Ospătari cu stafilococul auriu, la Sanatoriul Techirghiol

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Rezultatele Direcţiei de Sănătate Publică:

Ospătari cu stafilococul auriu, la Sanatoriul Techirghiol

Sănătate 30 August 2012 / 00:00 930 accesări

Pe 22 august, mai multe persoane care se aflau la tratament în Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol au acuzat semne, aparent, ale toxiinfecţiei alimentare (dureri abdominale, greaţă, scaune diareice). La scurt timp, potrivit legii, specialişti ai Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa au ajuns la faţa locului pentru a preleva probele care se impun, atât de la personalul angajat, cât şi din alimente şi de pe suprafeţele de lucru. Potrivit reprezentantului Ministerului Sănătăţii (MS) în teritoriu, directorul executiv al DSPJ, dr. Constantin Dina, semnele de boală reclamate de pacienţii sanatoriului nu au fost severe, astfel că medicii, de la bun început, nu au fost cu gândul la o toxiinfecţie alimentară, ci, mai degrabă, la un enterovirus, care “este luat din aer”, după cum spunea dr. Dina: „Bolnavii au reclamat doar dureri abdominale şi câteva scaune diareice”. „La sanatoriu mănâncă 750 de oameni. Or, noi avem de-a face doar cu 9-10 cazuri”, adăuga atunci dr. Dina.

PROBELE, APROAPE DE FINAL Dr. Dina a declarat că, ieri, au sosit cele mai multe dintre rezultatele probelor ce au fost prelevate de la personal şi din alimentele care au fost servite bolnavilor. „A fost depistat stafilococul auriu sau staphylococcus aureus la cinci dintre cei 37 de ospătari, la trei dintre ei depistându-se stafilococul la proba nazală, iar la ceilalţi doi, la probele faringiene”, a declarat dr. Dina. Oficialul susţine, pe de altă parte, că în probele de mâncare nu s-a depistat nicio încărcătură microbiană. De asemenea, nici probele care au fost prelevate de la pacienţi nu au arătat nimic. În opinia sa, cauza pentru care cele 10 persoane au avut mici probleme de sănătate ar putea fi, mai mult ca sigur, „virală, nicidecum microbiană”. Mai sunt de venit probele ce au fost prelevate de pe suprafeţele de lucru.

MĂSURI Aşa cum prevede legislaţia în vigoare, cei cinci ospătari care ar fi putut să declanşeze îmbolnăviri în masă în sanatoriu au fost imediat scoşi de la locul de muncă şi trimişi la medic pentru tratament şi recomandări. „Sub nicio formă nu-şi vor relua activitatea fără avizul medicului”, atrage atenţia directorul DSPJ. În acest caz, conducerea sanatoriului nu a primit nicio sacţiune, singura măsură luată de către reprezentanţii MS în teritoriu fiind cea menţionată anterior.

ANUL TRECUT, TOT ÎN AUGUST... Anul trecut, tot la finele lui august, medicii DSPJ au evitat posibile îmbolnăviri în masă la Sanatoriul Balnear şi de Recuperare Techirghiol după ce au descoperit două bucătărese cu stafilococul auriu (staphylococcus aureus) în urma unor investigaţii de laborator efectuate când 14 copii veniţi la recuperare medicală au fost „victime” ale unui focar de toxiinfecţie alimentară. „Atunci am prelevat probe de la 10 persoane angajate în bucătărie. Opt probe au ieşit negative, iar două au evidenţiat stafilococul auriu hemolitic, motiv pentru care am decis imediat scoaterea angajatelor din producţie”, declara, în august 2011, directorul executiv al DSPJ Constanţa. Cât priveşte probele prelevate din alimentele consumate de către copii, atunci a reieşit o încărcătură mare de enterobacterii în orezul cu lapte. „Probabil că au ţinut prea mult farfuriile cu orez afară înainte să le servească copiilor”, spunea dr. Dina. Din fericire, atunci, potrivit DSPJ, bucătăresele purtătoare de stafilococul auriu nu au preparat alimentele copiilor, ci alte persoane, care nu aveau infecţia. Şeful DSPJ s-a arătat încântat că a descoperit în timp util cele două salariate cu stafilococul auriu, cunoscut fiind faptul că infecţiile cu stafilococ pot fi contagioase şi se transmit direct, prin contact cu focarele cutanate infectate, sau indirect, prin intermediul mâinilor.



12