PSD şi-a stabilit priorităţile post-moţiune

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PSD şi-a stabilit priorităţile post-moţiune

Textul moţiunii de cenzură „1.000 de zile de haos. Sfîrşitul guvernării de dreapta” este prezentat astăzi Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite în şedinţă comună
Politică 27 Septembrie 2007 / 00:00 613 accesări

Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat ieri că partidul a stabilit o serie de condiţii obligatorii care vor sta la baza dialogului cu orice posibil partener politic, în contextul depunerii moţiunii de cenzură, a formării unui nou guvern şi stabilirii unui program de guvernare. Prima condiţie stabilită ţine de devansarea aplicării Legii pensiilor, iniţiată de PSD, de la 1 ianuarie 2008, la 1 noiembrie 2007, potrivit lui Geoană. El a arătat că a doua condiţie ţine de reintroducerea subvenţiilor în agricultură, începînd din această toamnă, pe baza propunerilor făcute în moţiunea simplă a PSD, votată în iunie în Camera Deputaţilor, iar a treia se referă la reconfirmarea solicitării PSD ca Educaţiei să i se aloce 7% din PIB, concomitent cu elaborarea unui pact naţional pe 10 ani privind educaţia. O altă condiţie se referă la adoptarea Legii privind creşterea salariilor profesorilor şi la majorarea alocaţiilor pentru tinerele mame. Potrivit lui Geoană, PSD susţine, de asemenea, identificarea de resurse pentru acordarea de medicamente gratuite şi compensate, în proporţie de 95%, pentru persoanele care au un venit mai mic de 300 de lei pe lună. El a arătat că, după trecerea moţiunii, responsabilitatea pentru o nouă majoritate, pentru un guvern eficient şi pentru politicile publice puse drept condiţii obligatorii de PSD, aparţine, în principal, preşedintelui Traian Băsescu şi partidelor parlamentare. \"Dacă vom fi la putere, vom avea program de guvernare cu aceste elemente, dacă vom fi în opoziţie, vom vota exclusiv aceste proiecte şi nimic altceva din partea unor guverne de dreapta\", a mai spus Geoană.

Moţiunea de cenzură a PSD va fi prezentată astăzi Camerei Deputaţilor şi Senatului, reunite în şedinţă comună, dezbaterea acesteia şi votul urmînd să aibă loc în 3 octombrie. Moţiunea de cenzură „1.000 de zile de haos. Sfîrşitul guvernării de dreapta” impune senatorilor şi deputaţilor o \"opţiune de conştiinţă\": fie decid demiterea actualului Guvern, fie \"deschid calea\" către o \"nouă formulă de guvernare\", cu un nou program de guvernare. \"După trei ani de la preluarea puterii de către alianţa portocalie şi la şase luni de la instalarea Guvernului Tăriceanu II, sîntem astăzi în faţa unei opţiuni de conştiinţă: demitem, prin vot, acest guvern incompetent, lipsit de sprijin politic în Parlament şi deschidem calea spre o nouă formulă de guvernare, cu un nou program care să răspundă nevoilor României, susţinut de o majoritate parlamentară transparentă, sau încurajăm, iresponsabil şi cu grave consecinţe asupra dezvoltării României, mersul către un model de societate neeuropean, către o societate profund divizată şi polarizată\", se arată în preambulul moţiunii de cenzură.



12