Predispoziţia la diabet, crescută de o mutaţie genetică

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Predispoziţia la diabet, crescută de o mutaţie genetică

Monden 23 Iunie 2014 / 00:00 381 accesări

Cercetătorii Universităţii Copenhaga au descoperit o susceptibilitate genetică ce creşte de zece ori riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2. Mutaţia genetică, găsită la populaţia din Groenlanda, va oferi indicii pentru diferitele cauze ce provoacă diabetul. Studiul scoate în evidenţă faptul că genetica joacă un rol important în şansele de a dezvolta diabet zaharat. Alţi factori declanşatori sunt stilul de viaţă, obezitatea şi dieta proastă.

Groenlanda are o populaţie ce nu depăşeşte 57.000 de locuitori. 88% sunt inuiţi şi albi născuţi în Groenlanda, iar 19.000 sunt, dominant, danezi şi anglofoni. În ultimii ani, insula a suferit o transformare rapidă de la o societate tradiţională de vânători şi pescari la un stil de viaţă modern, cu o creştere a bolilor tipic occidentale. Diabetul zaharat de tip 2, odinioară foarte rar pe insulă, a avut o creştere dramatică în ultimii 50 de ani. Cercetătorii danezi au studiat profilul genetic a 2.575 de oameni care trăiesc în Groenlanda, pentru a identifica eventuale legături genetice cu diabetul de tip 2. Au descoperit că o mutaţie în gena numită TBC1D4 este prezentă în 17% din populaţia studiată, fiind identificată cu risc crescut de diabet. Efectele acestei mutaţii sunt de câteva ori mai mari decât orice constatări anterioare. Spre deosebire de alte mutaţii, aceasta provoacă probleme cu reglarea nivelului de zahăr din sânge după masă.

Mai multe gene au fost legate de declanşarea diabetului, ceea ce înseamnă că, dacă o persoană prezintă una dintre aceste gene, se confruntă cu un risc mai mare de a suferi la un moment dat de diabet zaharat. Studiul ajută la înţelegerea factorilor genetici care cresc riscul de diabet de tip 2 şi ce se întâmplă în interiorul corpului uman atunci când maladia se dezvoltă. Cercetătorii danezi afirmă că mutaţia genetică studiată este prezentă în aproape unul din cinci localnici din Groenlanda, însă nu a fost identificată la alte populaţii europene, chineze sau afro-americane, ceea ce sugerează faptul că diabetul de tip 2 are cauze multiple. Pe termen lung, studiul ar putea ajuta la furnizarea de noi modalităţi de a preveni şi trata diabetul. Însă, până nu se ştiu mai multe, menţinerea unei greutăţi sănătoase, o dietă echilibrată şi activitatea fizică regulată reprezintă cel mai bun mod de a preveni diabetul de tip 2.

Taguri articol


12