Preşedintele are obligaţia de a desemna premier, nu de a forma coaliţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Conform Constituţiei

Preşedintele are obligaţia de a desemna premier, nu de a forma coaliţii

Replicile politicienilor la declaraţiile şefului statului nu s-au lăsat aşteptate:
Politică 29 Septembrie 2007 / 00:00 502 accesări

Preşedintele PSD, Mircea Geoană: “Traian Băsescu nu vorbeşte ca preşedinte al tuturor românilor, ci ca preşedinte al PD şi nu înţelege oportunitatea pe care moţiunea de cenzură o reprezintă pentru România tratînd-o de o manieră îngustă şi încercînd să profite ca politician. Băsescu, dacă tot este preşedinte al PD, să se uite în propria ogradă. De reformarea PSD ne ocupăm noi. Este neconstituţional faptul că preşedintele Băsescu se antepronunţă în legătură cu o eventuală guvernare de după trecerea moţiunii şi, din punctul meu de vedere, este inacceptabilă ingerinţa preşedintelui în viaţa altor partide.”

Vicepreşedintele PSD, Cristian Diaconescu: \"Conform Constituţiei, preşedintele are obligaţia de a desemna premierul şi nu de a forma coaliţii de guvernare. Premierul, odată desemnat, are obligaţia să-şi stabilească majoritatea în Parlament. Dacă PSD a luat decizia de a depune moţiunea de cenzură împotriva guvernării de dreapta, pe care o criticăm cu argumente foarte serioase, să nu-şi imagineze nimeni că PSD va putea vota şi va vota o altă formulă a guvernării de dreapta care nu face decît să reînvie Alianţa PNL-PD, alianţă care şi-a dovedit deja falimentul politic.”

Preşedintele Camerei Deputaţilor, liberalul Bogdan Olteanu: “PNL nu mai are încredere în propunerile şefului statului. Traian Băsescu a avut ca principală preocupare din prima zi a guvernării Tăriceanu distugerea Alianţei DA PNL-PD şi a coaliţiei guvernamentale, prin atacuri repetate la adresa partidelor membre şi la adresa conducătorilor fiecăruia dintre partide. Băsescu a reuşit să scoată PC de la guvernare, a reuşit să rupă PNL şi, în primăvara acestui an, i-a forţat pe democraţi ca între solidaritatea din Alianţă şi fidelitatea faţă de Traian Băsescu să-l aleagă pe Traian Băsescu Acum, Traian Băsescu pretinde că încearcă să repare ceea ce a stricat, dar nu cred că se mai bucură de credibilitatea necesară.\"

Vicepreşedintele PNL, Puiu Haşotti: \"Traian Băsescu este cel mai mare actor, pentru că domnia sa minte cu maximă nonşalanţă şi, în acelaşi timp, este credibil pentru naivi. Dacă nu l-aş fi cunoscut, poate că şi eu l-aş fi crezut. Aceasta este esenţa intervenţiei publice a domniei sale. Oricum, PNL nu va participa la nicio formulă de guvernare dacă Cabinetul Tăriceanu va cădea în urma moţiunii de cenzură.\"

Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu: “Propunerea preşedintelui Traian Băsescu nu este decît o nouă diversiune menită să creeze tensiuni în PNL. În al doilea rînd, această formulă de guvernare este una care a eşuat în principal graţie eforturilor depuse de Traian Băsescu pentru a duce această formulă la eşec şi pentru a distruge de fapt ceea ce a fost Alianţa DA. Noi am fost siliţi, împinşi practic de acelaşi domn Băsescu să renunţăm la colaborarea guvernamentală cu PD. Este aproape hazliu să-şi imagineze d-l Băsescu că acum ne-am năpusti cu mare poftă asupra unei asemenea propuneri.\"

Secretarul general al PD, Vasile Blaga: \"Preşedintele nu face decît să fie consecvent cu el însuşi. Nu a făcut altceva decît să reconfirme poziţia domniei sale pe care a avut-o chiar din momentul în care s-a constituit Alianţa. Preşedintele Traian Băsescu a crezut în permanenţă că un guvern de centru-dreapta este soluţia bună şi utilă pentru România.\"

Preşedintele PIN, Cozmin Guşă: \"Prin noua guvernare PNL-PLD-PD, pe care o anunţă, de fapt, Băsescu marchează nu dorinţa de evoluţie politică, ci de involuţie, pentru că va fi aceeaşi susţinere ca la finalul lui 2004, cu o singură diferenţă, aceea că mare parte din liderii PD, PLD, respectiv PNL, care au exercitat puterea între timp au ajuns să aibă probleme în Justiţie, care îi fac, de fapt, de neutilizat. Prin declaraţia pe care a făcut-o, Traian Băsescu a dorit să anunţe, de fapt, sfîrşitul politic al lui Călin Popescu Tăriceanu.\"

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor: “Un guvern PD-PNL-PLD nu ar avea susţinere. PRM nu va merge la Cotroceni la consultări cu preşedintele Traian Băsescu pentru desemnarea unui nou premier. El crede că face consultări cu partidele? El crede că ne ducem noi acolo? Păi ne ducem să-l aruncăm pe fereastră.”

Preşedintele CRN al al PLD, Valeriu Stoica: „Un guvern de uniune naţională va fi greu de făcut şi va fi greu să gestioneze ţara într-o perioadă de campanie electorală cu mai multe runde de scrutin. Va fi un guvern în care partidele se vor bate între ele în tot felul de campanii. Este greu de crezut că un astfel de guvern va funcţiona şi mai greu de crezut că va fi eficient.”



12