Ordonanţa 50 poate duce la creşterea dobânzilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Ordonanţa 50 poate duce la creşterea dobânzilor

Economie 07 Septembrie 2010 / 00:00 604 accesări

● ACT NORMATIV DIFUZ ● Bancherii insistă ca Ordonanţa 50/2010 privind creditele de consum să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să nu creeze confuzii şi probleme, chiar dacă se va aplica şi pentru creditele deja acordate. „Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie ca ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzut clienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi îşi pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, după o întâlnire cu vicepreşedintele Senatului, Dan Voiculescu, preşedintele PSD, Victor Ponta, şi preşedintele PC, Daniel Constantin. Şeful ARB a arătat că bancherii vor realiza un material cu detalii privind Ordonanţa de Urgenţă 50, pe care îl vor transmite şi la Senat. El a precizat că amendamentele transmise deja la comisiile de specialitate de la Senat şi Camera Deputaţilor, neacceptate până în prezent, vor fi actualizate.

● CÂŞTIG PE TERMEN SCURT ● În cadrul întâlnirii, bancherii au transmis reprezentanţilor PC şi PSD că Ordonanţa 50 aduce populaţiei un câştig doar pe termen scurt, dar poate reprezenta costuri suplimentare pe termen mediu şi lung, astfel că actul normativ va aduce voturi doar actualilor guvernanţi. „Bancherii spun că trebuie să ne uităm în viitor pentru că pentru cei 20-30 de euro în minus de care se va bucura populaţia, doar guvernanţii actuali vor câştiga voturi, dar pe termen mediu şi lung vor fi costuri suplimentare de finanţare care vor afecta viitorul guvern”, a spus Daniel Constantin, preşedintele PC, după întâlnirea cu ARB. Constantin a mai arătat că trebuie analizate amănunţit prevederile ordonanţei, astfel încât actul normativ să nu aibă efecte negative într-o perioadă mai îndelungată. Preşedintele PC a menţionat că bancherii nu au ridicat doar problema comisioanelor de rambursare, ci şi a altor prevederi din actul normativ, inclusiv a celor de protecţie socială.

● DOBÂNZI ENORME LA CREDITELE PENTRU IMM ● În opinia reprezentanţilor PSD, IMM-urile sunt sufocate de dobânzile foarte mari la credite, motiv pentru care au cerut Guvernului să declanşeze discuţii pentru reducerea la 10% a dobânzilor. „Băncile au mărit enorm dobânzile la credite, peste 20%. Considerăm că, la această oră, orice dobândă în România peste 10% este inacceptabilă, îngroapă economia, conduce spre faliment sute de mii de IMM-uri, aruncă în deznădejde sute de mii de cetăţeni şi cerem ferm Guvernului României să intervină şi să înceapă imediat discuţii cu sistemul bancar pentru a regla această situaţie şi poate le aduce aminte celor din sistemul bancar că această criză n-a fost generată nici de cetăţenii care au luat credite, nici de societăţile care au luat credite, ci de sistemul bancar”, a afirmat secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.



12