ONU şi Liga Arabă ar putea demara o misiune comună în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU şi Liga Arabă ar putea demara o misiune comună în Siria

Externe 10 Februarie 2012 / 00:00 411 accesări

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat că Liga Arabă intenţionează să îşi relanseze misiunea din Siria şi a cerut ajutorul Naţiunilor Unite. Acesta a precizat că eşecul dezastruos în aprobarea unei rezoluţii ONU privind Siria „a încurajat regimul de la Damasc să îşi intensifice războiul împotriva poporului său”. Comunitatea internaţională încearcă să găsească o metodă de a rezolva criza, după ce Rusia şi China au blocat rezoluţia de săptămâna trecută. Ban Ki-moon a precizat că şeful Ligii Arabe, Nabil el-Arabi, i-a spus că intenţionează să relanseze misiunea de monitorizare din Siria, care a fost suspendată luna trecută, pe fondul escaladării violenţelor. Preşedintele Ligii Arabe a cerut ajutorul ONU pentru acest proiect şi a propus o misiune comună de observare, inclusiv un trimis special comun.

Organizaţiile pentru drepturile omului şi activiştii susţin că peste 7.000 de persoane au fost ucise de forţele de securitate siriene de la începerea revoltelor, în martie 2011. ONU a renunţat să mai furnizeze estimări ale bilanţului victimelor din Siria în ianuarie, după ce a depăşit 5.400 de morţi. Guvernul de la Damasc afirmă că cel puţin 2.000 de membri ai forţelor de securitate au fost ucişi.

La rândul său, UE pregăteşte, ca măsură de precauţie, eventuala evacuare a cetăţenilor săi din Siria şi reflectează la o posibilă interdicţie a zborurilor comerciale cu această ţară, potrivit unor diplomaţi de rang înalt. Aceste pregătiri, aflate încă într-un stadiu precoce, intervin în condiţiile în care în Siria situaţia pare blocată din cauza intransigenţei preşedintelui Bashar al-Assad şi a lipsei rezultatelor eforturilor diplomatice internaţionale. Serviciul diplomatic al UE a trimis în regiune, în Liban şi Iordania, echipe de experţi responsabili cu pregătirea repatrierii în aceste ţări a câtorva mii de europeni care locuiesc în Siria, dar şi a unor cetăţeni ai altor ţări, în cazul în care va fi necesar. Este vorba despre un scenariu în cel mai rău caz, dar UE trebuie să se pregătească şi să-şi coordoneze efoerturile în regiune. În paralel, statele europene pregătesc un nou set de sancţiuni ce ar putea fi aprobat la sfârşitul lunii. Printre ideile aflate în lucru figurează o suspendare a tuturor zborurilor comerciale cu Siria, opţiune propusă de Germania. Dar nu toate statele membre ale UE sunt de acord cu acest lucru, deoarece o asemenea interdicţie ar putea bloca eforturile de evacuare a străinilor din Siria în cazul în care va fi necesar. Un acord se întrevede deja privind alte sancţiuni: îngheţarea bunurilor din Europa ale Băncii Centrale siriene şi un embargo asupra exporturilor de fosfat ale Siriei, produs care joacă un rol important în economia ţării.

Rebelii sirieni au declarat că au nevoie de arme şi nu de soldaţi străini pentru a răsturna regimul lui Bashar al-Assad, în cadrul unei conferinţe organizată într-un loc apropiat de Damasc şi difuzată la Washington prin Internet. „Vrem o susţinere militară. Avem nevoie de material”, a declarat un comandant al Armatei Siriene Libere (ASL) care s-a identificat doar ca Mohammed. Acest rebel a declarat că locuitorii din oraşul Homs, un fieff al rebelilor asediat de forţele siriene de mai multe zile, se confruntă cu o criză umanitară catastrofală. Această criză riscă se se amplifice, în cazul în care armata menţine asediul asupra oraşului şi nu autorizează din nou aducerea de hrană şi asistenţă. Armata siriană a bombardat miercuri oraşul Homs fără încetare, ucigând 50 de persoane potrivit activiştilor, în pofida angajamentului preşedintelui Bashar al-Assad faţă de aliatul său rus că va înceta această baie de sânge. ASL revendică aproximativ 40.000 de luptători, dezertori, potrivit acesteia, din cadrul forţelor siriene.



12