Papa Francisc revoluţionează... Joia Mare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Papa Francisc revoluţionează... Joia Mare

Monden 30 Martie 2013 / 00:00 410 accesări

Papa Francisc a spălat, în Joia Mare, picioarele a 12 deţinuţi, printre care şi două tinere, într-o închisoare din Roma, un gest fără precedent şi plin de emoţie, făcut cu ocazia tradiţionalei liturghii. Fostul arhiepiscop de Buenos Aires a ales să celebreze liturghia Cinei Cea ce Taină cu tradiţionala spălare a picioarelor în centrul de detenţie pentru minori de la Casal del Marmo, la marginea Romei, în loc de bazilica imensă şi rece Sfântul Ioan Lateran. În faţa a 50 de tineri adunaţi în capela închisorii, Papa argentinian a pronunţat o scurtă predică improvizată, pe un ton simplu, accesibil şi călduros, înainte de a spăla picioarele a zece tineri şi două tinere, o catolică italiancă şi o musulmană bosniacă. Cardinalul Bergoglio a realizat deja acest gest la Buenos Aires, cu ocazia Joii Sfinţilor. Însă aceasta este prima dată la Roma când spălarea picioarelor de către un Papă, ce simbolizează atitudinea umilă a lui Hristos în faţa discipolilor săi, are loc într-o închisoare şi este propusă şi fetelor.

“Iisus a venit pentru a servi, pentru a ne ajuta. Să ne gândim bine: suntem într-adevăr dispuşi să îi servim pe ceilalţi?”, i-a întrebat el pe deţinuţi. “Dacă cineva este furios pe altcineva, lăsaţi să treacă în uitare”, a declarat acesta, preluând expresia familiară printre tinerii italieni “lascia perdere”. “Sunt fericit că sunt cu voi. Mergeţi înainte şi nu vă lăsaţi speranţa furată. Înţelegeţi? Mergeţi mereu înainte cu speranţă!”, le-a cerut cu autoritate tinerilor. Ceremonia a fost însoţită de cântece la chitară. În imaginile difuzate în cursul serii de CTV, televiziunea Vaticanului, care nu a dezvăluit feţele deţinuţilor, îl vedem pe Papă îngenuncheat, vărsând apă pe picioarele tinerilor, apoi ştergându-le şi îmbrăţişându-le. Conform martorilor, mulţi dintre tineri plângeau. Printre minorii deţinuţi la Casal del Marmo se numără şi cinci români.

SIMPLITATE PÂNĂ LA CAPĂT Inovaţia dublă a Papei Francisc, care se adaugă altor gesturi ce marchează simplitatea sa şi refuzul... pompei de la Vatican, ar putea deranja milioane de catolici mai tradiţionalişti dar şi pe unii membri ai Curiei. Papa Francisc poartă încă crucea de arhiepiscop din fier, refuză maşina oficială şi nu pare să vrea să se mute în marele apartament pontifical, preferând mai modesta reşedinţă Sfânta Marta, care i-a adăpostit pe cardinali în timpul conclavului. Totodată, ca semn al popularităţii Papei Francisc, credincioşii s-au postat în număr mare de-a lungul drumului către închisoare.

Papa Francisc l-a numit ieri ca succesor al său la conducerea imensei arhiepiscopii din Buenos Aires pe monseniorul Mario Aurelio Poli, un episcop în vârstă de 65 de ani cu care a colaborat în trecut. Această nominalizare este prima pe care o face Papa. În 2002, Papa Ioan Paul al II-lea l-a numit pe monseniorul Poli arhiepiscop auxiliar pentru Buenos Aires, o arhiepiscopie cu 2,5 milioane de credincioşi. Acest episcop a servit alături de cardinalul Jorge Bergoglio, fiind considerat un apropiat al acestuia, până în 2008. Din 2008, monseniorul Poli a condus dioceza Santa Rosa, în provincia La Pampa. Pe de altă parte, o vizită în Argentina a Papei Francisc, în prima parte a lunii decembrie, anunţată de un cotidian care cita surse de la Vatican, nu a fost confirmată în mod oficial încă.

Taguri articol


12