Pace în Ucraina?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pace în Ucraina?!

Externe 06 Septembrie 2014 / 00:00 492 accesări

Reprezentanții Kievului și ai republicilor populare autoproclamate Donețk și Lugansk au semnat vineri, la Minsk, în cadrul negocierilor cu participarea OSCE, un acord de încetare a focului în regiunea Donbas, începând de vineri, ora locală 18.00. Protocolul constă în 14 puncte care includ toate aspectele de control, schimb de prizonieri și alte probleme, a precizat interlocutorul Interfax.

”Am dat ordin şefului Statului Major al armatei să declare încetarea focului de la ora 18.00. Suntem pregătiţi să asigurăm paşii esenţiali, inclusiv descentralizarea, un statut special pentru mai multe districte din regiunile Doneţk şi Lugansk, din punctul de vedere al autonomiei economice, garantarea dreptului de a folosi orice limbă în aceste teritorii”, a declarat președintele ucrainean, Petro Poroșenko, anunțând o pace care vine după patru luni de conflict armat. Separatiştii confirmă semnarea armistiţiului, dar speră în continuare să se despartă de Ucraina. La negocierile de la Minsk au participat, din partea Ucrainei, fostul preşedinte Leonid Kucima, iar din partea Moscovei, ambasadorul Rusiei în Ucraina. De asemenea, la discuţii au fost şi lideri ai aşa-numitei republici Lugansk şi autoproclamatei republici Doneţk. Negocierile au fost mediate de un reprezentant special al OSCE.

”NATO speră că armistiţiul dintre Kiev şi rebelii pro-ruşi va marca începutul unui proces politic constructiv”, a declarat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Anders Fogh Rasmussen. ”Una este să declari un armistiţiu, dar următoarea etapă crucială este aplicarea cu bună-credinţă a armistiţiului, iar acest lucru rămâne de văzut”, a declarat Rasmussen. El a anunţat joi seara că Alianţa Nord-Atlantică va oferi autorităţilor de la Kiev un ajutor de 15 milioane de euro pentru reformele din domeniul apărării. Această sumă va fi distribuită prin patru fonduri, a adăugat Rasmussen. ”Ajutorul NATO va contribui esenţial la reformarea şi modernizarea armatei ucrainene, inclusiv în domeniul apărării cibernetice”, a subliniat, la rândul său, preşedintele ucrainean. De asemenea, potrivit lui Poroşenko, câteva state din cadrul NATO sunt de acord să furnizeze Ucrainei arme letale, inclusiv arme de mare precizie. El le-a mulţumit statelor NATO pentru o ”susţinere puternică, inclusiv în domeniul financiar”.

Moscova speră că armistiţiul încheiat la Minsk va fi respectat punct cu punct, a declarat, vineri, Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. Televiziunea rusă a ieşit din tăcerea cu privire la presupusa prezenţă a soldaţilor ruşi în Ucraina, difuzând vineri, în premieră, un reportaj despre un soldat rus ucis în confruntările din estul Ucrainei. ”Astăzi, la Kostroma, a fost înmormântat Anatoli Travkin. În urmă cu aproximativ o lună, el a plecat la Donbas, în estul Ucrainei, şi a murit în confruntări”, a anunţat prezentatorul postului de televiziune Pervîi Kanal, unul dintre cele mai importante din Rusia. ”Oficial, el se afla în concediu când a murit”, a adăugat el, precizând că soldatul nu şi-a anunţat intenţia de a pleca în estul Ucrainei nici soţiei şi nici şefilor săi. În contextul în care mărturiile unor apropiaţi ai soldaţilor răniţi, ucişi sau dispăruţi de mai multe zile în estul Ucrainei iau amploare pe reţelele sociale şi în presa rusă, majoritatea posturilor de televiziune din Rusia, în cele mai multe cazuri acţionând la comanda Kremlinului, au decis să păstreze tăcerea în legătură cu această situaţie. Aproape 15.000 de soldaţi ruşi au fost trimişi să lupte alături de separatiştii pro-ruşi, potrivit comitetului mamelor soldaţilor ruşi, organizaţie neguvernamentală pentru apărarea drepturilor omului, iar între 7.000 şi 8.000 de soldaţi ruşi s-ar afla în prezent în Ucraina. Potrivit consilierului Ministerului ucrainean al Apărării, Oleksandr Daniliuk, 2.000 de soldaţi ruşi au fost deja ucişi în estul Ucrainei. Cu toate acestea, potrivit unui sondaj de opinie realizat de centrul independent Levada, doi ruşi din trei nu cred că Rusia se află în război împotriva Ucrainei.



12