Proteste anti-război în Statele Unite

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Proteste anti-război în Statele Unite

Externe 29 Ianuarie 2007 / 00:00 587 accesări

Zeci de mii de persoane s-au adunat, sîmbătă, la Washington, în faţa clădirii Capitoliului pentru a protesta faţă de războiul din Irak şi pentru a cere retragerea trupelor americane. Veterani şi familii ale militarilor aflaţi în Irak, congresmeni, reprezentanţi ai grupărilor pacifiste şi mai multe vedete de la Hollywood, printre care Jane Fonda, Martin Sheen şi Susan Sarandon au cerut Congresului şi preşedintelui Bush să nu mai finanţeze războiul din Irak şi să retragă trupele din această ţară. Timp de peste două ore, cei care au dorit să ia cuvîntul au avut acces pe o scenă improvizată pe care se afla un sicriu acoperit cu un drapel. Protestatarii l-au criticat pe preşedintele Bush, precum şi prezenţa americană în Irak, mărşăluind ulterior în jurul clădirii Capitoiului.

Proteste similare au mai avut loc şi în alte zone din Statele Unite. În California, mii de demonstranţi au protestat faţă de războiul din Irak, cele mai ample manifestaţii desfăşurîndu-se în San Francisco şi Los Angeles.

Manifestaţiile au avut loc în timp ce biroul premierului irakian Nuri al-Maliki a anunţat că preşedintele Bush şi-a exprimat sprijinul deplin pentru planul de securizare a Bagdadului, în timpul unei convorbiri telefonice cu şeful Cabinetului de la Bagdad. Anunţul preşedintelui Bush de a suplimenta efectivele militare americane din Irak cu 21.500 de noi militari, majoritatea acestora urmînd să fie mobilizaţi în zona Bagdadului, a suscitat vehemente critici la adresa administraţiei republicane de la Casa Albă. Preşedintele Bush se confruntă şi cu o opoziţie dură din partea noului Congres, dominat de democraţi.

Violenţe şi ceremonii religioase în Irak

În timp ce peste Ocean, opinia publică împotriva războiului s-a mobilizat în manifestaţii zgomotoase, în Irak violenţele au făcut noi victime. Un elicopter american a fost doborît de tiruri inamice, duminică, în oraşul şiit Najaf. Nu a fost dat încă publicităţii bilanţul victimelor. Un puşcaş amrin american şi-a ăierdut viaţa însă sîmbătă în confruntări în provincia rebelă sunnită al-Anbar. O rachetă a fost lansată, sîmbătă, asupra Zonei Verzi, perimetrul de securitate din centrul Bagdadului, rănind uşor două persoane. Forţele americane au ucis 14 insurgenţi în urma unui atac aerian desfăşurat, sîmbătă, în apropiere de Bagdad. Totodată, o ascunzătoare a unor militanţi străini a fost distrusă în urma atacului. Provincia Diyala, unde a avut loc raidul, este un fieff al insurgenţei irakiene. Duminică, d irectorul general al Ministerului irakian al Industriilor a fost ucis la Bagdad, în timp ce se îndrepta spre serviciu. Oficialul a fost victima unei atac comis de persoane înarmate. În urma atacului fiica acestuia şi alte două persoane au fost, de asemenea, ucise.

Ample măsuri de securitate au fost luate de autorităţile irakiene înainte de începerea ceremoniilor prilejuite de sărbătoarea Ashura, care vor atinge punctul culminant marţi. Ashura reprezintă comemorarea morţii lui Hussein, cel de-al treilea imam şiit, ucis în anul 680 şi înmormîntat în oraşul sfînt Karbala. Forţele de ordine au primit ordin să interzică total circulaţia automobilelor ce vin din provinciile vecine. Trei cordoane de securitate au fost instalate în jurul oraşului situat, iar circa zece mii de polişiti şi miliari au fost mobilizaţi pentru a preveni accesul în regiunile învecinate.

Forţele de securitate irakiene patrulează de-a lungul arterei rutiere ce face legătura între Bagdad şi Karbala, care traversează "triunghiul morţii” sunnit, situat la sud de capitala irakiană. Posturi de securitate au fost instalate la fiecare 100 de metri pentru a asigura protecţia miilor de pelerini care au început să sosească la Karbala încă de sîmbătă. Măsurile de securitate au fost intensificate după un atac de amploare comis împotriva unor militari americani care se aflau în sediul unor instituţii din aceasta provincie. Patru militari americani răpiţi dintr-un imobil aparţinînd autorităţilor irakiene, săptămîna trecută, la Karbala, au fost executaţi. Autorii atacului nu au fost identificaţi pînă în prezent.

Nici nu a început bine sărbătoarea Ashura că la Bagdad s-a înregistrat şi primul atac asupra unei moschei sunnite în cartierul al-Kahira. Cel puţin două persoane sau fost ucise. Ashura, care înseamnă al doilea în limba arabă, se celebrează în cea de-a zecea zi a lunii musulmane Moharram şi reprezintă punctul culminant al doliului şiitilor care, anual, retrăiesc moartea violentă a imamului Hussein, după acesta ce a fost înfrînt la Karbala. Potrivit tradiţiei se spune că Hussein ar fi fost decapitat, iar cadavrul său, mutilat.

Credincioşii comemorează cu multă durere martiriul imamului lor, în ziua considerată cea mai sfîntă pentru şiiţi: îmbrăcaţi în haine de culoare neagră, aceştia se autoflagelează, lovindu-se cu palmele peste piept, sau se biciuiesc. Peste trei milioane de credincioşi din toată lumea au luat parte în 2006 la ceremoniile de prilejuite de Ashura, la Karbala, unde se află mausoleul imamului Hussein. La origine Ashura a fost o perioadă de post facultativ de două zile instituită de profetul Mahomed, dar celebrarea acestei sărbători a devenit, în timp, fundamentul identităţii şiiţilor. Religia şiită s-a născut dintr-un conflict legat de succesiunea profetului Mahomed.



12