Proiect UE de cercetare, câştigat de constănţeni

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Din totalul de 30 de puncte, au obţinut 29 În lupta cu bolile maligne

Proiect UE de cercetare, câştigat de constănţeni

Sănătate 06 Februarie 2014 / 00:00 1716 accesări

Într-o lume în care, în următorii ani, cancerul va face ravagii, potrivit atenţionărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), specialiştii în domeniul cercetării, dar nu numai, caută soluţii pentru a stopa acest flagel. În ultimii şapte ani, OMS a anunţat o triplare a numărului cazurilor noi de bolnavi diagnosticaţi cu cancer. Cu toţii încearcă găsirea unor soluţii salvatoare atunci când se mai poate face ceva, când boala nu a măcinat întreg organismul. În lume sunt medici, profesori, cercetători care susţin că boala poate fi învinsă, că poate fi tratată. Problema este că mulţi dintre pacienţii diagnosticaţi cu diferite tipuri de neoplasm ajung să ceară ajutor atunci când celulele maligne au făcut deja ravagii în organism. Tocmai din acest motiv, medicii recomandă investigaţiile preventive. În ţara noastră, puţine sunt judeţele care dispun de centre medicale de specialitate, de cercetare, care să depisteze, în timp util, unele suferinţe. Motivul? Lipsa banilor, în condiţiile în care, pentru înfiinţarea unor astfel de centre, costurile ajung la câteva milioane de euro, bani pe care statul român nu-i poate oferi. Aşa se face că posibilitatea accesării fondurilor europene i-a provocat pe mulţi specialişti în domeniu. Echipa de cercetare a Facultăţii de Medicină a Universităţii „Ovidius” Constanţa a reuşit să obţină un binemeritat proiect cu finanţare europeană, care presupune construirea unui Centru de cercetare-dezvoltare pentru studiul morfologic şi genetic în patologia malignă. Chiar dacă, în anii trecuţi, „jocurile de culise au surclasat un proiect aproape perfect, care trebuia să câştige, de altfel, de această dată nimeni n-a mai putut face nimic”, potrivit preşedintelui Senatului Universităţii „Ovidius”, prof. univ. dr. Petru Bordei. Constănţenii au demonstrat din nou că pot realiza un proiect aproape perfect. Au obţinut locul I, cu un punctaj de 29 din totalul de 30. „Este o mare realizare a Facultăţii de Medicină Constanţa. Vom avea unul dintre cele mai moderne centre de cercetare din sud-estul Europei”, a declarat preşedintele Senatului Universităţii „Ovidius”.

5 MILIOANE EURO DIN FONDURI EUROPENE Centrul de cercetare-dezvoltare pentru studiul morfologic şi genetic în patologia malignă va fi construit cu o finanţare de 5 milioane euro din fonduri europene, în Programul Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS CCE), Axa prioritară 2 - Competitivitate prin cercetare, dezvoltare tehnologică şi inovare, Domeniul major de intervenţie 2.2 - Investiţii în infrastructura de CDI, Operaţiunea 2.2.1: Dezvoltarea infrastructurii CD existente şi crearea de noi infrastructuri CD (laboratoare, centre de excelenţă). Directorul de proiect este prof. univ. dr. Mariana Aşchie, totodată directorul Şcolii Doctorale din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa. Proiectul presupune construirea unui centru modern de cercetare în incinta Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) „Sfântul Apostol Andrei” Constanţa, pe o suprafaţă de 780 de metri pătraţi, concesionată de Consiliul Judeţean Constanţa. El va fi dotat cu echipamente de vârf în domeniul cercetării medicale. Astfel va fi creat cadrul ştiinţific necesar stimulării creşterii capacităţii de cercetare a Universităţii „Ovidius”, prin asigurarea unui mediu de cercetare şi educaţie de un înalt nivel tehnico-ştiinţific, sporind şansele tinerilor medici cercetători şi doctoranzi din ţară şi străinătate de a-şi desăvârşi studiile. Totodată, constănţenii îşi pot face teste care să depisteze, în timp util, bolile canceroase.

LA CONSTANŢA, COPIL DE ŞASE LUNI CU CANCER LA LIMBĂ Şi la Constanţa, patologia malignă este tot mai înfricoşătoare, având în vedere atât incidenţa, cât şi vârsta la care este depistată boala. Prof. univ. dr. Aşchie a spus că a depistat cancer la limbă la un copil de şase luni, de altfel cel mai mic pacient din Constanţa găsit cu neoplasm. Şi nu este singurul caz. Ea a precizat că au mai fost depistate afecţiuni maligne la copii, fie cancer colo-rectal, fie renal. Acum că dezideratul echipei a fost atins, directorul de proiect speră ca bolile să fie depistate în timp util. Profesorul susţine cu tărie că neoplasmul poate fi tratat dar, pentru asta, boala trebuie depistată în timp util, trebuind să existe şi o foarte bună colaborare cu clinicianul.

Reprezentantul legal al Universităţii „Ovidius” Constanţa, ordonator principal de credite, prorector prof. univ. dr. Ion Bordeianu, le-a mulţumit tuturor celor implicaţi, care au reuşit întocmirea unui proiect de o asemenea importanţă, la care au râvnit mari universităţi şi institute din ţară. La rândul său, prorectorul ÎPS Teodosie, Arhiepiscop al Tomisului, s-a arătat încântat să asiste la un asemenea moment providenţial, care clasează Facultatea de Medicină din Constanţa în fruntea facultăţilor cu renume. Totodată, spune ÎPS Teodosie, proiectul este dătător de mari speranţe, iar Facultatea de Medicină a ridicat ştacheta. La fel de încântat s-a arătat şi cel care s-a implicat în realizarea dezideratului, prorectorul prof. Anghel Florin: „Este pentru prima dată când la Constanţa s-a reuşit câştigarea unui asemenea proiect, cu o asemenea finanţare”. Echipa câştigătoare a fost felicitată şi de managerul SCJU, dr. Dan Căpăţână: „Îi felicit pe toţi care au muncit intens la realizarea proiectului. Este un câştig binemeritat, mai ales că au mai încercat, însă n-au avut şansă. Spitalul de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” Constanţa, dar şi Consiliul Judeţean, ordonatorul principal de credite al SCJU, îi vor sprijini pe toţi cei care participă la punerea sa în aplicare”. Centrul va fi funcţional la finele anului 2015.

Echipa de implementare a proiectului

Vă prezentăm echipa de implementare a proiectului: ordonator de credite al Universităţii „Ovidius” - prof. univ. dr. Ion Bordeianu, directorul general de proiect - prof. univ. dr. Mariana Aşchie, manager de proiect - asist. univ. dr. Ionuţ Poinăreanu, responsabil ştiinţifico-tehnic echipamente - dr. Georgeta Cozaru, responsabil financiar - director ec. Mariana Atanasie, responsabil achiziţii publice - director tehnic ing. Laurenţiu Sârbu.



12