Palestina a devenit stat observator la ONU

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Victorie

Palestina a devenit stat observator la ONU

Externe 01 Decembrie 2012 / 00:00 386 accesări

Palestina a devenit, joi, stat observator la Naţiunile Unite, printr-un vot istoric în Adunarea Generală a ONU, în pofida opoziţiei SUA şi a Israelului. Votul acestei rezoluţii, care face din entitatea palestiniană un stat observator non-membru, a fost obţinut cu o majoritate confortabilă dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, nouă împotrivă şi 41 de abţineri. Acest nou statut internaţional, ce oferă palestinienilor acces la agenţii ale ONU şi la tratate internaţionale, reprezintă o victorie diplomatică majoră. Dar ea expune Autoritatea Palestiniană la represalii financiare americane şi israeliene. Înaintea votului, preşedintele palestinian, Mahmoud Abbas, a declarat că ”Adunarea Generală a ONU trebuie să semneze actul de naştere a unui stat al Palestinei”. El a estimat că ”aceasta este ultima şansă de a salva soluţia a două state, Israel şi un stat palestinian” şi a promis să încerce să reia negocierile cu Israelul, care stagnează de peste doi ani, fără a lua, totuşi, angajamente precise.

Ambasadorul israelian la ONU, Ron Prosor, a declarat că ”această iniţiativă nu face să avanseze pacea, ea o împinge înapoi. Ea nu va schimba situaţia pe teren, mai ales pentru că Autoritatea Palestiniană nu controlează Gaza şi ea nu va da un statut de stat Autorităţii palestiniene”. El a reafirmat poziţia Israelului şi a SUA, potrivit căreia ”negocierile directe sunt singura modalitate de a ajunge la pace printr-un acord pus la punct de părţile în cauză şi nu prin intermediul ONU”. Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a denunţat, joi seară, ”discursul defăimător şi veninos al preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas”, în care el a cerut Adunării Generale a ONU să acorde Palestinei statutul de observator la ONU. ”Decizia ONU asupra noului statut al palestinienilor nu va schimba nimic pe teren. Nu va fi niciun stat palestinian fără măsuri pentru a asigura siguranţa cetăţenilor Israelului. Prezentând cererea lor la ONU, palestinienii au violat acordurile cu Israelul şi Israelul va acţiona în consecinţă”, a adăugat Netanyahu. El a făcut aluzie la acordurile de la Oslo (1993) ce prevăd că crearea unui stat palestinian trebuie să fie rodul negocierilor de pace israeliano-palestiniene şi nu al unei iniţiative unilaterale.

REACŢIE IMEDIATĂ Cabinetul de Securitate israelian a aprobat, vineri, construirea a 3.000 de locuinţe suplimentare în Ierusalimul de Est şi în coloniile din Cisiordania, în replică la acordarea statutului de stat observator Palestinei de către Adunarea Generală ONU. De asemenea, Cabinetul israelian de Securitate, format din principalii nouă miniştri, a decis construirea a încă 1.000 de locuinţe în zona Maaleh Adumim, în apropiere de Ierusalimul de Est. Conform unui oficial israelian, statul evreu îşi rezervă dreptul unor măsuri suplimentare, în conformitate cu interesele strategice. Activităţile israeliene de colonizare constituie unul dintre obstacolele principale în procesul de pace cu palestinienii. Vicepremierul israelian, Sylvan Shalom, a declarat că Israelul nu mai are, practic, nicio obligaţie, conform Acordurilor de la Oslo.

ROMÂNIA S-A ABŢINUT România s-a abţinut la votul de joi din Adunarea Generală a ONU prin care Palestina a obţinut statutul de stat observator nemembru, argumentând că Bucureştiul promovează dialogul şi negocierile directe între cele două părţi, precizează MAE. Totodată, România s-a asociat declaraţiei prezentate de UE privind contextul dezbaterii rezoluţiei. În intervenţie, România a subliniat că nu favorizează iniţiativele unilaterale, indiferent care ar fi partea iniţiatoare, întrucât acestea pot avea efecte contrare reluării negocierilor din procesul de pace, se arată în comunicatul MAE. Totodată, Ministerul de Externe subliniază că rezoluţia adoptată nu facilitează recunoaşterea Palestinei ca stat şi nici accederea sa la organizaţii internaţionale sau tratate.

Taguri articol


12