ieri de preşedintele SUA în privinţa scutului antirachetă a încîntat oficialii de la Moscova. Aceştia s-au grăbit însă să precizeze că Rusia neagă că ar fi încheiat vreun acord secret în schimbul abandonării de către SUA a proiectului privind scutul antirachetă în Europa. Afirmaţia a fost făcută joi, de către purtătorul de cuvînt al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Nesterenko. Presa a relatat recent că preşedintele american a anunţat că sistemul de apărare antirachetă nu va mai fi necesar, dacă Moscova încearcă să convingă Iranul să pună capăt eforturilor de a se dota cu rachete cu rază lungă de acţiune şi cu arme nucleare.

Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a calificat drept un pas pozitiv decizia SUA de a renunţa la instalrea scutului antirachetă în Europa Centrală. Potrivit lui Rasmussen, joi dimineaţa, el a avut o discuţie cu reprezentanţi ai SUA privind schimbarea planurilor. Şeful Alianţei consideră că noile planuri ale SUA privind instalarea elementelor scutului antirachetă în Europa reprezintă un pas pozitiv. Rasmussen a apreciat că ”este vorba de o decizie care este în linie cu indivizibilitatea securităţii tuturor aliaţilor. Includerea în discuţie a tuturor aliaţilor este un pas pozitiv şi corespunde intereselor aliaţilor din Europa de Est”.

Senatorul republican John McCain consideră renunţarea la scutul antirachetă o ”eroare gravă”

Senatorul republican John McCain a dezaprobat hotărîrea privind scutul antirachetă din Cehia şi Polonia, pe care o consideră ”unilaterală şi o gravă eroare”, iar cele două ţări şi-au exprimat dezamăgirea şi îngrijorarea faţă de această hotărîre. Renunţarea la proiectul de scut antirachetă în Cehia şi Polonia a fost imediat dezaprobată de aleşii republicani în Congres, prin intervenţia lui John McCain, în opinia căruia această hotărîre pune în discuţie securitatea şi angajamentul diplomatic al SUA faţă de Polonia şi Cehia şi riscă să saboteze percepţia asupra statutului de lider al SUA în Europa de Est.

De asemenea, în Polonia şi în Cehia, reacţiile de decepţie şi de îngrijorare nu au întîrziat să apară. ”Dacă acest lucru se va confirma, va fi un eşec al reflecţiei pe termen lung al administraţiei americane în această parte a Europei”, a declarat Aleksandr Szczyglo, directorul Biroului pentru Securitate Naţională din cadrul preşedinţiei poloneze. ”Nu este o veste bună pentru statul ceh, pentru libertatea şi independenţa Cehiei”, a declarat fostul premier ceh, Mirek Topolanek, al cărui Guvern de centru-dreapta a semnat cu Washingtonul acordul privind instalarea în această ţară a radarului din cadrul sistemului antirachetă.



12