Problemele beneficiarilor fondurilor UE pentru agricultură

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pentru a nu pierde banii europeni Fermierii, încurajați în obținerea cofinanțării

Problemele beneficiarilor fondurilor UE pentru agricultură

Social 01 Noiembrie 2014 / 00:00 2182 accesări

Mulţi agricultori sunt puși în situația de a renunţa la proiectele prin care puteau accesa fonduri europene, deoarece băncile nu au dorit să-i crediteze, iar ei nu au avut bani pentru cofinanțarea părții pe care trebuiau să o depună la finanțare. Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) în colaborare cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), alături de centrele regionale, încearcă să rezolve problema, oferind măsuri de sprijin investitorilor. Totodată, reprezentanții MADR vor să ușureze modul în care băncile, fondurile de garantare și cei care accesează fonduri europene cooperează, mai ales că regulamentele europene sunt stricte în ceea ce privește finanțarea proiectelor de investiții în agricultură. ”Foarte mulţi au renunţat nu de bunăvoie, ci de nevoie la implementarea proiectelor, pentru că nu au avut bani de cofinanţare. Băncile nu au vrut să-i ajute, nu au vrut să-i sprijine, nu au vrut să negocieze cu ei”, a declarat vineri, la Constanța, directorul general adjunct al AFIR, Nicolae Popa.

SEMNAL DE ALARMĂ Reprezentanții AFIR vor să tragă un semnal de alarmă pentru toți cei care au accesat fonduri europene. ”Dorim ca toți beneficiarii să finalizeze investițiile la timp, conform regulamentelor europene și de legislație națională. Îi atenționăm pe cei care au accesat fonduri europene în perioada 2007 - 2013 și nu vor finaliza investiția până la 30 septembrie 2015 că, a doua zi, noi suntem nevoiți să le luăm toată suma acordată. De asemenea, până la 31 decembrie 2015 trebuie să își primească ultimii bani”, a spus Nicolae Popa. Potrivit directorului general adjunct al AFIR, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a solicitat prelungirea termenului până în 2016, însă UE nu este de acord. De aceea, Popa spune că băncile trebuie să coopereze pentru a-i ajuta pe agricultori. ”Le-am sugerat băncilor să vină alături de noi, prin oferirea unui pachet de creditare mult mai accesibil, cu dobânzi mai mici faţă de cele existente în momentul de faţă. În ultimul timp, tot mai multe bănci își arată disponibilitatea de a-i susține pe beneficiari, însă, dacă unii dintre ei au probleme foarte mari în ceea ce privește cofinanțarea, îi așteptăm la București pentru a-i sprijini”, a adăugat Nicolae Popa. ”Vorbim de încrederea mediului bancar în capacitatea investitorilor de a-și duce la capăt proiectele, de partea de cofinanțare pe care beneficiarii o obțin mai greu, din această cauză. În ultimul timp am observat o îmbunătățire a poziției fondurilor bancare și de garantare, care vor să dea soluții investitorilor privați. Acțiunea de astăzi (31 octombrie - n.r.) este benefică, sperăm să se vadă efectele în creșterea accesării fondurilor europene”, a declarat directorul general adjunct al Centrului Regional pentru Finanțarea Investițiilor Rurale 2 Sud-Est (CRFIR 2SE), Anghel Panait.

GRAD BUN DE ABSORBȚIE Potrivit lui Popa, AFIR are la momentul de față un grad de absorbție de 73% a fondurilor europene. MADR vine cu măsuri de încurajare, pentru a păstra acest trend pozitiv de absorbție a banilor europeni, astfel încât să ajungă la 100%.

MĂSURILE DEJA LUATE Începând de vineri, 31 octombrie, procedura de achiziție a utilajelor agricole se va desfășura mult mai simplu pentru investitorii privați. ”S-a întocmit o bază de date cu toate utilajele agricole - echipamente, mașini, tractoare. Pe baza ei, beneficiarii pot să își aleagă orice constructor de mașini și în cinci minute pot semna contractul de vânzare-cumpărare și au facilitatea de a veni în plată imediat. Procedura de achiziție se va face fără selecție de oferte, contestații sau reclamații. Înainte putea dura chiar și trei luni sau un an”, a precizat Popa. O altă măsură care va fi introdusă va scurta procesul de achiziție de plată. ”Se va deschide un cont pe numele beneficiarului, se virează partea rambursabilă alocată de UE în contul lui. El poate veni în cinci zile cu factura și cu ordin de plată pentru achizițiile pe care le-a făcut, iar în 10 zile poate veni la noi să arate că s-a făcut plata”, a explicat Popa. El le-a recomandat agricultorilor să se dea pe mâna unui consultant bun, dacă vor să reușească în afaceri. Tocmai de accea, se lucrează la o bază de date a consultanților care au lucrat cu AFIR, pentru ca agricultorii să și-l poată alege pe cel mai potrivit. De asemenea, atât beneficiarii publici, cât și cei privați vor primi un avans de 40% pentru achizițiile pe care le-au făcut. Anghel Panait a menționat că cele șase județe care se află în coordonarea CRFIR 2SE, printre care se numără și Constanța, stau bine față de alte regiuni ale țării în ceea ce privește proiectele europene. În Regiunea de S-E, din cele 167 de proiecte depuse, 156 sunt eligibile.



12