Paul McCartney este contra independenţei Scoţiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Referendum... artistic?!

Paul McCartney este contra independenţei Scoţiei

Monden 01 Septembrie 2014 / 00:00 420 accesări

Suporterii independenței Scoției au părut să se mobilizeze serios în ultimele săptămâni, conform sondajelor de opinie, dar cu siguranță nu vor conta pe sprijinul muzicianului britanic Paul McCartney. Fostul membru al trupei The Beatles îngroașă rândul celor care militează contra independenţei Scoţiei, semnând o scrisoare deschisă prin care îi îndeamnă pe scoţieni să voteze pentru menţinerea ţării lor în Regatul Unit al Marii Britanii, la referendumul din 18 septembrie. Organizatorii campaniei ”Let's Stay Together”, în traducere „Să rămânem împreună“, aflată la originea textului, au precizat faptul că renumitul artist britanic a semnat scrisoarea în timp ce se afla în Liverpool.

Scrisoarea a fost publicată pentru prima dată pe 7 august în presa britanică, fiind semnată de peste 200 de personalităţi, inclusiv rockerul Mick Jagger, astrofizicianul Stephen Hawking, Dame Judi Dench, Helena Bonham-Carter, Patrick Stewart şi staruri de la Hollywood precum Michael Douglas. De atunci, peste 50.000 de personalităţi au semnat documentul, afirmă iniţiatorii proiectului. ”În mod evident, decizia vă aparţine în totalitate. Dar ea va avea un impact enorm asupra noastră, a tuturor, din Regatul Unit. Noi vrem să vă spunem cât de mult apreciem legăturile de cetăţenie pe care le împărtăşim şi să ne exprimăm speranţa că veţi vota pentru a le reînnoi. Ceea ce ne uneşte este mult mai puternic decât ceea ce ne desparte. Să rămânem împreună!”, afirmă textul acestei scrisori. Documentul se adresează în mod direct celor 4,2 milioane de rezidenţi scoţieni cu vârsta de peste 16 ani care au fost chemaţi să se pronunţe prin vot la referendumul ce vizează independenţa Scoţiei.

Printre personalitățile care militează pentru independență și țin piept seriei de staruri care fac contrapondere este actorul Sean Connery, care, scoțian fiind, a cerut compatrioților săi șansa istorică de a deveni cetățeanul unei țări libere, după 300 de ani de ocupație. Sondajele arată că circa 52% dintre scoțieni ar vota împotriva independenței, dar, în ultimele săptămâni, în tabăra celor nehotărâți s-a înregistrat o orientare categorică pentru indepedență, procent ajuns acum la 48%. În fața noilor rezultate, premierul britanic, David Cameron, a recunoscut sâmbătă că are emoţii.



12