Premierul ceh acuză presa că a creat o criză economică virtuală

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Premierul ceh acuză presa că a creat o criză economică virtuală

Externe 03 Martie 2009 / 00:00 461 accesări

Premierul ceh, Mirek Topolanek, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a UE, a acuzat presa că exacerbează criza economică, despre care unii experţi au afirmat că ameninţă viitorul întregului bloc european. ”Informaţiile despre o catastrofă economică inevitabilă a blocului comunitar şi divergenţele din cadrul acestuia fac parte dintr-o dezbatere virtuală, creată de presă şi fără legătură cu realitatea”, a declarat premierul ceh. El a subliniat că exista un acord universal în interiorul UE, potrivit căruia guvernele vor respecta regulile comunitare de disciplină fiscală, se vor abţine de la paşi protecţionişti pentru sprijinirea pieţelor lor, vor extinde măsurile de recapitalizare bancară dincolo de propria ţară şi vor sprijini în general principiile de bază ale pieţei comune a UE, conform cărora competiţia nu trebuie împiedicată în interiorul graniţelor acesteia. Topolanek a vorbit despre un progres considerabil care a fost realizat şi despre oportunităţi foarte bune de a avea o creştere sustenabilă.

Majoritatea capitalelor din regiune ar putea fi dezamăgite de aceste afirmaţii, avînd în vedere că economia Letoniei ar urma să se contracte cu 12% în acest an, Estonia cu 10%, în timp ce Ungaria a solicitat un împrumut de la Fondul Monetar Internaţional, iar majoritatea cursurilor de schimb din regiune se află sub o presiune crescută. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a minimalizat şi el dificultăţile statelor membre din estul UE. El a spus că ”nu este, în mod clar, o dorinţă a statelor membre, adică a ţărilor membre central şi est-europene, ele nu vor un program doar pentru ele, pentru că nu există, de fapt, un motiv specific de a le trata ca un grup”. Tot mai multe voci în ţările din estul Europei, care în marea lor parte nu sînt încă membre ale zonei euro, cer o includere mai rapidă în proiectul comunitar, în speranţa că aceasta ar permite o măsură de protecţie în faţa crizei globale. Topolanek şi Barroso au precizat că nu a fost luată nicio decizie la summit-ul informal de duminică, dar ei au sugerat că o dezbatere legată de relaxarea condiţiilor de aderare la euro ar putea avea loc destul de curînd.

Dincolo de graniţele UE, un colaps al economiei Ucrainei, profund afectată şi de situaţia politică tensionată din această ţară, ar aduce o lovitură puternică proiectului Parteneriatului Estic şi ambiţiilor de politică externă ale blocului european, în faţa influenţei ruse din Europa de Est.



12