ONU şi Liga Arabă mai dau o şansă diplomaţiei în Siria

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

ONU şi Liga Arabă mai dau o şansă diplomaţiei în Siria

Externe 25 Februarie 2012 / 00:00 413 accesări

NOI VICTIME Cel puţin 60 de persoane, majoritatea civili, au fost ucise în violenţele comise joi în Siria, anunţă Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Printre victime figurează 13 membri ai unei singure familii ucişi în satul Kafar al-Ton din provincia Hama, din centrul ţării, luat cu asalt de forţele regimului. Alţi trei copii şi 16 militari au fost ucişi în violenţele produse în alte regiuni. Nouă civili au fost ucişi la Deraa, iar militarii dezertori au ucis cinci membri ai forţelor de ordine. La Alep, forţele de securitate au ucis mai mulţi studenţi ai universităţii locale, folosind şi gaze lacrimogene împotriva a circa 2.000 de manifestanţi. În provincia Idleb din nord-vestul ţării, şapte civili au fost ucişi de forţele de ordine, iar cinci militari au murit după atacarea vehiculului cu care se deplasau.

Fostul secretar general al ONU Kofi Annan a fost numit emisar comun al Naţiunilor Unite şi Ligii Arabe asupra crizei din Siria. Acesta va fi asistat de un adjunct ales din regiunea arabă, precizează comunicatul comun al lui Ban Ki-moon şi Nabil al-Arabi, respectiv secretarii generali ai ONU şi Ligii Arabe. Emisarul va fi responsabil să ofere bunele sale oficii pentru a pune capăt tuturor formelor de violenţă şi încălcări ale drepturilor omului şi să promoveze o soluţie paşnică la criza siriană. Ghanezul Kofi Annan, de 73 de ani, a fost secretar general al ONU timp de zece ani, din 1997 până în 2006.

OPOZIŢIA RECUNOSCUTĂ Statele occidentale sunt pe cale să găsească o alternativă pentru regimului preşedintelui Bashar al-Assad despre care consideră că şi-a pierdut legimitatea din cauza reprimării violente a opoziţiei. Franţa şi SUA au propus recunoaşterea Consiliului Naţional Sirian (CNS), format de opoziţie, care a fost invitat la conferinţa de la Tunis. Franţa a decis revenirea ambasadorului său la Damasc Eric Chevallier, pentru consultări. Franţa este presată de timp şi să o repatrieze pe jurnalista Edith Bouvier, rănită la Homs, în atacul în care alţi doi jurnalişti occidentali şi-au pierdut viaţa. Serviciile secrete libaneze au reuşit să intercepteze comunicaţii radio ale armatei siriene care dovedesc faptul că cei doi jurnalişti Rene Ochlik şi Marie Colvin au fost ucişi în mod intenţionat. În înregistrare se aud ofiţeri sirieni ordonând că fie ucis orice jurnalist care a călcat pe teritoriul sirian. Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a acuzat deja în mod oficial regimul de la Damasc de asasinarea celor doi jurnalişti.

Preşedintele Comisiei de politică externă a Legislativului rus, Aleksei Puşkov, a declarat ieri, după o vizită în Siria, că liderul sirian Bashar al-Assad nu este dispus să-şi dea demisia şi că nici nu are motive să facă acest gest.Deputatul rus a prezentat situaţia din Siria dintr-o altă perspectivă decât cea ilustrată de Occident, afirmând că în capitala Damasc viaţa decurge de o manieră firească, iar preşedintele al-Assad este susţinut de o mare parte din populaţie. Rusia şi China au blocat prin veto, pe 4 februarie, un proiect de rezoluţie al Consiliului de Securitate al ONU de condamnare a represiunii sângeroase din Siria. Dublul veto a stârnit un val de indignare în Vest şi în ţările arabe. În schimb UE va îngheţa activele băncii centrale din Siria începând din 27 februarie, în cadrul unui set de sancţiuni mai dure ce vizează încetarea acţiunii de reprimare a opoziţiei.



12