Prăbuşirea sistemului sanitar!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În pragul falimentului…

Prăbuşirea sistemului sanitar!

Sănătate 23 August 2010 / 00:00 737 accesări

Reprezentanţii Camerei Medicilor Iaşi dezaprobă şi resping categoric propunerea ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, privind obligativitatea medicilor de a alege să lucreze doar în sistemul public sau doar în cel privat. „Această măsură este abuzivă, încălcând caracterul liberal al profesiei de medic. Mai mult, susţine el, iniţiativa va duce la prăbuşirea sistemului sanitar, aflat deja cu un picior în groapă”, se arată într-un comunicat al Camerei Medicilor Iaşi. Preşedintele Camerei Medicilor, Bogdan Doroftei, este de părere că medicii cu notorietate, cei cu experienţă, ar putea alege să lucreze în mediul privat, unde sunt mult mai bine plătiţi şi unde au condiţii de lucru de excepţie, însă această măsură va garanta falimentul sistemului sanitar public. În opinia preşedintelui, sistemul medical privat poate oferi o alternativă pentru a încuraja păstrarea medicilor în ţară, iar “condiţiile de lucru şi dotarea cu echipamente medicale performante s-ar putea constitui într-un motiv suplimentar pentru a menţine specialiştii formaţi deja”.

CAMERA MEDICILOR IAŞI ATRAGE ATENŢIA ASUPRA FAPTULUI CĂ EXODUL MEDICILOR ESTE O PROBLEMĂ REALĂ, EXTREM DE GRAVĂ, CU CARE SE CONFRUNTĂ SISTEMUL SANITAR ROMÂNESC

TRAGEDIA PACIENŢILOR. “Deşi preşedintele Traian Băsescu ne îndeamnă să nu facem o dramă din faptul că pleacă medicii din ţară, dacă această situaţie va continua, ne vom confrunta cu o tragedie a celor care rămân, a pacienţilor”, se arată în comunicat. În prezent, sistemul sanitar este subfinanţat, spitalele sunt lăsate în paragină, nu sunt bani pentru medicamente şi pentru consumabile, iar soarta pacienţilor, a celor care îşi plătesc asigurările medicale, este lăsată la voia întâmplării. Camera Medicilor Iaşi îi cere demisia ministrului Sănătăţii, Attila Cseke, care este incapabil să gestioneze sistemul sanitar, dând dovadă de o nepăsare intolerabilă şi de incompetenţă, afirmă Bogdan Doroftei. Incompatibilitatea între funcţia de la stat şi postul de la privat este premisa unui proiect de lege, aflat în fază incipientă, dar pe care l-a pregătit Ministerul Sănătăţii înainte de tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Reprezentanţii medicilor spun că nu de puţine ori, pacientul, care este plătitor la stat, merge în sistemul de stat, aşa cum este firesc, de unde aşteaptă calitate. Despre calitate nu se va mai putea vorbi, în condiţiile în care exodul medicilor este de neoprit şi, mai nou, medicii vor fi puşi să aleagă între stat şi privat. În condiţiile de faţă, cu certitudine doctorii, de asemenea, cei mai buni, vor pleca spre privat, unde au ce le trebuie şi unde sunt plătiţi pe măsură.



12