Olanda cere UE să impună sancţiuni Bulgariei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Olanda cere UE să impună sancţiuni Bulgariei

Externe 19 Iulie 2008 / 00:00 475 accesări

Olanda, alături de Franţa şi Marea Britanie, se află printre ţările care cer sancţionarea Bulgariei, din cauza corupţiei şi eşecului său în combaterea crimei organizate, potrivit unor diplomaţi citaţi de publicaţia NIS News Bulletin, în ediţia electronică. Diplomaţii olandezi fac lobby la Comisia Europeană pentru ca aceste măsuri să fie adoptate în raportul privind progresele Bulgariei care urma să fie publicat vineri. Potrivit cotidianului “NRC Handelsblad”, o penalizare de 400 de milioane de euro a fost inclusă în proiectul raportului, din cauza unor nereguli privind utilizarea fondurilor UE. Comisia Europeană trebuie să aprobe acest document. Haga propune, de asemenea, excluderea temporară a Bulgariei din procedurile de aderare la spaţiul Schengen. Sofia intenţionează să adere la spaţiul Schengen în 2011, însă anul acesta vrea să participe la Sistemul de Informaţii Schengen. UE ar putea bloca această iniţiativă.

CE intenţionează să retragă acreditările a patru agenţii bulgare care gestionează fonduri europene, din cauza corupţiei, blocînd fonduri de preaderare în valoare de un miliard de euro şi ameninţînd cu suspendarea altor finanţări, arată un proiect de raport al CE. “Corupţia la nivel înalt şi infracţionalitatea organizată amplifică problemele administrative şi din sistemul judiciar. Este nevoie de acţiuni urgente pentru că termenele-limită de contractare a acestor fonduri se apropie, după care fondurile vor fi pierdute”, precizează proiectul de raport, care mai poate fi modificat înainte de adoptarea sa de către CE, miercurea viitoare. Oficialii UE au declarat că cifra finală a fondurilor îngheţate ar putea fi mai mică, după ce o parte din bani au fost deja cheltuiţi, dar Sofia ar putea pierde circa jumătate de miliard de euro, pînă la sfîrşitul anului, dacă nu poate îndrepta procedurile de gestionare a fondurilor în cadrul agenţiilor de plăţi. “Bulgaria nu poate beneficia de toate avantajele ajutorului, din cauza deficienţelor atît la nivel administrativ, cît şi juridic, la nivel local, regional sau central”, se arată în raport.

Un raport parţial a fost transmis Guvernului bulgar, joi, pentru verificarea informaţiilor, fără secţiunile referitoare la paşii care trebuie urmaţi în viitor şi fără concluzii. Cea mai mare sumă de bani ameninţată este din cadrul programului PHARE care oferea asistenţă statelor central-europene înainte de aderarea la UE. Raportul arată că plăţile către două agenţii principale de distribuire a fondurilor au fost suspendate, apreciind suma în cauză la circa 610 milioane de euro, din care 250 de milioane de euro nu au fost contractaţi. Celelalte agenţii vizate sînt cea care se ocupă de programele pentru agricultură SAPARD, cu 210 milioane de euro care nu au fost plătiţi şi Fondul Naţional pentru Infrastructură Rutieră, cu fonduri în valoare de 144 de milioane de euro, care au fost îngheţate.



12