Participare a Muzeului de Artă Constanţa la simpozionul naţional “Regina Maria“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Participare a Muzeului de Artă Constanţa la simpozionul naţional “Regina Maria“
Cultură 20 Iulie 2006 / 00:00 980 accesări 0 comentarii
Personalitatea Reginei Maria va fi readusă în atenţia publicului

Personalitatea Reginei Maria va fi readusă în atenţia publicului

Directorul Muzeului de Artă din Constanţa, dr. Doina Păuleanu, participă, în perioada 20-22 iulie, la Muzeul Naţional "Bran", la cea de-a treia ediţie a simpozionului ştiinţific naţional intitulat "Regina Maria". Criticul de artă Doina Păuleanu va prezenta, în cadrul manifestării, comunicarea intitulată "O statuie necunoscută a Reginei Maria". Prin intermediul lucrării, directorul Muzeului de Artă face cunoscut faptul că sculptura realizată de Oscar Han, în anul 1930, a fost amplasată într-un loc central al Balcicului, iar din anul 1940, a fost adusă la Constanţa. Statuia din bronz, de mari dimensiuni, este o lucrare de exterior, de for public. În prezent, statuia Reginei Maria se află în subsolul Muzeului "Ion Jalea" din Constanţa, aşteptîndu-şi reamplasarea.

Sculptura realizată de plasticianul Oscar Han redă frumuseţea şi personalitatea Reginei Maria şi defineşte arta postbelică a artistului. Sculptorul Oscar Han a făcut parte din “grupul celor patru“, alături de Nicolae Tonitza, Francisc Şirato şi Ştefan Dimitrescu, el însuşi fiind considerat un arbitru al valorii artistice, în perioada în care a trăit şi creat. "Simpozionul ştiinţific relevă aspecte necunoscute din viaţa şi opera politică şi culturală a acestei mari regine a României, iar lucrările simpozionului vor fi reunite într-un volum de cercetare. Organizatorii, dar şi participanţii încearcă să recupereze personalitatea şi imaginea Reginei Maria, uitată aprox. 50 de ani", a explicat dr. Doina Păuleanu. Menţionăm că la simpozionul ştiinţific "Regina Maria" va mai participa şi Ileana Pitrescu, muzeograf în cadrul Muzeului de Artă, care va susţine o lucrare despre castelul Reginei Maria la Balcic.

Taguri articol

Adaugă comentariul tău

NOTĂ: Te rugăm să comentezi la subiect. Sunt interzise atacurile la persoană, limbajul vulgar sau tendenţios şi postarea materialelor publicitare. Încălcarea acestor norme va fi sancţionată cu ştergerea imediată a comentariului.

Pagina a fost generata in 0.1554 secunde