Papa Francisc i-a excomunicat pe mafioţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Premieră istorică

Papa Francisc i-a excomunicat pe mafioţi

Monden 23 Iunie 2014 / 00:00 397 accesări

Suveranul Pontif îşi continuă ofensiva curajoasă împotriva tuturor compromisurilor pe care Biserica Romano-Catolică le-a făcut în vremurile moderne. Papa Francisc a vizitat unul dintre cele mai periculoase oraşe din Italia, Cassano allo Ionio. Aflat în regiunea Calabria, Cassano all'Ionio este fieful unuia dintre cele mai puternice clanuri mafiote din lume, implicat în traficul de droguri. Papa Francisc s-a exprimat deja în nenumărate rânduri împotriva Mafiei şi, de aceea, vizita în regiunea din sudul Italiei a fost considerată una cu risc ridicat. Fostul cardinal Jorge Bergoglio, în vârstă de 77 de ani, vizibil obosit în ultimele zile, părea refăcut şi a fost primit peste tot cu entuziasm.

IERTARE PENTRU CEI CARE ÎŞI ISPĂŞESC PEDEPSELE Deşi vizita a avut un nivel de securitate extrem de ridicat, aşa cum ne-a obişnuit, Suveranul Pontif s-a deplasat prin mulţime în papamobilul descoperit. Papa nu a ezitat nici să se plimbe printre oameni şi chiar să guste dintr-o băutură oferită de o femeie, înainte să viziteze o închisoare. ”În acest fel, vreau să-mi exprim apropierea personală şi pe cea a Bisericii faţă de toţi bărbaţii şi femeile care se află încarceraţi în toate colţurile lumii”, a declarat Papa Francisc, care a avut un mesaj special şi pentru tineri: “Dragi tineri, nu vă lăsaţi speranţa furată”.

În cadrul acestei prime vizite în Calabria, în sudul Italiei, Papa s-a oprit în faţa unei biserici în care a fost asasinat un preot şi a denunţat suferinţele copiilor care au căzut victime atrocităţilor comise de 'Ndrangheta. La Centrul de Detenţie de la Castrovillari, Papa Francisc s-a adresat celor două bunici ale lui Nicola (”Coco”) Campolongo, de 3 ani, ucis în urma unei reglări de conturi. Corpul copilului a fost găsit împreună cu al bunicului său, într-o maşină carbonizată. În discursul ţinut în faţa a sute de deţinuţi, Papa Francisc a denunţat închisorile ca fiind simple instrumente de pedeapsă şi a pus accentul pe reabilitarea şi reintegrarea condamnaţilor. În faţa unui număr de 200 de deţinuţi, după ce a strâns mâinile bărbaţilor şi a îmbrăţişat femei în lacrimi din primul rând, Francisc a vorbit referindu-se la cele cinci continente: ”Aş vrea să exprim apropierea Papei şi Bisericii faţă de orice bărbat şi orice femeie care se află în închisoare, în toate părţile lumii”. Ulterior, Suveranul Pontif s-a întâlnit în privat cu mai mulţi deţinuţi, printre care şi tatăl micului Coco.

O LEGĂTURĂ OTRĂVITĂ Papa Francisc a excomunicat 'Ndrangheta şi a îndemnat la luptă împotriva mafiei calabreze, în timpul unei slujbe în aer liber la care au participat circa 200.000 de oameni. ”Cei care au ales în viaţa lor calea acestui rău, ca mafioţi, nu sunt în comuniune cu Dumnezeu, ei sunt excomunicaţi”, a adăugat Papa. ”'Ndrangheta reprezintă adorarea răului şi sfidarea binelui comun. Răul trebuie combătut, trebuie eliminat. Trebuie să-i spunem „nu“!”, a îndemnat Papa, întrerupt din nou de ropote de aplauze. Înaltul Prelat le-a cerut în continuare catolicilor ”să reziste Satanei şi tuturor ispitelor, idolilor banului, vanităţii, orgoliului, puterii”. În Cassano allo Ionio, Papa Francisc a mai vizitat şi un spital şi s-a întâlnit cu prelaţi locali, a luat masa cu săracii şi a vizitat un azil pentru bătrâni.

Vizita în Calabria are loc pe fondul ratei-record a şomajului în rândul tinerilor în vârstă de până în 25 de ani, de 56,1%, de care profită Mafia locală în activităţile ei ilegale, în special trafic de droguri, recrutându-i. Moştenite printr-o cultură ancestrală a omertei, colaborările între membri ai clerului şi Mafie continuă să existe în Mezzogiorno, în pofida faptului că asociaţiile catolice îşi multiplică iniţiativele împotriva crimei organizate. Este pentru prima dată când un Papă foloseşte cuvântul ”excomunicaţi” referindu-se la mafioţi. Atunci când Papa Ioan Paul al II-lea a condamnat Cosa Nostra (Mafia din Sicilia), în anul 1993, aceasta i-a răspuns, două luni mai târziu, cu atentate împotriva a două biserici din Roma.

Episcopul din Cassano, Monseniorul Nunzio Galantin, l-a primit sâmbătă pe Papă, subliniind că ”'Ndrangheta nu se hrăneşte doar cu bani, ci şi cu conştiinţe adormite şi, deci, complice”. 'Ndrangheta, ale cărei reţele asigură tranzitul unei părţi a cocainei provenind din America de Sud, este în prezent Mafia cea mai bogată şi cu cele mai diversificate activităţi, cu interese în nordul Italiei şi în Europa.

Această vizită a lui Francisc este a patra pe care o efectuează în Italia. Anul trecut, Papa a vizitat Cagliari, în Sardinia, unde a denunţat şomajul, Assisi, în Umbria, unde l-a sărbătorit pe Sfântul Francisc din Assisi, şi insula Lampedusa, în sudul ţării, unde a pledat în favoarea integrării imigranţilor clandestini care sosesc în Europa la bordul unor ambarcaţiuni improvizate.



12