Opoziţia germană cere retragerea tuturor armelor nucleare aflate în ţară

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Opoziţia germană cere retragerea tuturor armelor nucleare aflate în ţară

Externe 24 Iunie 2008 / 00:00 469 accesări

Opoziţia germană a cerut, luni, retragerea tuturor armelor nucleare care se mai află încă pe teritoriul Germaniei, ca reacţie la un raport intern al Armatei Aerului din SUA, care relevă existenţa unor nereguli la dispozitivele de securitate de la bazele europene. Potrivit raportului, dat publicităţii de o asociaţie de oameni de ştiinţă, majoritatea bazelor aeriene europene unde se află bombe nucleare americane nu respectă condiţiile de securitate cerute de Pentagon.

“Armele nucleare din Germania sînt nişte rămăşiţe ale Războiului Rece şi trebuie să plece de pe teritoriul german”, a declarat şeful Partidului Liber-Democrat (FDP, de dreapta), Guido Westerwelle, în ediţia de luni a cotidianului “Berliner Zeitung”. ”Existenţa riscurilor pentru securitate este un motiv în plus pentru care trebuie retrase toate armele nucleare tactice depozitate încă în Germania”, este de părere Westerwelle, pentru care, un astfel de demers ar putea favoriza noi eforturi de dezarmare. Vicepreşedintele grupului parlamentar al ecologiştilor, Jurgen Trittin, a estimat, în acelaşi ziar, că Angela Merkel, cancelarul german, ar trebui să ceară retragerea acestor arme şi, totodată, să renunţe la orice dispoziţie care face posibilă o participare activă a Bundeswehr-ului la un război nuclear sub egida NATO. Liderul grupului parlamentar al partidului stîngii radicale Die Linke, Gregor Gysi, a făcut apel la Guvernul de la Berlin să ceară din partea SUA retragerea neîntîrziată a armelor nucleare.

Întrebat în legătură cu aceste cereri, în cadrul unei întîlniri cu presa, purtătorul de cuvînt al Guvernului, Ulrich Wilhelm, a recunoscut că Germania este legată prin acordurile NATO care fac din arma nucleară un element militar de descurajare. “Într-un viitor previzibil, rămînem la părerea că o capacitate de descurajare militară include nu numai o capacitate convenţională, ci şi componente nucleare. În virtutea unui acord datînd din 1999, încă în vigoare, este menţinut principiul armelor nucleare ca descurajare”, a afirmat purtătorul de cuvînt german. La rîndul său, purtătorul de cuvînt al Ministerului german al Apărării, Thomas Raabe, a refuzat să furnizeze vreun detaliu referitor la numărul şi locurile unde se află arme nucleare pe teritoriul german, precum şi la măsurile pe care Berlinul intenţionează să le ia pentru a exista siguranţa că ele sînt depozitate în condiţii de securitate.

La baze aeriene din şase ţări ale NATO, îndeosebi Belgia, Germania, Olanda şi Italia, se află mai multe sute de bombe termonucleare americane, între 200 şi 350 de bombe B-61, potrivit estimărilor neoficiale americane.

Taguri articol


12