Parlamentarii fug; Quintus îl urechează pe Iohannis

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Haos în PNL

Parlamentarii fug; Quintus îl urechează pe Iohannis

Politică 03 Iulie 2014 / 00:00 408 accesări

ÎN SCĂDERE PNL este mai sărac cu 12 deputați. Din cei 83 de parlamentari care au făcut parte din grupul PNL, 12 au anunțat ieri, în plen, că devin deputați neafiliați. Nicolae Alexandri, Grațiela Gavrilescu, Viorel Palașcă, Ioan Cupă, Andrei Gerea, Sorin Teju, Ioan Viorel Teodorescu, Mihai Stănișoară, Daniel Ghițoiu, Nicu Marcu, Gheorghe Mirel Taloș și Radu Stroe au renunțat, în urmă cu câteva zile, la calitatea de membru al PNL, din cauza ultimelor evenimente din viața partidului. Foștii peneliști au declarat că sunt nemulțumiți de deciziile luate la Congresul PNL, unde s-au decis afilierea la PPE şi fuziunea cu PDL, parlamentarii afirmând că partidul este stăpânit de haos şi a devenit un teren de bătălie între Crin Antonescu şi Klaus Iohannis. Cu toate că în Parlament vor activa în grupul neafiliaților, cel mai probabil, foștii deputați liberali se vor alătura viitoarei formațiuni politice pe care președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a anunțat că o va înființa. Celor 12 deputați li se vor alătura fostul ministru al Economiei Andrei Gerea, fostul secretar regional al PNL pentru regiunea Sud-Muntenia Bogdan Nica şi fostul secretar de stat în Ministerul Culturii Radu Boroianu, care au demisionat, la rândul lor, duminică, din PNL. Foștii liberali au acuzat faptul că, la Congres, votul a fost aranjat.

LUPTE Cu rândurile subțiate, liberalii își văd în continuare de lupta cu democrat liberalii pentru numele viitoarei formațiuni care ar rezulta din fuziunea dintre PNL și PDL. Întrebat dacă își menține convingerea exprimată în Congresul PNL legată de faptul că PDL va accepta ca noul partid să preia numele PNL, Klaus Iohannis a spus că, de obicei, are tendința de a-și menține opiniile. De asemenea, el a precizat că procesul de negociere pentru fuziunea celor două partide decurge normal. Nu știm ce înseamnă normalitatea pentru proaspătul președinte al PNL, în contextul în care este contrazis de unul dintre subalternii săi. Liderul deputaților liberali, George Scutaru, a afirmat că denumirea PNL nu se poate negocia, el arătându-se convins că PDL, un partid mai tânăr și mai nou, va accepta ca viitoarea formațiune rezultată în urma fuziunii să se numească PNL. Cu alte cuvinte, vrând-nevrând, pedeliștii trebuie să tacă şi să înghită.

DEZVĂLUIRI Cu toate că cei de la PNL vor să fie cocoși în procesul de unificare cu PDL, liberalii dau dovadă de fragilitate în interior, iar lupta pentru supremație este mai încinsă ca oricând. Interesant este că una dintre cele mai tranșante poziții în interiorul PNL a avut-o președintele de onoare al liberalilor, nonagenarul Mircea Ionescu-Quintus. După ce a spus că fuziunea cu PDL este imposibilă, în condițiile în care PDL nu acceptă ca numele viitoarei formațiuni să fie PNL, Quintus a dezvăluit, pentru știripesurse.ro, că este cel care s-a opus desemnării nestatutare a lui Iohannis drept prezidențiabil. Quintus a declarat că și-a dat seama, în ultimul moment, de jocurile prin care Iohannis încerca să încalce Statutul PNL și să fie desemnat prezidențiabil prin Congres, și nu prin acordul Delegației Permanente, așa cum ar fi fost normal. Președintele de onoare al liberalilor a povestit că este cel care a propus, la ideea delegaților liberali, ca Antonescu să reintre în cărțile pentru desemnarea prezidențiabilului.



12