OMS va declara aspartamul, un îndulcitor folosit în numeroase produse, ca fiind “o substanță posibil cancerigenă”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

OMS va declara aspartamul, un îndulcitor folosit în numeroase produse, ca fiind “o substanță posibil cancerigenă”

Sănătate 29 Iunie 2023 / 16:59 1541 accesări
Foto: unsplash.com

Foto: unsplash.com

Aspartamul, printre cei mai răspândiți îndulcitori artificiali din lume, urmează să fie inclus în iulie pe lista substanțelor ce pot cauza cancer, conform unor oficiali ai Organizației Mondiale a Sănătății citați de Reuters (conform Biziday) sub protecția anonimatului. Mai multe concluzii în acest sens vor fi prezentate de JECFA, comitetul OMS privind aditivii alimentari, și de Agenția Internațională de Cercetare a Cancerului (IARC), care a evaluat 1.300 de studii referitoare la aspartam, în cadrul analizei sale.

IARC evaluează dacă o anumită substanţă reprezintă un potențial pericol sau nu, fără a lua în considerare cantitatea de produs pe care o persoană o poate consuma în siguranță. Cu toate acestea, hotărâri similare ale agenţiei au stârnit îngrijorarea consumatorilor, au dus la numeroase procese în justiție și au pus presiune pe producători să treacă la alternative mai sigure.

Pepsico a eliminat aspartamul din sucuri în 2015, aducându-l înapoi un an mai târziu, pentru ca apoi să îl elimine din nou în 2020. Aspartamul se regăsește și în unele băuturi dietetice ale companiei Coca-Coca.

De asemenea, în 2015, IARC a concluzionat că glifosatul este “probabil cancerigen” şi, ani mai târziu, chiar dacă alte organisme au contestat evaluarea, companiile încă resimțeau efectele deciziei. În 2021, compania germană Bayer a fost nevoită să ofere despăgubiri clienților care au susţinut că utilizarea erbicidelor sale pe bază de glifosat ar fi dus la apariţia cancerului.

Aspartamul a fost studiat timp de ani de zile. Un studiu observațional realizat în Franța, anul trecut, la care au participat 100 de mii de adulți, arată că persoanele care au consumat cantități mai mari de îndulcitori artificiali, inclusiv aspartam, au un risc de cancer ușor ridicat. Luna trecută, OMS a publicat directive care îi sfătuiesc pe consumatori să nu folosească îndulcitori artificiali pentru controlul greutății.

Sursă: ReutersŞtiri recomandate

12